Su,insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşayabilmeleri için zorunlu ihtiyaçtır.Devletler açısından ise varlıklarını sürdürebilmeleri için artık stratejikolarak da kullanmak zorunda oldukları bir güç durumundadır. Yani, su canlılariçin hayat, devletler için ise güçtür.

Geçmiştebilim insanları "gelecekte petrol değil,su savaşları olacak" dedikleri zaman birçoğumuz hafif tebessüm ederekdinlemekteydik. Ancak, bilim insanlarının yaklaşık 20/30 yıl önce söylediği butespit/öngörü nerede ise bugün tüm dünyada gerçekleşme noktasına gelmişdurumdadır.

Küreselısınma ile yağışların azalması ve aynı zamanda da yağış rejimlerindekideğişiklik/çarpıklık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hissedilmeye veolumsuzlukları da yaşanmaya başlandı. TV'lerin ana haber konularına, "kışınsıcaklar sebebi ile çiçek açan ağaçlar ve yazın selde kaybolan insanlar" girmişdurumdadır.

Herne kadar eskiden dedelerimiz bireysel anlamda ilimizde ve yöremizde hayıramaçlı su kuyusu ve çeşmeler yapmış/yaptırmış iseler de yakın zamanda susuzluk ve içme suyu sıkıntısı kurumsal anlamdabile Türkiye'deki hayır kavramını da etkilemiş ve değiştirmiştir. Artık, birçokhayır kurumu fakirlere ekmek, yemek dağıtmanın yanında özellikle AfrikaKıtasında hayır amaçlı su kuyuları kazmakta/açmaktadır.

Muğlailimiz, Meteoroloji Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre halen Rize'den sonra enfazla yağış alan il durumundadır. Ancak, buna rağmen Muğla halkı diğer birçokşehre göre içme suyunu daha pahalı içmektedir. Ayrıca, son zamanlarda özellikleMenteşe ilçemizde yaz aylarında su sıkıntısı yaşanmaya başlamıştır. O zamanMuğla/Menteşe yaklaşık 5-6 yıldır niçin yaz aylarında su sıkıntısı çekmektedir?

Menteşe'deyaşanmaya başlayan su kesintileri Menteşe halkına bir haksızlık olduğu gibi budurum Muğla ve Menteşe'ye deyakışmamaktadır.

Bugünbelediyeler düne göre çok daha çeşitli konularda hizmet vermekle birliktedün olduğu gibi bugün de belediyelerin birinci görevi vatandaşlarına yeterli vesağlık su sağlamaktır. Birçok konuda çok başarılı olsalar bile içme suyukonusunda başarısız iseler halktan geçer not almaları, sınıfı geçmeleri mümkündeğildir.

GeçmişteMuğla Belediyesi şimdi de Muğla Büyükşehir Belediyesi maalesef içme suyukonusunda başarılı bir sınav veremedi ve verememektedir. Herkesin bildiği üzerezamanında Muğla Belediyesi içme suyu konusunda gerekli ve yeterli yatırımıyapmış olsa idi bugün Menteşe halkı kaliteli ve yeterli bir içme suyuna sahipolacak ve bugünkü su sıkıntısı çekilmeyecekti. Oysa, o tarihlerdeMuğla'nın/Menteşe'nin gelecek yıllarda nüfusunun artacağı öngörülemedi. Oysa,bir yöneticinin bunu öngörmesi gerekirdi.

Aslındayöneticilerin görevlerinin en önemlisi yönettikleri şehre ilişkin her konudakısa, orta ve uzun vadeli plan ve projeler yaparak, ileride bazı konularda/hizmetlerdesorunların olabileceğini / oluşabileceğini / yaşanabileceğini tespit ederek önceden çözümlerini bulmak vebuna göre de gerekli yatırımlarını yapmak olmalıdır.

Herne kadar Menteşe, Ula ve Yatağan ilçelerini içine alan Sandras İçme Suyu Projesi halen devam etmekte ise de yakınzamanda bitmesi mümkün olmadığından Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin özellikleMenteşe ilçesinin içme suyu ile ilgili olarak acil çözüm yollarını bulması gerekmektedir. Esasen, daha önce de ifadeettiğim üzere nüfusu 100 binleri bulmuş bir kentin içme suyunun kuyulardankarşılanması zaten mümkün değildir. Bunun yanında kuyulardan elektrik enerjisiile su çekilmesi aynı zamanda kurum açısından ciddi bir maliyet deoluşturmaktadır.

BugünMenteşe ilçesinde yaşanan su sıkıntısı gelecek yıllarda Muğla'nın diğerilçelerinde ve hatta ilçelerimizin mahallelerinde bile yaşanabilecektir. Zira,özellikle yaşanan pandemi sonrası Muğla'nın genelinde ciddi bir nüfus artışıyaşanmış ve yaşamaktadır. Merkezlere yakın köylerde bile önemli sayıda yeniyerleşimciler bulunmaktadır. Tahminler ülkenin özellikle büyük kentlerindenMuğla'ya göçün devam edeceği şeklindedir.

Bunoktada MUSKİ'nin öncelikle acil olması sebebi ile Menteşe için özel birçalışma yaparak bölgedeki mevcut gölet ve barajları içme suyu için kullanmakamacı ile projeler hazırlaması ve kendisinin de içme suyu temini için gölet vebarajlar yapması gerekmektedir. Akabinde de özellikle pandemi sonrası tümMuğla'da artan ve artacak olan nüfusun içme suyu ihtiyacı için şimdiden gerekliyatırımları yapması zorunludur. MUSKİ'nin görevi sadece akan suyu dağıtmak vefiyatlandırmak değil aynı zamanda akacak suyu da bulmaktır.

Kısacasıyapılması gereken, yukarıdan düşen suyu aşağıda tutabilmektir.