Anahtar Teslim Töreni Düzenlendi

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen anahtar teslim törenine; Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülkü-dür, Muğla İl Müftüsü Rüstem Can, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.

“Bir ilke imza attık”

Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür açıklamasında Muğla’da bir ilke imza attıklarını belirterek,
“Muğla ilimizde 145 aileye ve 1 tarımsal kalkınma kooperatifine 65 milyon 943 bin lira, Aydın ilimizde ise 83 aileye 32 milyon 80 bin lira olmak üzere, Bölge Müdürlüğümüzde 2025 yılında 228 aile ve 1 tarımsal kalkınma kooperatifine toplam 98 milyon 23 bin lira kredi desteği sağladık. Yapmış olduğumuz ORKÖY kredi desteklerinin yüzde 20’si hibe, yüzde 80’i sıfır faizle 4 ile 7 yıl arası geri ödeme planıyla verilmiştir. Bölge Müdürlüğümüzde ORKÖY kredi destekleri konusunda bir ilke imza attık. Bugüne kadarki verdiğimiz desteklerin yanında ilk kez bir tarımsal kalkınma kooperatifine iş makinesi alımında ORKÖY kredi desteği sağladık. Yemişendere-Fadıl kalkınma kooperatifine ORKÖY desteği ile 5 milyon 373 bin lira verilmiş olup, kooperatifimize 1 adet 14 tonluk iş makinesi kazandırılmıştır. ORKÖY kredileriyle desteklediğimiz orman köylüsü ailelerimize desteklerimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Arzumuz köylülerimizin yerinde kalması”

Törende konuşan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Ormanlarımızın korunması geliştirilmesi ve sürdürülebilir bir şekilde işletilmesinin yanında, çok önemli görevlerimizden birisi de orman köylülerimizin desteklenmesi. Ekonomik olarak kendilerine ek gelir imkanları sunacak fırsatlar vermenin yanında hayat şartlarının iyileştirilmesi, evlerinin mantolanması, kalorifer sistemi kurulması, güneş enerjisiyle onlara sürekli sıcak su ve enerji temin edilmesi gibi hayat şartlarını iyileştirecek faaliyetlerine de destek oluyoruz. Bu verdiğimiz desteklerde faiz tamamen kaldırıldı. Yüzde 20’si de hibe olarak kendile-rine sunuluyor. Önceki bakanlarımızdan birinin ifadesiyle ‘bunu baba oğluna yapmaz’ derdi. Yüzde 20’si hibe, kalan kısmı da faizsiz olarak 4-5 yıl yıl faizsiz geri ödemeli krediler sunuyoruz. Ev hanımlarına ver-diğimiz mikro kredi diye ifade ettiğimiz bir kredi çeşidimiz var. Evin hanımı mutlu olursa, gelir elde ederse o ailenin saadeti olur. Arzumuz köylülerimizin yerinde kalması ve doğdukları yerde yaşamaya devam etmelerinin sağlanması” dedi.

“İlimizin yüzde 71’i ormanlarla kaplı”

Muğla Valisi İdris Akbıyık yaptığı konuşmada Muğla’nın yüzde 71’inin ormanlarla kaplı olduğunu belir-terek, “Muğla'mız potansiyeli yüksek hakikaten turizm ekonomimizin lokomotifi olmakla beraber tarımda da, ormanda da madende, mermercilikte su ürünlerinde her alanda Türkiye'de ilk beşe girecek verimli sektörlerimiz var. İlimizin yüzde 71’i ormanlarla kaplı. Orman varlığı açısından Türkiye'de her-halde 2 veya 3. sıradayız. Dolayısıyla bu ormanlarımız Muğla'mızın, ülkemizin akciğerleri bizim en önem-li bir yaşam parçamız. Bu çerçevede de orman köylülerimiz tabii ki yangınları söndürmek, yeni ağaçlandırmalar yapmak, başta orman genel müdürlüğümüzün görevi olmakla beraber ama esas koruyan bizim orman köylülerimiz, onların bilinci, tutumu, davranışı çok önemli. Türkiye yüzyılı üretimin de ormanın da tarımın da gelirinde yüzyıl olacaktır. Bu çerçevede ORKÖY’ümüzün, bakanlığımızın, tüm kurum kuruluşlarımızın, orman bölge müdürlüğümüzün, genel müdürlüğümüzün yapmış olduğu projeler de önemli. Hepsi bunların üretime katkı yapacak” diye konuştu.

Bodrum, Datça ve Marmaris kıyılarına fırtına uyarısı
Bodrum, Datça ve Marmaris kıyılarına fırtına uyarısı
İçeriği Görüntüle

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından üreticilere anahtar teslimi yapıldı. Tören, Muğla İl Müftüsü Rüstem Can tarafından edilen dua ile sona erdi.

Muhabir: Aziz Şahin