Anne veya babanın ikinci evliliğinden dünyaya gelen çocukların miras hakkı, özellikle ev, arsa ve tarla paylaşımında önemli bir soru işareti oluşturuyor. Peki, ilk evlilikten olan çocuklarla ikinci evlilikten olan çocuklar mirastan eşit pay mı alıyor? Üvey kardeşler hangi durumlarda mirasçı olabiliyor? Türk Medeni Kanunu bu konuda açık hükümler içeriyor.

Anne veya babanın birden fazla evlilik yapması, ölümün ardından mirasın nasıl paylaşılacağı konusunda aile içinde anlaşmazlıklara yol açabiliyor. Özellikle ilk evlilikten çocuklarla ikinci evlilikten çocukların bulunduğu ailelerde, mirasın kime ve hangi oranda kalacağı merak ediliyor.

Türkiye'de miras paylaşımında belirleyici olan, çocukların hangi evlilikten dünyaya geldiği değil, miras bırakan kişiyle aralarındaki hukuki soybağı. Ancak yalnızca anne veya babanın evlenmesi nedeniyle üvey kardeş hâline gelen kişilerin miras hakkı farklı değerlendiriliyor.

İkinci evlilikten olan çocuklar mirastan pay alır mı?

Türk Medeni Kanunu'nun 495. maddesine göre çocuklar, anne ve babalarının birinci derece yasal mirasçıları arasında yer alıyor.

Kanun, ilk evlilikten doğan çocuklarla ikinci veya sonraki evliliklerden doğan çocuklar arasında miras payı bakımından ayrım yapmıyor.

Örneğin, bir babanın ilk evliliğinden iki, ikinci evliliğinden bir çocuğu bulunuyorsa babanın ölümünden sonra üç çocuk da yasal mirasçı oluyor.

Sağ kalan eşin bulunmadığı ve miras paylarını değiştiren başka bir hukuki durumun olmadığı durumda miras, üç çocuk arasında eşit olarak paylaştırılıyor.

Dolayısıyla ilk evlilikten olan çocuklar, yalnızca daha önce doğdukları veya ilk eşin çocukları oldukları gerekçesiyle daha fazla miras hakkına sahip olmuyor.

Üvey Kardeş Mirastan Pay Alabilir Mi İşte Yasal Hakları (1)

Üvey kardeş ile aynı babadan olan kardeş aynı mı?

Miras hukukunda en çok karıştırılan konulardan biri, üvey kardeş ile anne veya babası ortak olan kardeş arasındaki fark.

Aynı babadan ancak farklı annelerden doğan çocuklar, babalarının mirasında eşit haklara sahip oluyor. Aynı şekilde anneleri ortak, babaları farklı çocuklar da annelerinin mirasından eşit pay alıyor.

Ancak aralarında ortak anne veya baba bulunmayan, yalnızca ebeveynlerinin evlenmesiyle üvey kardeş olan kişiler için durum farklı.

Örneğin, bir kadın önceki evliliğinden olan çocuğuyla birlikte, kendisinin de önceki evliliğinden çocuğu bulunan bir erkekle evlenirse bu iki çocuk sırf evlilik nedeniyle birbirlerinin anne veya babasına yasal mirasçı hâline gelmiyor.

Bununla birlikte evlat edinme, vasiyetname ve diğer hukuki işlemler miras hakkını etkileyebiliyor.

Baba vefat ederse ikinci eşi ve çocukları ne kadar miras alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesine göre sağ kalan eş, miras bırakanın çocuklarıyla birlikte mirasçı olduğunda mirasın dörtte birini alıyor.

Kalan dörtte üçlük bölüm ise bütün çocuklar arasında eşit paylaştırılıyor.

Örneğin, geride ikinci eşi ve farklı evliliklerinden toplam üç çocuğu bulunan bir kişinin 4 milyon liralık net mirası olduğunu varsayalım.

Başka bir hukuki düzenleme veya miras payını etkileyen durum bulunmadığında paylaşım şöyle gerçekleşiyor:

  • Sağ kalan eş: 1 milyon TL
  • İlk evlilikten birinci çocuk: 1 milyon TL
  • İlk evlilikten ikinci çocuk: 1 milyon TL
  • İkinci evlilikten olan çocuk: 1 milyon TL

Bu örnekte çocukların tamamı eşit pay alırken sağ kalan eş de kendi yasal miras payına sahip oluyor.

