Eylül ayında dağıtılması beklenen koruyucu kıyafetlerin hala dağıtılmadığını belirten Tarım ORKAM-SEN Muğla Şube Başkanı Ahmet Özdemir basın açıklamasında bulundu.

Tarım ORKAM-SEN Muğla Şube Başkanı Ahmet Özdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından personele verilmesi gereken koruyucu kıyafetin hala verilmediğini belirtirken, “2023 yılının koruyucu giyim yardımı da 2024’ün Ağustos ayında sözleşme imzalandığı ve Eylül ayında tüm emekçilere teslim edileceği ifade edilmiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı biterken emekçilerin bu hakkını henüz emekçilere teslim etmiş değildir” dedi.

İhale 134 milyon lira ile başka bir şirkete verilmiş

2023 yılında yaklaşık maliyeti 350 milyon lira olarak belirlenen koruyucu kıyafetlerin ihalesinin 134 milyon liraya ismi bilinmeyen bir şirkete verildiğini söyleyen Özdemir, “Süreci yöneten ve 13 üyeden oluşan “Koruyucu giyim ve donanım malzemesi komisyonu” Tarım ve Orman Bakanlığı daire başkanları ve yetkilendirilmiş sendikanın üç üyesinden oluşmaktadır. Komisyon Koruyucu giyim tavan ücretini ve koruyucu giyim malzemesinin niteliklerini belirlemekle görevlendirilmiştir. Bu anlamıyla emekçileri 5 bin TL giyim yardım miktarına mahkum edenler, niteliksiz teknik şartnameler yoluyla emekçileri fahiş fiyatlarla satış yapan firmalara mahkum edenler de Tarım ve Orman Bakanlığı ve yetkilendirilmiş sendikadır. 2023 yılı koruyucu giyim malzemesi yaklaşık maliyetini 325 milyon olarak belirleyen yetkilendirilmiş sendika ve bakanlık, ihaleyi 134 milyon ile adı sanı bilinmeyen bir şirkete vermiştir. Sürece, yetkilendirilmiş sendika dışında kimseyi katmayan bakanlık tarafından yapılan ihale ile ilgili büyük sorunlar olduğunu öğreniyoruz. Ne yazık ki ne bakanlık ne de yetkilendirilmiş sendika kamu emekçilerin tatmin eden açıklamalar yapamamaktadır. Ortada birçok söylenti dolaşmakta ve doğru veya yalan olduğu ile ilgili bir açıklama da bulunulmamaktadır. Bakanlığın gönderdik dediği kartlar ortada yok. Yetkilendirilmiş ama etkisi kendine menkul sendika “kartları almayın ayni isteyin” diyor. Bir önceki yıl ise “kartları alın” demişti. Sözleşmeyi imzalayan adı sanı olmayan şirket “illa da benim sitemden alış veriş yapacaksınız” diyor. İhalede adları geçen plastik çizme, çelik uçlu çizme, tulum, laboratuvar önlüğü, cerrahi önlük gibi ürünler ihaleyi kazanan şirketin alışveriş sitesinde yok. Sitedeki ürün fiyatları ise ürünün başka sitelerdeki fiyatlarının iki ya da üç katıdır. Örneğin; ihalede yaklaşık maliyeti bin lira olarak belirlenmiş “çok yönlü kavrama özelliği ile aerodinamik yapıdaki outdoor yazlık ayakkabıyı” ilgili şirket 418 TL’ye temin edeceğini bildirmiş yetkilendirilmiş sendika ve bakanlık bu hileye göz yummuşlardır. Şu anda ilgili şirketin sitesinde en ucuz yazlık ayakkabının fiyatı bin 700 liradır” diye konuştu.

“Emekçiler göz göre göre soyuluyor”

Yaklaşık maliyetin 1/3 fiyatına başka bir şirkete verildiğinden dolayı kuşkuların arttığını belirten arım ORKAM-SEN Muğla Şube Başkanı Ahmet Özdemir açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Emekçiler göz göre göre soyuluyor. Sözleşmenin tarafı bakanlık ise teknik şartnamede belirlediği yaklaşık maliyetin 1/3 fiyatına ilgili şirkete ihale etmiş olması kuşkuları artırmaktadır. Emekçilerin haklarını iktidarda kim olursa olsun savunan Tarım Orkam-Sen olarak soruyoruz; Koruyucu giyim yardımı kartlarımız nerede? İhale sürecinde ne yaşanmıştır? Piyasa fiyatlarının neredeyse 3 kat altındaki bir sözleşmeye neden imza attınız? İhalelerin yılında yapılmamasından kaynaklı enflasyon farkı kayıplarımız ne olacak? Oluşan Kamu zararını kim karşılayacaktır. Başından bu konu dahil tüm toplu sözleşmelerin, iktidar ve yandaş sendikası ile tiyatro oyunu olduğunu ve iki yüzlü davranıldığını söylüyoruz. 50 bin personele verilecek bu yardımın büyüklüğü firmaların iştahını kabartmaktadır. Bakanlığın, ihaleyi alan firmanın ve yetkilendirilmiş sendikanın da yaptığı emekçiyi mağdur etmektir. Emekçilerin aldığı ücretler enflasyon ve enflasyon zamları karşısında erimiş iken, bir tokat da “Koruyucu Giyim Yardımından” yemişlerdir. Maliye Bakanı’nın övünerek uyguladığı program sermaye ve iktidar kanadına işlemez iken, tüm emekçilerin sırtına ağır yükler yüklenerek bedeli halka ödetilmek istenmektedir. Buradan tüm kamuoyuna tekrar sesleniyoruz; emekçilerin haklarını gasp etmek için yapılan bu ihale iptal edilmeli emekçilerin gerçekten nitelikli koruyucu giyim ve donanım malzemesi almasına yetecek nitelikte bir ihale yapılmalıdır. Sürece dair soru işaretleri giderilene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi, soruları sormaya ve hukuksal olarak gerekli girişimlerde bulunacağımızı, Tarım ve Orman Bakanlığı emekçilerinin haklarını sonuna kadar savunacağımızı, kamu emekçilerinin haklı taleplerini dile getirmeye devam edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Muhabir: Aziz Şahin