Küresel yatırım bankası Goldman Sachs, 25 Ağustos’a kadar geçen süreçte temmuz ortasındaki dip seviyesine göre yaklaşık yüzde 15 değer kazanarak 4 bin 600 dolar civarına çıkan ons altın için yeni yıl sonu tahminini duyurdu. Banka, güvenli liman talebinin etkisiyle yükseliş trendinin yılın ikinci yarısında da sürmesini bekliyor. Kurumun temel senaryosuna göre ons altının 2026 yıl sonunda 4 bin 900 dolara ulaşacağı öngörülüyor.

MERKEZ BANKALARININ AYLIK ALIM TAHMİNİ 50 TON

Goldman Sachs Araştırma Kıdemli Emtia Analisti Lina Thomas ile Küresel Emtia Araştırmaları Eş Başkanı Daan Struyven, altın rallisinin arkasındaki ana faktörleri inceledi. Analistler, jeopolitik ve finansal risklere karşı rezervlerini çeşitlendirmek isteyen merkez bankalarının altın birikimlerini yüksek seviyelerde tutmaya devam edeceğini bildirdi. Bu durumun son anket verileriyle örtüştüğünü dile getiren uzmanlar, alımların çok yıllı bir eğilim olarak süreceğini vurguladı.

Banka verilerine göre merkez bankalarının 2026 yılı boyunca aylık ortalama 50 ton altın satın alması bekleniyor. Bu rakam, 2022 öncesindeki aylık ortalama 17 tonluk alımın yaklaşık üç katına denk geliyor. Mayıs ayında 66 ton olarak kayıtlara geçen aylık alımların, haziran ayında mevsimsellikten arındırılmış üç aylık bazda 100 tona ulaştığı aktarıldı. Tespit edilebilen en büyük alıcı unvanını ise Çin Merkez Bankası taşıyor.

EYT'yi kaçıranlar için yeni emeklilik hesabı: Kademeli sistemde şartlar değişiyor
EYT'yi kaçıranlar için yeni emeklilik hesabı: Kademeli sistemde şartlar değişiyor
İçeriği Görüntüle

FED FAİZ DENGESİ VE TÜREV PİYASADAKİ DALGALANMA

Makroekonomik gelişmeleri de değerlendiren Thomas ve Struyven, düşen enflasyon eğilimi sayesinde Fed'in bu yıl politika faizini sabit tutabileceğini aktardı. ABD Merkez Bankası kaynaklı baskının azalması, altın fiyatlarını destekleyen bir diğer unsur olarak görülüyor.

Piyasada türev ürünlere yönelik talebin artması sebebiyle iki yönlü sert hareketlerin yaşanabileceği uyarısı da yapıldı. Altın fiyatlarının belirli seviyelere tırmanması durumunda opsiyon satan kurumların korunma amacıyla fiziki alıma geçebileceği, bunun da tırmanışı hızlandırabileceği ifade edildi. Düşüş senaryosunda ise ters yöndeki işlemlerin kayıpları derinleştirme ihtimali bulunuyor. Goldman Sachs, 4 bin 900 dolarlık yıl sonu hedefine türev piyasasındaki bu korunma talebinin dahil edilmediğini açıkladı.

Muhabir: Haber Merkezi