Ancak evlilik sırasında edinilmiş mallar bakımından eşlerin mal rejiminden kaynaklanan haklarının miras paylaşımından önce değerlendirilmesi gerekebiliyor. Bu nedenle her olayda paylaşılacak net tereke aynı yöntemle belirlenmeyebiliyor.

Üvey Kardeş Mirastan Pay Alabilir Mi İşte Yasal Hakları (4)

İkinci eşin önceki evliliğinden olan çocuğu mirasçı olur mu?

Bir kişinin evlendiği eşinin önceki evliliğinden olan çocuğu, evlilik nedeniyle otomatik olarak o kişinin yasal mirasçısı sayılmıyor.

Örneğin babanın ikinci eşinin önceki evliliğinden bir çocuğu varsa ve baba bu çocuğu evlat edinmemişse çocuk, üvey babasının yasal mirasçısı olmuyor.

Bununla birlikte miras bırakan, kanunun izin verdiği sınırlar içinde vasiyetnameyle üvey çocuğuna mal bırakabiliyor. Evlat edinme işlemi gerçekleştirilmişse de çocuğun miras hakkı farklılaşıyor.

Evlilik dışında doğan çocukların miras hakkı var mı?

Türk Medeni Kanunu'nun 498. maddesi, evlilik dışında doğmuş ve baba yönünden soybağı tanıma veya mahkeme kararıyla kurulmuş çocukların, evlilik içinde doğan çocuklarla aynı şekilde mirasçı olduğunu düzenliyor.

Bu nedenle bir çocuğun anne ve babasının evli olmaması tek başına mirastan mahrum bırakılmasına neden olmuyor.

Ancak baba yönünden hukuki soybağının kurulmamış olması durumunda, miras hakkının kullanılabilmesi için gerekli hukuki süreçlerin değerlendirilmesi gerekiyor.

Baba bütün malını ikinci eşine bırakabilir mi?

Miras bırakan kişi sağlığında mal varlığı üzerinde tasarrufta bulunabilse de ölümünden sonra geçerli olacak tasarrufları çocukların saklı pay haklarıyla sınırlı olabiliyor.

Türk Medeni Kanunu'na göre çocukların saklı payları bulunuyor. Bu nedenle babanın bütün mal varlığını vasiyetnameyle ikinci eşine bırakması, çocukların miras üzerindeki haklarını her durumda ortadan kaldırmıyor.

Saklı payı ihlal edilen mirasçılar, kanuni şartların oluşması hâlinde tenkis davası açarak haklarını talep edebiliyor.

Sağlığında yapılan taşınmaz devirlerinde ise işlemin gerçek niteliği önem taşıyor. Mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla gerçekleştirildiği ileri sürülen devirler, koşulları varsa muris muvazaası kapsamında yargıya taşınabiliyor.

Miras kalan ev ve arsada paylaşım nasıl yapılır?

Miras bırakanın üzerine kayıtlı ev, arsa, tarla veya başka taşınmazlar varsa öncelikle mirasçıların ve yasal paylarının belirlenmesi gerekiyor.

Mirasçılık belgesinin alınmasının ardından tapu intikal işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Mirasçılar kendi aralarında anlaşarak taşınmazların paylaşımına karar verebiliyor.

Anlaşma sağlanamaması durumunda ise yasal koşullar çerçevesinde ortaklığın giderilmesi yoluna başvurulabiliyor.

Bu süreçte bütün çocuklar, miras bırakanla hukuki soybağları bulunduğu sürece hangi evlilikten doğduklarından bağımsız olarak haklarını kullanabiliyor.

Üvey Kardeş Mirastan Pay Alabilir Mi İşte Yasal Hakları (3)

Miras paylaşımında en önemli ayrıntı

İlk evlilikten doğan çocuklarla ikinci evlilikten doğan çocukların miras hakkı bakımından temel kural eşitlik. Ancak miras bırakana yalnızca evlilik bağı nedeniyle üvey çocuk olan kişiler, doğrudan yasal mirasçı sayılmıyor.

Mirasın doğru hesaplanabilmesi için soybağı, sağ kalan eşin durumu, evlat edinme, vasiyetname, mal rejimi ve saklı pay haklarının birlikte değerlendirilmesi gerekiyor.

Bu nedenle özellikle birden fazla evlilikten çocukların bulunduğu ailelerde, taşınmazların paylaşımı yapılmadan önce mirasçılık belgesindeki hak sahiplerinin ve payların dikkatle incelenmesi önem taşıyor.

Muhabir: Mukaddes Yelin