Altın fiyatlarında yaşanan geri çekilmenin ardından yatırımcıların gözü yeniden kritik seviyelere çevrildi. İslam Memiş, ons altında 4.350 dolar seviyesinin belirleyici olacağını söyledi. Memiş, “4.350 dolar benim kırmızı çizgim. Bu seviyenin üzerinde kapanışlar oldukça yön tekrar yukarı” ifadelerini kullanırken, sonraki hedef olarak 4.800 doları gösterdi.
Ağustos ayında yalnızca altının değil, gümüş, platin ve paladyumun da ciddi yükselişler kaydettiğini söyleyen Memiş, gram altındaki aylık yükselişin dikkat çekici boyuta ulaştığını ifade etti.
Memiş, “Ağustos ayında altın tarafında, gümüş tarafında, platin ve paladyum tarafında ciddi yükselişler gördük. Mesela gram altın TL fiyatında Ağustos ayında gramında 1.270 liralık bir artış oldu. Ons altın tarafında 648 dolar civarında bir artış oldu” dedi.
Gram altında 7 bin 268 TL seviyesi görüldü
Ağustos ayına ilişkin daha önce gram altında 8 bin TL seviyelerinin konuşulabileceği yönünde beklentisini dile getirdiğini hatırlatan Memiş, jeopolitik gelişmeler nedeniyle yükselişin 7 bin 268 TL seviyesinde sınırlı kaldığını söyledi.
Memiş, “Benim kişisel öngörüm şu yöndeydi. Daha önce de konuştuk. Ağustos ayında 8.000'li rakamları konuşabiliriz ama ateşkes bozulduğu için, Amerika İran'a tekrar saldırdığı için yükselişler gram altın TL fiyatında 7.268 TL seviyesiyle sınırlı kaldı” ifadelerini kullandı.
Fed Başkanı'nın açıklamaları sonrasında değerli metallerde başlayan geri çekilmeyi de değerlendiren Memiş, yaşanan hareketin yükseliş trendinin sona erdiği anlamına gelmediğini söyledi.
Memiş, piyasaların yaklaşık bir aydır yükseldiğini belirterek, “Piyasa zaten bir aydır yükseldiği için kar satışıyla alakalı bir düzeltme için bahane bekliyordu. Fed Başkanı'nın açıklamasıyla birlikte haftanın son işlem gününde kar satışları gerçekleşti” dedi.
Ons altında kritik eşik: 4 bin 350 dolar
Ons altın tarafında takip ettiği en önemli seviyenin 4 bin 350 dolar olduğunu belirten Memiş, bu seviyenin üzerinde kapanışlar devam ettiği sürece yükseliş beklentisini koruduğunu ifade etti.
Memiş, “Geçen hafta konuştuğumuz bir bant aralığı vardı ons altın tarafında. 4.350 dolar bant aralığı. Özellikle 4.600 dolar seviyesinde buradan kar satışları gelmek zorunda demiştik. Çünkü bir aydır yükselen bir trend var” diye konuştu.
4 bin 350 dolar seviyesini destek olarak takip ettiğini vurgulayan Memiş, “Benim destek seviyesi olarak tekrar takip ettiğim seviye 4.350 dolar. Benim oradaki kırmızı çizgim. 4.350 dolar seviyesinin üzerinde ons altın kapanış gerçekleştirdikçe yön tekrar yukarı” dedi.
Ons altında 4 bin dolar seviyesinden başlayan hareketin 4 bin 650 doların üzerine kadar ulaştığını belirten Memiş, yaşanan geri çekilmenin ardından yeni bir yükseliş dalgası beklediğini ifade etti.
Memiş, “4.000 dolardan 4.650 dolar seviyesinin üzerine yükselen bir ons altın gördük. Tekrar 4.500 dolar seviyesinin altına sarktı ama bir sonraki atağın 4.600 dolar seviyesinin üzerinde olacağını, sonraki hedefin ise 4.800 dolar seviyesi olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.
