Küresel piyasalarda esen sert rüzgarlar emtia tarafında aşağı yönlü hareketleri tetiklerken, yatırımcıların güvenli liman arayışı yeni bir boyut kazandı. Yıl boyunca geniş bir koridorda dalgalanan altın piyasasındaki son tabloyu mercek altına alan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, fiyatlamaların seyrini değiştirebilecek kritik takvimi ve olası senaryoları paylaştı.
ALTIN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜ TETİKLEYEN DÖRT KÜRESEL BASKI
Ons cephesinde hissedilen değer kaybının arkasında uluslararası arenada eşzamanlı cereyan eden dört temel gelişme öne çıkıyor. Amerikan tahvil faizlerinin yüzde 5 sınırını aşarak rekor seviyeleri test etmesi ve dolar endeksinin 100 puanın üzerine yerleşmesi, küresel likiditenin yönünü doğrudan ABD varlıklarına çevirdi. Buna ek olarak küresel petrol maliyetlerindeki tırmanış ile Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) 25 baz puanlık faiz artırım ihtimalini masada tutması, değerli maden üzerindeki satış baskısını derinleştiren ana unsurlar oldu.
Mevcut küresel iklimin sürmesi durumunda piyasadaki dalgalı seyrin bir süre daha korunabileceğini belirten Memiş, yatırımcıların kısa, orta ve uzun vadeli dinamikleri birbirinden ayırması gerektiğinin altını çiziyor.
GRAM ALTINDA KISA VADELİ BANT: 6.500 İLE 7.000 LİRA HESABI
Yurt içi piyasalarda döviz kurunun yatay bir çizgide ilerlemesi nedeniyle gram altının tamamen ons fiyatına endeksli hareket ettiğini hatırlatan uzman, kısa vadede 6.500 ila 7.000 lira aralığının izlenmesi gerektiğini aktardı. Ons tarafında ise teknik olarak tabanda 4.070 dolar seviyesi destek konumunu korurken, yukarı yönlü hareketlerde 4.270 dolar eşiği öne çıkıyor.
Piyasalardaki gidişatı kökten değiştirebilecek en önemli dönemeç olarak kasım ortasını işaret eden Memiş, ABD ara seçimleri sürecinde gündeme gelebilecek olası bir barış veya ateşkes hamlesinin petrol fiyatlarını hızla aşağı çekebileceğini öngörüyor. Böyle bir senaryoda altının aradığı rahatlama alanına kavuşacağını ifade eden analist, yıl sonu hedefi olarak ons tarafında 4.600 dolar ve üzerindeki seviyelerin yeniden radara girebileceğini ifade ediyor.
"FİYATA DEĞİL GRAMA ODAKLANIN": UZUN VADELİ YATIRIMCI İÇİN ALIM STRATEJİSİ
Piyasalardaki anlık dalgalanmaların kısa vadeli al-sat hevesinde olanları yanıltabileceğine dikkat çekilerek, tasarruf sahiplerine en az bir yıllık vadeli bir perspektif benimsemeleri tavsiye edildi. Özellikle düğün hazırlığı yapanların, altın borcu bulunanların ve uzun soluklu birikim planlayanların mevcut geri çekilmeleri bir alım penceresi olarak okuyabileceği kaydedildi.
Finans dünyasında paradan para kazanma döneminin kapandığını, asıl önceliğin eldeki birikimi eritmeden muhafaza etmek olduğunu vurgulayan piyasa uzmanı, yatırımcılara şu çerçeveyi sundu: Birikimleri salt parasal etiket üzerinden okumak yerine, sahip olunan fiziksel miktarın artırılmasına odaklanılmalıdır. Portföylerde altının yanına gümüşün de eklenmesi önerilirken, dövizin uzun vadeli bir tasarruf vasıtası olmadığı yinelendi. 2026 yılını manipülasyon ve varlığı savunma, 2027 yılını ise küresel finans mimarisinde yeniden yapılanma dönemi olarak tanımlayan uzman, sabırlı stratejilerin uzun vadede yatırımcısını sevindirmeye devam edeceğini belirtti.
Muhabir: Haber Merkezi