Türkiye'nin güneyi yeniden beşik gibi sallanırken, vatandaşların yaşadığı kısa süreli panik yerini uzmanlardan gelecek açıklamalara bıraktı. Yüzeye oldukça yakın seviyelerde gerçekleşen kırılmalar, sarsıntıların yüzeyde hissedilme oranını ciddi şekilde artırdı.

BÖLGEDE DEPREM FIRTINASI RİSKİ VE UZMAN UYARILARI

Adana sınırları içinde on yedi dakika gibi kısa bir zaman diliminde kaydedilen 4,8 ile 4,9'luk şoklar, yeraltındaki hareketliliğin ilk işaretleri oldu. Hemen sonrasında komşu vilayet Osmaniye'nin 5,2 ile sallanması, yöre halkındaki endişeleri daha da körükledi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, meydana gelen bu tabloyu tam anlamıyla bir sismik hareketlilik şeklinde nitelendirdi. Ünlü yerbilimciye göre, yedi ila sekiz kilometrelik odak derinliğine sahip bu enerji dalgaları, özellikle alüvyon tabanlı gevşek zeminlerde üç, hatta dört kata varan oranlarda çok daha şiddetli algılanıyor.

Muğla, Aydın ve Denizli’de 5 Ekim elektrik kesintileri
Muğla, Aydın ve Denizli’de 5 Ekim elektrik kesintileri
İçeriği Görüntüle

YIKICILIK EŞİĞİ VE BÜYÜK SARSINTI İHTİMALİ

Mevcut şokların tek başına binaları yıkacak güce erişmediğini ifade eden Prof. Dr. Ercan, bölgedeki asıl yapısal hasar sınırının 6,3 ve 6,4 seviyelerinden itibaren başladığını hatırlattı. Yine de yaşanan süreci son derece ciddiye alan uzman isim, devlet kurumlarına ve akademi dünyasına açık bir çağrıda bulundu. Yerkabuğundaki stres boşalmalarının milimetrik hesaplarla takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Ercan, AFAD bünyesindeki ekiplerin ve üniversitelerin vakit kaybetmeksizin yöreye özel bir jeofizik dinleme ağı inşa etmesi gerektiğini savundu. Olası daha büyük bir afetin kapıda olup olmadığını bugünden kestirmenin imkansız olduğunu belirten bilim insanı, yine de böyle bir senaryonun kimse için sürpriz sayılmaması gerektiği uyarısıyla değerlendirmesini noktaladı. Asrın felaketi olarak anılan 6 Şubat 2023 tarihli yıkımın üzerinden zaman geçmesine rağmen, bölge fayları üzerindeki enerji transferlerinin bir süre daha kendini hissettirmesi bekleniyor.

Muhabir: Haber Merkezi