6 Şubat günü Kahraman Maraş merkezli 7,7, dokuz sat sonra da 7,6 şiddetinde yaşadığımız depremler alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmenize vesile oldu.

1958 yılındaki Muğla depremini yaşadım.

Bu deprem sonrası Marmaris, Fethiye ve Yatağan- Eskihisar köyünde villa gibi yapılan deprem evlerini hatırlıyorum.

Hatta, Eskihisar'da yapılan deprem evlerine köylülerin beğenmediğini ve taşınmadığını, evlerin uzun zaman boş kaldığını da hatırlıyorum.

Bu gün o evler kömür yataklarının üstünde olduğu için yıkıldılar, gittiler.

Marmaris ve Fethiye'de yapılan deprem evleri ise adeta kaçırılmıştı.

Hatta, Marmaris ve Fethiye'de yapılan deprem evleri yöredeki turizmi tetikledi desek, yanlış olmaz.

1966 Varto depreminde de bulundum ve bir mühendis olarak görev yaptım.

1977 yılındaki depremi de Aydın'da yakalanmıştım.

O gece ailemle sabaha kadar arabamızda korku içinde beklemiştik.

Bu arada da birçok deprem yaşadık, yaşadım.

Öyle ki 4 ile 5 arası derecelerdeki depremlere alışmıştık ve onları doğal karşılıyorduk..

Fakat son deprem, her şeyi alt üst etti.

Muğla ili, Anadolu'nun güney-batısında bulunan fay hatlarının üzerinde bulunuyor.

En büyük fay hattı da Gökova mahallesinden başlayan Milas-Ören mahallesine kadar uzanan fay hattıdır.

Bu fay hattının güneydeki kısmı çökmüş ve Gökova körfezini oluşturur iken, kuzey kısmı da Muğla ilinin 500-600 metre yüksekliğindeki ikinci platformunu oluşturmuştur.

Fayın kuzey kısmında, Fay'a yakın yerlerinde Kuyucak, Kıran, Sarnıç ve Kızılağaç gibi mahallelerde yaşam halen devam ediyor...

Gökova-Ören fayının kuzey kotu ile güney kotu arasında 500-600 m'lik bir fark oluşmuş, fayın kuzey tarafı adeta bir kale gibi gözükmektedir.

Biz, bugün bu fayın kuzey kısmına Sakar denilen yol ile tırmanarak çıkabiliyoruz..

Bu kırığın güney kısmında ise, Akyaka, Turnalı, Akbük ve Ören gibi yerleşimlerde de yaşam tüm coşkusu ile devam ediyor.

Yanı, Gökova - Ören arasındaki fay hattı, Muğla ilinde " Sakar'ın altı, Sakar'ın üstü " diye, adlandırılan iki platform oluşturmuştur.

Bu yerleşim yerleri turizm bakımından çok cazip yerlerdir ve insanlarımız buralarda yazlık ev satın almak veya yapmak için can atmaktadırlar.

Gökova fay hattı, " Binlerce yıl önce faaliyete geçmiş, bu fay hattı tekrar faaliyete geçmez " , düşüncesi bizi rahatlatmasın.

Son deprem, Doğanın şakası olmadığını bize tekrar gösterdi.

Bu nedenle, Gökova fay hattının civarında çürük ve kaçak yapı ile çok katlı bina yapmaktan özellikle kaçınmanız gerekiyor.

Bu alandaki imar yetkisi Menteşe, Ula ve Milas Belediyelerimizin elinde bulunuyor.

Ama bu alanlarda imar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da söz sahibi.

Yetki ve sorumluluk tek adreste bulunmadığı zaman, çift başlılık oluşuyor, bu da otorite boşluğuna neden oluyor...

Bu otorite boşluğunun, yeni afetlere, yeni acılara neden olmaması için, buradaki yetki ve sorumluluk konusuna bir açıklık getirmenin zamanı gelmiştir, diye düşünüyorum.

İnsan hayatı çok önemlidir.

Ve bu işin patronu yoktur.