Toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özge Demirel, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Figan Erozan ve basın mensupları katıldı.

Toplantı, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özge Demirel’in bir yıllık çalışmaların detaylarını paylaştığı kapsamlı sunumla başladı.

Bir yılı kadınların güçlenmesi, dayanışması ve dönüşümüyle geçirdik

Başkan Demirel, konuşmasında Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin kuruluş sürecine ve ilk yıldaki faaliyetlerine değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Bir yılı geride bıraktık biz. Aslında bir buçuk yıl oldu şu anda. Kadın Aile Daire Başkanlığı Ahmet Başkanımız göreve geldikten sonra ilk kurulan daire başkanlıklarından biriydi. Bizler için çok anlamlıydı çünkü kadın politikalarına dair çalışmaları yapacak bir koordinasyon daire başkanlığının olması çok kıymetliydi… Bugün burada geride bıraktığımız bir yıl, kadınların güçlenmesi, dayanışması, dönüşmesi için atılan ilk adımların başlangıcıydı. Bu noktada çalışmalarla başlayan süreçte şiddete karşı politikalarla başladık, şimdi eşitlikçi politikalara taşıyoruz.”

Demirel, sunumun başında Mustafa Kemal Atatürk’e de atıfta bulunarak “Dünya üzerinde gördüğünüz her şey kadının eseridir” sözünü hatırlattı.

Bir yılda 34 başvuru, 18 cezai işlem

“Şiddete Karşı Tutum Belgesi” hakkında bilgi vererek şu verileri paylaştı:

“Bu belgeyle kurum içerisindeki tüm personellerimizin gerek kamusal hizmet alanlarında gerekse ev içerisinde şiddet mağduru olması veya şiddeti uygulayan kişi olmasının önüne geçmek amacıyla bir belge imzalandı ve komisyonumuz oluştu. Komisyonumuza bugüne kadar 34 başvuru yapıldı ve 18 kişiyle ilgili idari ve cezai işlem uygulandı.”

Demirel, şiddet tutum belgesi sonrası bazı personellerin aile içi şiddetin sona erdiğine dair yazılı geri bildirimlerde bulunduğunu belirtti. Ayrıca Menteşe, Ortaca, Ula, Datça ve Milas belediyelerinin de bu belgeyi imzalayarak benzer komisyonları kurduklarını vurguladı.

Kadın Yaşam Merkezleri genişliyor

Kadın Yaşam Merkezleri hakkında şu bilgileri verdi:

“Halihazırda Yeşilyurt, Bayır ve Yatağan ilçelerimizde hizmet veriyoruz. Kadınlara mesleki ve teknik atölyeler, psikolojik destek, hukuki danışmanlık, çocuk oyun alanları gibi bütüncül hizmetler sunuyoruz. Kadınlar hem üretiyor hem ekonomik gelir elde ediyor. Örneğin Yeşilyurt’taki bir kadın, 3 yaşındaki çocuğu nedeniyle bugüne kadar kurslara katılamazken artık kendi ürünlerini üretip satıyor.”

Demirel, üretilen el emeği ürünlerin Muğla El Sanatları (MELSA) mağazaları ve internet satış noktalarında yer aldığını belirtti.

“Hayatımın Ustasıyım” projesi kadınlara yeni beceriler kazandırıyor

Kadınların teknik alanlarda da güçlenmesini hedefleyen “Hayatımın Ustasıyım” projesiyle ilgili bilgiler veren Demirel şöyle konuştu:

“Basit tadilat, tamirat, boyacılık, marangozluk, tesisat gibi işlerde kadınlara atölye eğitimleri verdik. İstanbul’da da uygulanmaya başlanan bu proje ulusal ölçekte örnek oldu.”

Ayrıca belediye içinde kadın personellerin çalışma koşullarına dair önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Demirel, 8 Mart’ta kadın personele idari izin ve regl döneminde bir günlük izin uygulamasının başlatıldığını söyledi.

Kadın istihdamı ve kreş hizmetleri artırıldı

Demirel, kadın personel sayısının bir yılda bin 24’ten bin 657’ye, yönetici sayısının 42’den 73’e yükseldiğini açıklayarak şöyle devam etti:

“Çocuklu kadınların istihdama katılımını kolaylaştırmak amacıyla altı gündüz bakım eviyle 848 çocuğa hizmet veriyoruz. Menteşe, Fethiye, Bodrum, Yatağan ve Ortaca’da bu hizmetler sürüyor.”

Kadın Sığınma Evi hizmete girdi

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bir kadın sığınma evi açtığını belirten Demirel, “Gizlilik nedeniyle yerini paylaşamıyoruz.  Şu anda 19 kadın ve beraberindeki 9 çocuk hizmet alıyor. Kadınların yeniden hayata güçlü dönmeleri için psikolojik ve sosyal destek sağlanıyor. Kadınlardan gelen olumlu geri bildirimler bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Denizli'de 14 Şubat Alarmı! Planı Olanlar Dikkat
Denizli'de 14 Şubat Alarmı! Planı Olanlar Dikkat
İçeriği Görüntüle

Gezici Dayanışma Otobüsü kırsaldaki kadınlara ulaşıyor

Kırsal kesimlerdeki kadınlara da ulaşmak amacıyla başlatılan Gezici Dayanışma Otobüsü’nün 6 mahallede 92 kadına, 124 çocuğa hizmet verdiğini belirten Demirel, psikolojik destek ve atölye çalışmaları yapıldığını anlattı.

