Marmara Bölgesi yıllardır İstanbul merkezli senaryolara odaklanırken, yerbilimcilerden gelen farklı analizler tehlikenin sınırlarını yeniden çiziyor. Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, Kuzey Anadolu Fayı (KAF) boyunca geçmişte yaşanan sarsıntıların dizilimini ve stres transferlerini inceleyerek fay üzerindeki sismik hareketliliğin güney koluna, yani Bursa hattına doğru kaydığını ortaya koydu.
BEKLENEN MARMARA DEPREMİ İÇİN BURSA UYARISI
Sosyal medya hesabı üzerinden sismik aktivite döngülerini ve geçmiş bilimsel araştırmaları değerlendiren Bektaş, fay üzerindeki enerji transferinin yönüne dikkat çekti. Stein ve Barka'nın 1997 yılında yayımladığı sismik göç çalışmasını referans gösteren uzman isim, enerjinin KAF'ın kuzey kolundaki İzmit'ten çok güney koldaki Bursa hattında biriktiğini vurguladı. Bektaş analizini, “Batıya deprem göçü İstanbul’u değil, Bursa’yı tehdit ediyor” sözleriyle netleştirerek 1956-1957 Mudurnu Vadisi kırılmalarının bu sismik tezi güçlendirdiğini kaydetti.
Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara'ya girmeden önce iki ana kola ayrılması, bölgedeki risk haritasını doğrudan etkiliyor. Uzmanların uzun süredir sismik boşluk olarak uyardığı KAF'ın güney kolu; Geyve, Mekece, İznik Gölü, Gemlik ve Mudanya üzerinden Marmara Denizi'ne uzanarak Bursa'nın kritik ilçelerini doğrudan kesiyor. Bektaş'ın işaret ettiği enerji göçü, yıllardır büyük bir sarsıntı üretmeyen bu güney kolundaki stres birikiminin sanıldığından daha yıkıcı boyutlara ulaştığını gösteriyor.
Değerlendirmesinde tarihsel sürece de mercek tutan Prof. Dr. Bektaş, geçmişteki büyük İstanbul kırılmalarının batıya değil doğuya doğru bir seyir izlediğini savundu. Tarih aralığına ilişkin bir de düzeltme yaparak “1509-1754 doğuya deprem göçü olmalı” ifadelerini kullanan jeolog, Ana Marmara Fayı boyunca günümüzde gözlemlenen mikro ve orta büyüklükteki sarsıntıların da bu doğu yönlü göçü kanıtladığını dile getirdi. Bektaş'ın bu ezber bozan çıkışı, fay hatları üzerindeki kentsel dönüşüm planlamalarında Marmara'nın güney kıyılarının da en az kuzeyi kadar acil müdahale gerektirdiğini gözler önüne seriyor.
Muhabir: Haber Merkezi