Şu yaz tatilinde gün geçmiyor ki yeni bir mesele ile karşılaşmayalım. Gazetemiz Hamle’nin haberi bu kez Güllük plajı ile ilgiliydi. Haber şu şekilde verilmiş:
“Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük Mahallesi’nde bulunan halk plajıyla ilgili dikkat çeken bir karar alındı. İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bildirim üzerine, deniz suyunda kirlilik ihtimaline karşı Güllük Halk Plajı’nın geçici olarak kapatılmasına karar verildi.
Manastır Caddesi üzerinde bulunan plajda Milas Belediyesi ekipleri tarafından güvenlik önlemleri alındı. Ekipler plaj çevresine güvenlik şeridi çekerek vatandaşların denize girişini durdurdu.”

Haberin devamında numunelerin alınacağına ve incelemelerden sonra plajın ne zaman açılacağına karar verileceği belirtilmiş. Bu yazıyı okurken 11 Temmuz 2024 tarihinde yazmış olduğum “Ören Denizini Ne Kirletti?” makalesi aklıma geldi. Orada şöyle demiştim.

“Mavi ve dingin deniz yine güzeldi. Bir süre sonra ne göreyim! Mavi deniz gitti. Bulanık deniz geldi. Öyle bulanık su vardı ki cam gibi görünen denizin dibi görünmez olmuştu. Dalgalarla birlikte denizdeki çer çöp de sahile vurmaya başladı. Köpüklü su da cabasıydı. Bu duruma çok üzüldüm.”

Yazının ilerleyen bölümlerinde neyin Ören’de plajı kirletmiş olabileceğine dair çıkarımlarda bulunmuştum. Ayrıca temenni olarak bir an önce denizin eski haline dönmesi gerektiğini belirtmiştim. Ne yazık ki geçen zamanda pek bir şey değişmedi. Neden mi böyle düşünüyorum? Ara ara sosyal medyada Ören’de plajın köpük köpük ve kirli olduğunu belirten paylaşımlarla karşılaşıyorum. Yine üzüldüğümü de belirmiş olayım. Bu kez de tuzu biberi Güllük plajı oldu. Ne yazık ki kalabalıklaşan Muğla’da çevreye karşı duyarsızlık artıyor. Ticaret, ziyaret, konaklama vb. adına Muğla’ya gelen deniz araçları, kara araçları ve en önemlisi insanlar Muğla’ya yeterli özeni göstermiyor.

Bu akıbetin sonu önlem alınmazsa şöyle olacaktır. İlerleyen dönem doğa tahribatı geri dönülmez noktalara varacak ve o keyifli koylar, ormanlar, plajlar, sahiller, sokaklar sıradan ve kirli yerler olarak ziyaretçisini bekleyecektir. Tabi böyle bir durumda kimse de ziyaret etmek istemez. Bu kötü senaryo için inşallah yanılmış olayım.