Altını destekleyen 3 önemli gelişmeye dikkat çekti
Altındaki orta ve uzun vadeli pozitif beklentisinin nedenlerini de sıralayan Memiş, küresel piyasalardaki belirsizlik, enflasyon ve merkez bankalarının altın talebine dikkat çekti.
Memiş, “Neden? Başlıklarımız belli. Öngörülemeyen bir piyasa var. Enflasyon gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gerilemiyor. Merkez bankaları fiziki altın tarafını canlı tutmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Çin başta olmak üzere birçok ülkenin rezervlerini artırdığına dikkat çeken Memiş, “Başta Çin geçen ay yine 20 tondan fazla altın alımı yaptı. Polonya, Kafkas ülkeleri, Türkmenistan ve Özbekistan gibi birçok ülke rezervlerini artırdı” dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın da altın rezervlerine ilişkin adım attığını belirten Memiş, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası savaş sırasında satmış olduğu altınları Temmuz ayında yerine koydu. Burada da ciddi bir talep oluşumu oldu. Bu etkenler altın tarafını orta ve uzun vadede pozitif yönde destekleyecek” değerlendirmesinde bulundu.
Ons altında 5 bin dolar hedefinden vazgeçmedi
Altın yatırımcısının en fazla merak ettiği konulardan biri olan yıl sonu beklentisini de açıklayan Memiş, ons altında 5 bin dolar ve üzerindeki seviyelere ilişkin tahminini değiştirmediğini söyledi.
Memiş, “Tabii yıl sonuna kadar tekrar 5.000 dolar ve üzerindeki rakamları beklemeye devam ediyorum. Burada bir revize yapmadım. Bu benim kişisel öngörüm, kişisel çalışmam” ifadelerini kullandı.
Ons altının 4 bin 650 doların üzerinden kar satışlarıyla geri çekilmesine rağmen ana yükseliş hedefinin değişmediğini belirten Memiş, “Her ne kadar 4.650 dolar seviyesinin üzerini görüp oradan tekrar kar satışıyla gerilese de buradan tekrar güç toplayan altın tarafındaki asıl hedef seviyesinin 4.800 dolar olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Fırsat mı var, panik mi var?”
Altındaki düşüşlerin yatırımcı açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin de konuşan Memiş, yaşanan geri çekilmenin panik satışı olmadığını söyledi.
Memiş, “Şimdi şunu sorgulamak lazım. Fırsat mı var, panik mi var? Bu düşüşler panik düşüşleri değil. Sadece bir aylık yükselişin teknik bir düzeltmesi” ifadelerini kullandı.
4 bin 350 doların üzerindeki fiyatlamanın korunması halinde altındaki pozitif görünümün devam edeceğini söyleyen Memiş, bir sonraki yükseliş hareketinin 4 bin 600 dolarla sınırlı kalmayacağı görüşünde olduğunu belirtti.
Memiş, “4.350 dolar seviyesinin üzerinde kalındıkça pozitif görünüm devam eder ve bir sonraki atak 4.600 dolar seviyesiyle sınırlı değil. Bir sonraki atağın 4.800 dolar seviyesine gitme ihtimali kuvvetli” dedi.
“Bir veya iki ay içinde olabilir”
4 bin 800 dolarlık ons altın hedefinin çok uzun vadeli bir beklenti olmadığını ifade eden Memiş, bu fiyatlamanın bir ya da iki aylık zaman diliminde gerçekleşebileceğini söyledi.
Memiş, “Bu 1 ay sonra olabilir, 2 ay sonra olabilir ama çok uzun vadede değil. Bunun çok uzun sürede gerçekleşecek bir fiyatlama olmayacağını ben şahsen düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Trump'ın açıklamalarına dikkat çekti
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ağustos ayında önceki dönemlere kıyasla daha sessiz kaldığını belirten Memiş, bu durumun piyasanın kendi yönünü bulmasına katkı sağladığını söyledi.
Memiş, “Dikkat ederseniz bir aydır Trump'ın agresif konuşmaları, her gün farklı türden açıklamaları gelmiyor. Yani Ağustos ayında Trump biraz daha sessizliğini korudu. Piyasa kendine biraz daha yön verdi” dedi.
