AK Parti Muğla Milletvekilleri Kadem Mete ve Yakup Otgöz’ün hafta sonunda Muğla Basını ile bir araya geldikleri yemekte anlattıklarına bakılırsa Muğla’ya son 2.5 yılda yeterli yatırım yapılmamış olduğu görülüyor. “Muğla Sağlıkta sorunlarıyla baş başa” diye başlık atacaktım vazgeçtim.

Çünkü dönemin Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ’dan sonra sağlık sistemi adeta çöküşe geçti ve gelinen durum ortada. Eğitim ve sağlık sorunlarda ve çözümsüzlükte adeta yarış halinde.

Artık “Eğitim Hizmeti”, “Sağlık Hizmeti” değil, “Eğitim Sektörü”, “Sağlık Sektörü” deniliyor!

O nedenle Muğla’ya 2.5 yılda yapılabilen yatırımlar için “Buna da şükür” mü desek bilemiyorum.

Muğla “sağlık sektörünün” bütün eksikleri ve aksayan yanları ile ‘yoğun bakım’ ve ‘randevu” meselelerinin kangrenleşmiş olması için “sistem” sorumlu gösterilebilir.

Yani AK Parti’nin 2 Muğla Milletvekilinin yapabilecekleri çok da bir şey yok gibi görünüyor… Bize Menteşe’yi geri versinler yeter…

*

Muğla’nın en büyük sağlık sorunu nedir diye sorsak ‘yoğun bakım’ ve ‘randevu” dışında pek çok farklı yanıt gelecektir. Herkes yaşadığını bilir.

Ancak Muğla gibi bir yerde il merkezi “2. Basamak Sağlık Hizmeti” veren Devlet Hastanesi’ni salt Tıp Fakültesi açılsın diye ‘afiliasyon’ sistemine kurban etmişse ve o Tıp Fakültesi’nin Devlet Hastanesi mi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi mi belli olmayan ‘uygulama alanı’ Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi siyasetin öngörüsüzlüğü sonucu yetersiz kalmışsa, zorla yeniden açılan ve zorla açıkta tutulmaya çalışılan Menteşe Devlet Hastanesi devre dışı kalmakla karı karşıya bırakılmışsa ve buna gerekçe “depreme ‘dayanıksızlığı” bilindiği halde hala yerinde yenisi yapılamamışsa bu sadece bir “sorun” değil bir büyük ‘ayıp’ bir büyük ‘ihmal’ haline gelmiş demektir…

Hal böyle olunca hafta sonunda MSKÜ Öğrenci Saray Vip Salonu’nda geçen 2.5 yılın hesabını veren milletvekillerini dinlerken Milletvekili Kadem Mete’nin “Menteşe Devlet Hastanesi bizim olmazsa olmazımız” ifadesi bana çölde su arayana vaha gibi geldi…

*

Eğitim Araştırma Hastanesi hizmete girdiğinde biz Muğlalılar hemen Devlet Hastanemizi geri istedik. Yetkililerin pek açmaya niyetli olmadıklarını görünce yazmaya, kamuoyu yaratmaya başladık. O zaman AK Parti Muğla İl Başkanı olan Sayın Kadem Mete, “ Marmaris’in Devlet Hastanesi yok. Sizin Eğitim Araştırma Hastaneniz var. Bu hastane Menteşe’ye yeter.” demişti.

O gün bugün kendisiyle aramız yok!

O gün toplantıda ise Eğitim Araştırma Hastanesi için Kadem Mete “Yeterli olacaktır diye düşünmüştük, yanılmışız.” deyince “Keşke bizi dinleseydin” demekten kendimi alamadım.

Kadem Mete’nin Sağlık Bakanlığı’nın Muğla’ya yaptıklarını anlatırken kullandığı görsellerde yoktu, Menteşe’yi anlatırken irticalen Orman Bölge Müdürlüğü yanında yeni İlçe Sağlık Müdürlüğü binası yaptıklarını ve pek çok sağlık biriminin burada toplandığını ifade etti.

Oysa bu bina yerine bir “Devlet Hastanesi” yapılabilirdi.

Bakanlıktan yeni hastane binası isteyeceğine bu binayı isteyen dönemin Sağlık Müdürü’nün kulaklarını çınlatıyor, her türlü saygımı sunuyorum!!!

Kadem Mete bu noktada sunumdan “Muğla eğitim araştırma hastanemizi yapılacak ek bina ile 1.700 yatak kapasitesine çıkarıyoruz. Bu vesile ile ilimiz şehir hastanesine kavuşacaktır. Bu süreçte hastanemizin otoparkını genişleterek yoğunluğu azaltmış olduk. Mevcut Menteşe Devlet Hastanesi'nin boş bulunan alanlarına ve yıkılması planlanan binanın yerine kısa süre içerisinde 100 yataklı Acil Durum Hastanesi yapılması planlanarak yatırıma alınması için bakanlığımızla görüşmelerimiz devam ediyor.” ifadelerini aktarırken, irticalen şunları söyledi:

Eğitim Araştırma Hastanesinin yatak sayısını 670’e çıkardık yetmiyor. 700 yataklı ek bina yapılacak. Sonra bu bin 700 yatağa çıkacak ve ‘Şehir Hastanesi’ne dönüşecek.

Menteşe Devlet Hastanesi olmazsa olmazımız. Burası çok önemli benim için. Tasarruf Tedbirleri malum.. Yakup Otgöz ağabeyimle beraber Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı’na gittik. Oranın onayı ile 100 yataklı Acil Durum Hastanesi yapılacak ve bu sonra 200 yatağa çıkarılacak. Bastırmaya devam ediyoruz.

