Aralık ayında 5 Pazartesi, 5 Salı ve 5 Çarşamba görüleceği ve bunun 823 yılda bir yaşandığı iddiası gündemde. Peki bu takvim dizilimi gerçekten bu kadar nadir mi?

Marmaris Körfezi'nde yine yelkenler fora oldu
Marmaris Körfezi'nde yine yelkenler fora oldu
İçeriği Görüntüle

Merak uyandıran bu iddianın ardındaki gerçek, aslında çok daha farklı…

823 Yılda Bir Olduğu İddiası Doğru mu?

Takvim uzmanları, söz konusu dizilimin sanıldığı kadar nadir olmadığını belirtiyor. Bir ayın 5 kez aynı haftanın üç gününü birden içermesi için yalnızca iki koşul yeterli:

  • Ayın 31 gün çekmesi,
  • O ayın 1’inin Pazartesi gününe denk gelmesi.
  • Bu iki şart bir araya geldiğinde “5 Pazartesi + 5 Salı + 5 Çarşamba” gibi dizilimler doğal olarak oluşuyor.

Uzmanlara göre bu olay 823 yılda bir değil, ortalama 5 ila 7 yılda bir tekrar eden sıradan bir takvim döngüsü.

Peki Neden Bu Kadar Gündem Oluyor?

Takvim olayları her yıl özellikle Aralık ayında daha çok merak ediliyor. Çünkü:

  • Ay kapanırken “yılın son takvim dizilimi” ilgi çekiyor,
  • Sosyal medyada hızla yayılan “bin yılda bir” efsaneleri insanların merak duygusunu tetikliyor,
  • Nadir olay algısı, gerçeği bilinmediğinde daha etkileyici görünüyor.

Uzmanlar, bu tür iddiaların gerçek dışı olmasına rağmen psikolojik olarak ilgi çekici geldiğini ve bu yüzden hızla yayıldığını söylüyor.

Takvim Döngüsü Kendini Tekrar Ediyor

Miladi takvim, 7 günlük hafta döngüsü ve 365 günlük yıl sistemi nedeniyle dönemsel olarak aynı gün dizilimlerini yeniden oluşturuyor. Bu; tamamen matematiksel, düzenli ve tahmin edilebilir bir süreç.

Bu nedenle uzmanlar, “823 yılda bir” iddialarının bilimsel gerçeklikten uzak olduğunu ve doğrulanmadan paylaşılmaması gerektiğini belirtiyor.

Kısacası: Şaşıracak Bir Olay mı? Evet. 823 Yılda Bir mi? Hayır.

Aralık ayında yaşanan bu dizilim ilk bakışta dikkat çekici görünse de, sanılanın aksine çok daha sık gerçekleşiyor. Ancak yine de yılın son ayında bu tür takvim tartışmalarının merak uyandırması, her yıl olduğu gibi bu yıl da gündeme oturmayı başarıyor.

Kaynak: Haber Merkezi