TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yürütülen "Talebimiz Geleceğimiz" kampanyası kapsamında, 12 Kasım 2026 Perşembe günü Türkiye genelinde eş zamanlı basın açıklamaları gerçekleştirilecek. Muğla'da ise İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi ve temsilcilikleri, saat 12.00'de Menteşe Sınırsızlık Meydanı'nda toplanacak.

İnşaat mühendislerinin ekonomik ve sosyal haklarının iyileştirilmesi, mesleki yetkinliğin korunması ve güvenli yapılaşmanın sağlanması amacıyla düzenlenecek açıklamada, mühendislik mesleğinin karşı karşıya olduğu sorunlar ve çözüm önerileri gündeme getirilecek.

"İnşaat mühendisliği tarihinin en derin krizlerinden birini yaşıyor"

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi tarafından yapılan açıklamada, mühendislerin ülkenin konut, okul, hastane, yol, köprü, baraj ve altyapı projelerinde önemli sorumluluklar üstlendiği hatırlatıldı.

Buna karşın mesleğin ciddi ekonomik ve sosyal sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Ancak bugün inşaat mühendisliği mesleği, tarihindeki en derin ekonomik krizlerden birini yaşamakta, ekonomik kayıplar, güvencesiz çalışma koşulları, mesleki yetkinliğin göz ardı edilmesi ve mühendislik emeğinin değersizleştirilmesi nedeniyle de ciddi bir itibar ve saygınlık kaybıyla karşı karşıyadır."

Açıklamada, bilimsel ve teknik esasların geri plana itilmesinin yalnızca mühendisleri değil, toplumun can ve mal güvenliğini de tehdit ettiği savunuldu.

Mühendislerden ücret, istihdam ve güvence talebi

Oda tarafından yürütülen kampanya kapsamında şantiyelerde, proje bürolarında, yapı denetim kuruluşlarında, kamu kurumlarında ve üniversitelerde mühendislerle bir araya gelindiği belirtildi.

  • Meslek mensuplarının sorunlarının ve çözüm önerilerinin ilgili kurumlara iletildiği ifade edilen açıklamada, öncelikli talepler şöyle sıralandı:
  • Mühendislik emeğinin karşılığının verilmesi, insanca yaşamaya yetecek ücret ve güvenceli çalışma koşullarının sağlanması.
  • Kamuda mühendis istihdamının artırılması, ücret ve özlük haklarının iyileştirilmesi, liyakatin esas alınması.
  • Genç mühendislerin işsizliğini ve güvencesizliğini azaltacak istihdam politikalarının geliştirilmesi.
  • Mesleki yetkinlik ve uzmanlaşmanın yasal güvenceye kavuşturulması, yetki ve sorumluluklar arasında adil denge kurulması.
  • Proje, şantiye şefliği ve yapı denetim hizmetlerinin niteliğinin korunması, mühendislik hizmetlerinin haksız fiyat rekabetine bırakılmaması.
  • Emekli mühendislerin ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesi.
  • Bilimsel esaslara dayanan, kamusal denetimi güçlendiren ve güvenli yapılaşmayı önceleyen bir yapı denetim sisteminin oluşturulması.
  • Deprem yargılamalarında yıkıma neden olan bütün etkenlerin bilimsel ve teknik açıdan değerlendirilmesi, gerçek sorumluların belirlenmesi ve mühendislerin adil yargılanma hakkının güvence altına alınması.

Muğla'da Inşaat Mühendisleri 12 Kasım'da Meydanda Buluşacak (1)

Deprem güvenliği ve yapı denetimine dikkat çekildi

Açıklamada, mühendislik hizmetlerinin niteliğinin doğrudan toplumun yaşam güvenliğiyle bağlantılı olduğuna vurgu yapıldı.

Özellikle deprem güvenliği ve yapı denetim sistemine ilişkin taleplerin öne çıktığı açıklamada, yapıların güvenliğinin sağlanabilmesi için bilimsel esaslara dayanan ve kamusal denetimi güçlendiren bir sistem oluşturulması gerektiği belirtildi.

Deprem sonrası yürütülen yargılamalarda ise yıkıma neden olan bütün unsurların teknik ve bilimsel veriler ışığında değerlendirilmesi, sorumlulukların adil biçimde belirlenmesi istendi.

Muğla'daki buluşmanın adresi Sınırsızlık Meydanı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi ve temsilcilikleri, 12 Kasım Perşembe günü saat 12.00'de Menteşe Sınırsızlık Meydanı'nda düzenlenecek basın açıklamasına tüm meslektaşlarını davet etti.

Açıklamada, "Mücadelemiz yalnızca meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal haklarını koruma mücadelesi değildir. Mesleğimizi savunmak halkın yaşam hakkını savunmaktır. Mühendislik emeğini savunmak kamu yararını savunmaktır. Bilimi ve tekniği savunmak ülkemizin güvenli geleceğini savunmaktır." ifadeleri kullanıldı.

Çalışmalar aralık ayında da sürecek

Oda, 12 Kasım'daki etkinliğin kampanyanın son aşaması olmayacağını bildirdi. Aralık ayında gerçekleştirilecek çalışmalar, Mühendislik Haftası etkinlikleri ve 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında düzenlenecek faaliyetlerle mesleki sorunların gündemde tutulacağı belirtildi.

Açıklama, "Talebimiz Geleceğimiz! Mesleğimize, emeğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz!" çağrısıyla tamamlandı.

Muhabir: Mukaddes Yelin