Muğla il genelinde Menteşe, Fethiye, Ortaca, Marmaris ve Milas’ta hizmet veren Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nde kurulu biyokütle enerji santralleri, atıkları enerjiye dönüştürmeye devam ediyor. Bu tesislerde bugüne kadar üretilen elektrik enerjisiyle toplam 851 milyon TL tasarruf sağlandı.

Whatsapp Image 2026 02 10 At 13.50.51 (1)

Metan Gazı Enerjiye Dönüştürüldü

Katı atıkların doğal olarak parçalanmasıyla açığa çıkan 153 milyon 790 bin 341 metreküp metan gazı, biyokütle enerji santrallerinde elektrik üretiminde kullanıldı. Böylece hem enerji ekonomisine katkı sağlandı hem de çevreyi tehdit eden sera gazı salınımının önüne geçildi. Uzmanlara göre, karbondioksite kıyasla 25 kat daha fazla ısınma etkisine sahip olan metan gazının kontrollü şekilde bertaraf edilmesi, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

1 Milyon 239 Bin Hanenin Aylık Elektriği Çöpten

Büyükşehir Belediyesi’nin biyokütle enerji tesislerinden bugüne kadar elde edilen 309 milyon 901 bin 273 kW elektrik üretimi, yaklaşık 1 milyon 239 bin 605 hanenin bir aylık elektrik ihtiyacına karşılık geliyor. Bu üretim sayesinde hem yenilenebilir enerji destekleniyor hem de vahşi depolama alanlarında atmosfere karışabilecek metan gazı kontrollü biçimde değerlendiriliyor.

Whatsapp Image 2026 02 10 At 13.50.51

4,3 Milyon Ton Atık Enerjiye Kazandırıldı

Menteşe, Fethiye, Ortaca, Marmaris ve Milas’taki tesislerde bugüne kadar 4 milyon 395 bin 105 ton atık bertaraf edildi. Bu süreçte oluşan metan gazından elektrik üretimi sürdürülürken, üretilen enerji elektrik altyapısına verilerek vatandaşların evlerinde ve iş yerlerinde kullanılan elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlanıyor.

Başkan Aras: “Çevremizi ve Bütçemizi Birlikte Koruyoruz”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Ahmet Aras, çevreye yapılan her yatırımın geleceğe yapılan bir yatırım olduğunu belirterek modern katı atık tesislerinin önemine dikkat çekti. Başkan Aras, çöpten elektrik üretimiyle hem çevrenin korunduğunu hem de ülke ekonomisine katkı sağlandığını vurguladı.

Whatsapp Image 2026 02 10 At 13.50.51 (2)

Sandras Zirvesinde Anlamlı Anma: Ali Haydar Küçük Unutulmadı
Sandras Zirvesinde Anlamlı Anma: Ali Haydar Küçük Unutulmadı
İçeriği Görüntüle

Ahmet Aras açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Her gün vatandaşlarımız çöplerini belirli saatlerde dışarı çıkarıyor, ilçe belediyelerimizin ekipleri bu atıkları Katı Atık Düzenli Depolama Tesislerimize getiriyor. Burada geri dönüşüm olarak ayrıştırılan atıklardan, tesislerimize kurduğumuz biyokütle enerji santrallerinde elektrik enerjisi üretiyoruz. Muğla’mızın atıklarını enerjiye dönüştürerek hem çevremizi koruyor hem de bütçemize ciddi katkı sağlıyoruz. Metan gazının atmosfere karışmasını engellemek, iklim değişikliğiyle mücadelede hayati bir adımdır. Büyükşehir Belediyesi olarak sürdürülebilir enerji yatırımlarını artırmaya, doğamızı korurken katma değer üretmeye devam edeceğiz.”

Muhabir: Haber Merkezi