Dinler tarihçisi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Papa’nın Türkiye ziyaretinde neden özellikle İznik’i seçtiğini CNN Türk ekranlarında ayrıntılarıyla anlattı. Kaçar, Papa’nın bu ziyaretinin merkezinde, Hristiyanlık tarihinin en kritik kırılma noktalarından biri olan 1. İznik Konsili’nin bulunduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Kaçar, Papa’nın İznik’e geliş gerekçesini şöyle açıkladı:

Özcan’dan Bakanlığa Marmaris uyarısı: “Selimiye’de Ekolojik Yıkım Riski”
Özcan’dan Bakanlığa Marmaris uyarısı: “Selimiye’de Ekolojik Yıkım Riski”
İçeriği Görüntüle

“İznik’e gelişinin nedeni, bildiğiniz gibi İznik Konsili’nin 1700. yılı. Bu konsil Milattan sonra 325 yılında, o zamanki Roma İmparatoru Konstantinus’un davetiyle burada toplanmıştı. Hristiyanlık tarihinde çok önemli bir yere sahip olan bu toplantıda, kilise disiplini yeniden gözden geçirildi. Aynı zamanda bugün hâlâ bütün Hristiyanların ayinlerde söylediği İznik itikadı burada kaleme alındı. Bu nedenle Papa, bu ziyareti sadece anma değil, aynı zamanda Hristiyan dünyasında ortak bir payda oluşturma çabası olarak değerlendiriyor.”

Açıklamalarında Papa’nın ziyaretinin sadece Katolik dünyasına hitap etmediğinin altını çizen Kaçar, şunları söyledi:
“Papalığın temaslarına baktığımızda Ortodokslarla, Süryanilerle, Ermenilerle görüşeceğini görüyoruz. Bu da bize şunu gösteriyor: Papa, konsilin yıl dönümünü Hristiyanlar arası ya da kiliseler arası bir işbirliği zemini olarak görüyor. İznik’in bu sembolik anlamı, Papa’nın Türkiye ziyaretindeki en önemli duraklardan biri olmasını sağlıyor.”

Prof. Dr. Turhan Kaçar, Papa’nın İznik ziyaretini “Hristiyan dünyasını birleştirme ve kaynaştırma arayışı” olarak nitelendirdi ve konsilin tarihsel ağırlığının bugün bile tüm kiliseler için bağlayıcı olduğunun altını çizdi.

Muhabir: Mukaddes Yelin