ABD ile İran arasında yeniden bir anlaşma veya ateşkes haberi gelmesinin piyasalar üzerinde etkili olabileceğini belirten Memiş, “Özellikle yakın bir tarihte Amerika-İran arasında bir anlaşma, bir ateşkes haberi gelirse bu yükselişleri tekrar destekleyecek bir etki olmasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Gram altında yeni hedef: 8 bin TL'nin üzeri
Gram altın yatırımcılarının yakından takip ettiği 8 bin TL beklentisini de yineleyen Memiş, bu seviyenin üzerindeki fiyatlamaları beklemeye devam ettiğini açıkladı.
Memiş, “Ağustos ayında malum 8.000 TL seviyesini bekliyorduk. 7.268 lira seviyesiyle sınırlı kaldı. Ama bu sefer tekrar 8.000 TL seviyesinin üzerini hedef alan bir yükseliş beklediğimi, öngördüğümü tekrar belirtmek isterim” dedi.
Bu yükselişin hemen gerçekleşmesini beklemediğini de özellikle vurgulayan Memiş, “Bu benim kişisel öngörüm ama hemen bugünden yarına değil, zamana yayılacak bir fiyatlama. Dolayısıyla altın tarafında pozitif görünümün tekrar devam ettiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Gümüş altından daha pozitif ayrıştı
Değerli metaller arasında gümüşteki hareketin de dikkat çekici olduğunu söyleyen Memiş, gümüşün altına kıyasla daha pozitif ayrıştığını belirtti.
Memiş, “Geride bıraktığımız haftada ons tarafta yine yüzde 15, gram tarafta yüzde 17 civarında bir toparlanma gördük. Kar satışlarına zaten ihtiyaç duyan bir fiyatlama vardı karşımızda ancak gümüşe baktığımız zaman gümüş daha pozitif ayrıştı” dedi.
Gümüşün 70 dolar seviyesinin üzerine çıktığını belirten Memiş, ardından geri çekilme yaşandığını ifade ederek, “70 dolar seviyesinin üzerini gördük. Oradan tekrar geriledi. 65-70 dolar aralığını takip etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Paladyumda ciddi performans
Ağustos ayında yatırımcıların gözünden kaçan değerli metallerden birinin de paladyum olduğunu belirten Memiş, paladyumda ciddi bir performans görüldüğünü söyledi.
Memiş, “Yine gözlerden kaçan bir yükseliş daha vardı: Paladyum. Paladyum tarafında da ciddi bir performans gördük” ifadelerini kullandı.
Fed Başkanı'nın açıklamasının değerli metallerde satış için piyasanın beklediği bahaneyi oluşturduğunu belirten Memiş, önümüzdeki hafta da kar satışlarının bir süre devam edebileceğini söyledi.
Memiş, “Fed Başkanı'nın konuşmasıyla birlikte beklediğimiz kar satışları da bir noktada gerçekleşmiş oldu. Muhtemelen önümüzdeki hafta tekrar bu kar satışlarının devamını görebiliriz” dedi.

Ay sonu satışlarının nedenini açıkladı
Ay sonlarında vadeli piyasalarda yaşanan pozisyon kapatmalarına da dikkat çeken Memiş, teminat tamamlama yükümlülüklerinin altın ve gümüşte satışları artırabildiğini belirtti.
Memiş, “Bir de her ay sonu vadeli piyasalarda teminat tamamlamayla alakalı pozisyon kapatmalar oluyor. Fed Başkanı'nın konuşması ay sonuna tekabül ettiği için orada teminat tamamlamak amacıyla altın ve gümüş satışları da olabiliyor” ifadelerini kullandı.
Bu durumun vadeli piyasalarda rutin olarak görüldüğünü söyleyen Memiş, “Bu her ay sonu böyledir. Teminatlardan dolayı bir teminat tamamlama çağrısı yapılır. Piyasalardaki hareketlilikten dolayı yatırımcılar da burada satış pozisyonuna geçer. Bu teminat tamamlama işlemleri de buradaki satışlarda etkili oldu” dedi.
Muhabir: Kadir Tamer