İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, tarımsal girdi maliyetlerinde yaşanan son artışlara dikkat çekerek çiftçinin giderek zorlaşan üretim koşullarını gündeme taşıdı. Ergun’un değerlendirmesine göre, Eylül ve Ekim aylarında özellikle gübre fiyatlarındaki yükseliş üreticiyi ciddi şekilde sıkıntıya sokuyor.
Ergun’un paylaştığı verilere göre;
20.20 kompoze gübre %2,1, DAP ve amonyum nitrat %1,3, Amonyum sülfat %1,2 oranında zamlandı.
Bu süreçte ÜRE gübresinde %2,9’luk düşüş yaşansa da yıllık tablo çok daha çarpıcı. Son bir yılda; ÜRE fiyatları %75,3, DAP fiyatları %51,3, Kompoze gübre fiyatları %48,6 oranında arttı.
Bu artışların çiftçinin en temel girdisini doğrudan etkilediğini belirten Ergun, maliyetlerin yükselmesinin tarımsal üretimi tehdit eder hale geldiğini vurguladı. Artan gübre fiyatlarının yalnızca çiftçiyi değil, ülkenin gıda arz güvenliğini de yakından ilgilendirdiğini söyledi.
Açıklamasında mevcut tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Ergun, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:
"Girdi maliyetlerinin devlet tarafından sübvanse edilmesi, Çiftçiye doğrudan ve etkili destek modellerinin uygulanması, Yerli ve milli üretimin güçlendirilerek ithalata bağımlılığın azaltılması, Tarımda sürdürülebilirliği sağlayacak yeni bir politika yaklaşımının hayata geçirilmesi."
Prof. Dr. Metin Ergun, “Çiftçinin sırtındaki yük her geçen gün ağırlaşıyor. Bu tabloyu görmezden gelmek, hem üreticiyi hem de ülkenin geleceğini riske atmaktır” sözleriyle çağrısını tamamladı.




