Muğla’nın Menteşe ilçesinde bulunan Karabağlar Yaylası’ndaki düden alanında yapılan son teknik ölçümler, bölgede kontrolsüz su yükselmesi yaşanmadığını ortaya koydu. MUSKİ ekiplerinin gerçekleştirdiği incelemelerde su seviyesinin önceki yıllara göre daha düşük olduğu belirlenirken, düdenlerin tam kapasiteyle çalıştığı açıklandı.
Menteşe ilçesi Orhaniye Mahallesi Karabağlar Mevkii’nde yer alan düden alanında yapılan teknik inceleme ve ölçümlerde, bölgede taşkın riski oluşturacak bir durumun bulunmadığı tespit edildi. Yapılan değerlendirmelerde su seviyelerinin yağışların başladığı döneme kıyasla daha düşük seviyede seyrettiği bildirildi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın, vatandaşların çevresel su kaynaklı risklerden etkilenmemesi ve sürecin şeffaf şekilde yürütülmesi yönündeki talimatları doğrultusunda MUSKİ ekipleri bölgede 7 gün 24 saat esasına göre çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, olası taşkın ve su baskınlarına karşı sahadaki kontrollerini aralıksız devam ettiriyor.
Karabağlar Kapalı Havza Yapısıyla Doğal Gölova Özelliğinde
Karabağlar Mevkii, kireçtaşı arazilerin zaman içerisinde erimesiyle oluşmuş karstik bir ova yapısına sahip bulunuyor. Çevresi yüksek dağlarla çevrili olan bölge, kapalı havza özelliği nedeniyle yüzey sularını yer altındaki doğal tüneller olarak bilinen düdenler aracılığıyla tahliye ediyor.
Bölgede bulunan iki ayrı düdende düzenli ölçüm ve teknik incelemeler gerçekleştiriliyor. Yoğun yağış dönemlerinde oluşan geçici su birikimlerinin ise düdenlerin anlık deşarj kapasitesinin kısa süreli aşılmasından kaynaklandığı, sistemin genel işleyişinde herhangi bir aksaklık bulunmadığı ifade edildi.
“Su Seviyesi Önceki Yıllara Göre Daha Düşük”
MUSKİ İşletmeler 2. Bölge Daire Başkanı Serdar Aldemir, sürecin yalnızca gözleme dayalı değil teknik verilerle takip edildiğini vurguladı. Aldemir, 12 Ocak 2022 tarihinde yapılan ölçümlerde su seviyesinin 70–80 santimetre bandında olduğunu, 19 Şubat 2026 tarihinde gerçekleştirilen son ölçümlerde ise bu seviyenin 40–50 santimetre aralığında tespit edildiğini açıkladı.
Aldemir, elde edilen verilerin su seviyesinin kontrolsüz şekilde yükselmediğini, aksine geçmiş yıllara göre daha düşük seviyelerde olduğunu teknik olarak ortaya koyduğunu belirtti.
Düdenler Tam Kapasiteyle Çalışmaya Devam Ediyor
Zaman zaman oluşan su birikimlerinin doğal süreçlerin bir parçası olduğuna dikkat çeken Aldemir, kısa sürede gerçekleşen yoğun yağışlarda bölgeye ulaşan su miktarının düdenlerin anlık tahliye kapasitesini aşabildiğini söyledi. Bu durumun yalnızca geçici hidrolik gecikmeye neden olduğunu belirten Aldemir, mevcut ölçümlerin düdenlerin tam kapasiteyle çalıştığını net şekilde gösterdiğini ifade etti.
Ayrıca 2025 yılı içerisinde Menteşe genelinde toplam 20 kilometre dere temizliği gerçekleştirildiği, havza bazında düdenlerin rutin bakım ve kontrollerinin her yıl düzenli olarak sürdürüldüğü bildirildi.