Ne diyelim, şimdilik teşekkür ediyoruz…

*

SAĞLIK YATIRIMININ İLÇELERE DAĞILIMI

Sağlık Bakanlığının geçen 2.5 yılda Muğla’da gerçekleştirdiği ve devam eden yatırımların ilçelere dağılımı Kadem Mete ve Yakup Otgöz tarafından şöyle aktarıldı:

BODRUM

“2023 yılında açtığımız Bodrum Devlet Hastanemizi doktor, hemşire, ekip ekipman olarak güçlendirdik. Hastanemize anjiyografi cihazı kazandırdık. Kalp ve damar cerrahisi, kardiyoloji uzmanlık dalı ile diğer yardımcı sağlık personeli takviyesi yapıldı.”

DATÇA

“Datça Devlet Hastanesini ekip ve ekipman olarak güçlendirdik. Hastanemizin doktor, hemşire, sağlık personeli ve donanım eksikleri giderildi. Hastanemizin ihtiyaçları doğrultusunda uzman

Doktor verilmesi konusunu takip ediyoruz.”

KAVAKLIDERE

“Kavaklıdere Devlet Hastanesi yapılan deprem testi sonucunda depreme karşı dayanıksız olması nedeniyle 2.000 metre kare kapalı alanlı binanın yatırım programına alınması projelendirildi.”

MARMARİS

“Marmaris Devlet Hastanemizin kesin kabulü yapıldı. Tıbbi cihaz, tıbbi demirbaş ve mefruşat ihtiyaçları için 60 milyon TL ek ödenek aldık. Hastanemize tomografi cihazı 2024 aralık ayında hizmet vermeye başladı. MR cihazı 2025 ekim ayından itibaren aktif hale getirilerek hizmet vermeye başlandı. 6 yatak kapasitesiyle tescil edilen palyatif servisimizi hizmete aldık.”

MİLAS

“Milas’ta boşaltılan 75. Yıl Milas Devlet Hastanesi binasının yeni proje ve değerlendirme çalışmaları devam ediyor. Bodrum karayolundan yeni Milas Devlet Hastanesi’ne bağlantı yolu ve kavşak düzenlemesi için Sağlık Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı ekiplerince çalışma yapılıyor. Bölgedeki imar sorunu ve zeytinlik alanlarla ilgili sorunlar giderilmeye çalışılıyor.”

FETHİYE

“Fethiye’de 500 yataklı yeni Devlet Hastanesi yatırım programına alındı. İlk etapta 300 yataklı olarak düşünülen hastanemiz girişimlerimiz sonucunda 500 yatak olarak programa alındı. Fethiye Devlet Hastanemize anjiyografi cihazı kazandırdık.”

KÖYCEĞİZ

“D Rol Grubu'nda hizmet veren Köyceğiz Devlet Hastanesi, C Rol Grubu'na yükseltiliyor. Bu şekilde, hastanemiz branş, doktor ve tıbbi cihaz yönünden zengin bir hüviyet kazanacak. Ayrıca eski Sağlık Ocağı binamız restore edilerek 5 üniteli Diş Polikliniği haline getirildi.”

ORTACA

“Ortaca Devlet Hastanesi acil giriş yolu tamamlandı. Ayrıca ormandan 16 dönümlük yer tahsis edilerek ek bina için proje çalışmaları başladı.”

SEYDİKEMER

“Seydikemer’de 2023 yılında açtığımız 150 yatak kapasiteli Sseydikemer Devlet Hastanemizin ekip ekipman gibi ihtiyaçlarını çözdük. Hastanemizin rol grubunu yükselttik. Bu şekilde, hastanemize branş, doktor ve tıbbi cihaz yönünden zengin bir hüviyet kazandırdık. Diyaliz ünitemiz 2026 yılı ilk yarısı hizmet vermeye başlayacak.”

ULA

“Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi'ne entegre 10 yataklı Semt Polikliniği projelendirildi. ASM acil hizmet vermeye başladı.”

*

MUĞLALI GANİ GÖNÜLLÜDÜR

Görüldüğü gibi Yatağan ve Dalaman’a geçen 2.5 yılda herhangi bir şey yapılmamış ve Kavaklıdere’deki D Rol gurubundaki hastane de depreme dayanıksızlığı nedeniyle Menteşe’nin düştüğü duruma düşmekle karşı karşıya.. Duyumlarıma göre Yatağan Devlet Hastanesi de depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmak durumundadır.

Bence Dalaman ve Bodrum-Milas Havaalanları yanına 700’er yataklı birer Şehir Hastanesi yapılırsa, Muğla il merkezine Şehir Hastanesi gerekmez. İl merkezine 250 yataklı tam teşekkül bir Devlet Hastanesi yeter…

Muğlalı gani gönüllüdür ve ne istediğini bilir. Eğitim Araştırma Hastanesi artık Üniversite Hastanesi olmalıdır ve Menteşe Devlet Hastanesi de 250 yataklı olarak yerinde ve yeni binasında hizmete devam etmelidir… Bunların dışında bir Şehir Hastanesine de ‘hayır’ diyen olmaz!

Ve bir soru: Şehir Hastanesi yaptıran Devlet, Devlet Hastanesi yaptıramıyor mu?!!

--------------                            --------------

GÜNÜN SÖZÜ: Zaman nehir gibidir. An’ı yaşa, geçen su bir daha gelmez. --Herakleitos