28 Mahallede Kadın Mahalle Meclisleri kuruldu

Demirel, kadınların yerel yönetimlerde söz sahibi olmasını sağlayan Kadın Mahalle Meclislerinin 28 mahallede kurulduğunu ve 509 kadının aktif olarak çalışmalara katıldığını belirtti. Bu meclislerin, kadınların kendi mahallelerindeki sorunlara çözüm üretme kapasitesini artırdığını ifade ederek, “Bu modelle artık merkezden alınan kararlar yerine mahalle ölçeğinde kadınların katılımıyla çözümler geliştiriliyor. Katılımcı ve demokratik yönetim anlayışında büyük bir adım attık” şeklinde konuştu.

“Kadın Dostu Kent Muğla” programı başladı

Demirel, Muğla’nın Türkiye Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen “Kadın Dostu Kentler Programı” kapsamında 25 pilot kentten biri seçildiğini açıkladı. Demirel açıklamasında son olarak, “Bu bir yıllık süreçte 20 bin kadının hayatına dokunduk. Kadınların emeği, dayanışması ve gücüyle ortaya çıkan bu tablo, Muğla’nın eşitlikçi kent vizyonunun en büyük göstergesi oldu” dedi.

Ahmet Aras: “Niyetimiz kadını özgürleştirmek”

Ahmet Aras, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin kuruluşundan itibaren yürütülen çalışmaları değerlendirerek şunları söyledi:

“Muğla'da da çok ciddi bir mesafeye kat etmişiz. Bugün Özge Başkan anlatırken de yine aslında bir yılda, bir buçuk yılda ne kadar çok iş yaptığımızı burada görebiliyoruz. Yani sıfırdan hiç olmayan bir Kadın Aile Daire Hizmetleri Başkanlığı kuruldu. Arkasından olmayan birçok adım atıldı. İşte bunları somut olarak da görebiliyorsunuz: kadın merkezleri, kadın sığınma evi, kreşler… Somut olarak da çok önemli adımlar atıldı, atılmaya da devam edecek. Her ilçede kadın merkezleri olacak. Her ilçemizde yine kadınların ekonomik, sosyal hayata katılmasını sağlayacak yaşlı ve çocuk merkezleri açılacak. Zaten çocuk merkezi dediğimiz kreşler, yaşlı merkezleri de yüz yaş evleri ve huzurevleri biliyorsunuz. Bunları her ilçede adım adım açacağız ve o zaman işte kadın yavaş yavaş özgürleşecek. Bizim niyetimiz kadını özgürleştirmek; o zaman zaten eşitliği kendileri sağlarlar. Yeter ki onlara o fırsatı verebilelim. Bugün karar vericilerin çoğu erkek olduğu için arkadaşlar, kadın mücadelesi kolay bir şey değil. Kadınlar kendilerini ifade etmeye çalışıyorlar ama erkekler onların hissini anlayamaz. O yüzden biz zaten hep bu konuyu onların önüne açacak politikalarla ilerlettik. Onlar düşünsün, onlar karar versin, onlar yapsın ki işte o zaman bu başarı sağlansın diye düşünüyoruz. Ben teşekkür ediyorum kendilerine, çok teşekkür ediyorum. Bu tabii sadece Muğla’da kalmayacak. Biz Muğla’dan dünyaya şiddetsiz kenti, aslında eşitlikçi kenti yaymaya çalışıyoruz. Artık hedefimiz eşitlikçilik. Eşitlikçi kenti yaymaya çalışıyoruz ve bütün Avrupa ziyaretlerimizde veya Türkiye’de yaptığımız tüm toplantılarda, ulusal ve uluslararası platformlarda da kadın çalışmalarımız artık görünür hale gelmiş durumda. Avrupa Birliği'nde de biliniyor, Türkiye ölçeğinde de biliniyor ve biz de gururla tabii ki bunu söyleyebiliyoruz.”

Gonca Köksal Aras: “Şiddet dilde başlıyor, önce kendimizi sorgulamalıyız”

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras ise konuşmasında kadına yönelik şiddet ve eşitsizlik konularına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bir çaba var. Uzun zamandır sürdürülen, göreve geldiğimiz andan itibaren hatta önceki dönem, Büyükşehir Belediye Başkanımızın Bodrum Belediye Başkanlığı döneminden itibaren kararlılıkla sürdürülen bir yol var. Konu şiddet ve eşitsizlik olunca ben hep şunları düşünüyorum bu toplantılarda: Binlerce yıldır, neredeyse dünya var olduğundan beri bir eşitsizlik ve bir şiddet var. Zaman zaman ülkelerin, toplumların birbirine uyguladığı, güçlü olanın güçsüz olana uyguladığı şiddet gibi. İnsanoğlunun bazen doğaya, bazen sokak hayvanlarına uyguladığı; gücünü korumak ve sürdürmek için güçsüz olana yönelttiği bir baskı. Tabii ki ekonomik, fiziksel, psikolojik şiddet gibi çeşitli tanımlar yapıyoruz ama özünde gücünü koruma çabası var. Kadına yönelik şiddet konusuna da çok geniş bakılmalı. Sadece kadın değil, eşitlik ve hak temelli bir bakış açısıyla bu konuyu ele almamız gerektiğini düşünüyorum.”

Bayır Mahallesi’ne yeni kreş

Bayır Mahallesi’nde yeni bir kreş açacaklarını, bölgedeki sanayi alanlarıyla uyumlu olarak kadınların sosyal yaşama daha kolay dahil olmasını hedeflediklerini de açıkladı. Köksal Aras, “Hiçbir çalışma tesadüf değil. Her adım düşünülerek, akıl yürütülerek atılıyor. Önce kendimizi, sonra evimizi, sonra çalışma ortamımızı sorgulayarak şiddetsiz bir toplum inşa etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Toplantı gazetecilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.

Muhabir: Mukaddes Yelin