Muğla’nın Menteşe ilçesinde bu yıl 38’incisi düzenlenen Geleneksel Yerkesik Boğa Güreşleri ve Festivali, Buzağı Güzellik Yarışması ile renkli anlara sahne oldu. Festival kapsamında 28 Ağustos Cuma günü düzenlenen yarışmaya 17 buzağı katıldı. Simental, Montofon ve Holstein olmak üzere üç farklı kategoride podyuma çıkan buzağılar; boy, kilo, karakter, sağlık ve süsleme kriterlerine göre değerlendirildi. Sahiplerinin özenle hazırlayıp süslediği buzağılar mahalle sakinlerinden yoğun ilgi görürken, dereceye girenlerin sahiplerine de çeşitli ödüller verildi.

Yerkesik Buzağı Güzellik Yarışması’na 17 buzağı katıldı
Yerkesik Mahallesi’nde geleneksel olarak gerçekleştirilen Boğa Güreşleri ve Festivali, farklı etkinliklerle devam ediyor. Festival programında yer alan Buzağı Güzellik Yarışması da bu yıl 17 buzağının katılımıyla gerçekleştirildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen yarışmada buzağılar Simental, Montofon ve Holstein kategorilerinde değerlendirildi. Yarışmacılar, özenle hazırladıkları ve süsledikleri buzağılarla jüri karşısına çıktı. Jüri üyeleri değerlendirme yaparken yalnızca buzağıların görünümünü dikkate almadı. Boy, kilo, karakter ve sağlık gibi kriterler de puanlamaya dahil edildi. Süsleme ise yarışmanın görsel yönünü öne çıkaran kriterlerden biri oldu. Podyuma çıkan buzağılar festival alanındaki vatandaşların ilgisini çekti.

Buzağılar beş farklı kritere göre değerlendirildi
Yerkesik Buzağı Güzellik Yarışması’nda jüri, üç farklı kategoride yarışan hayvanları beş temel kriter üzerinden değerlendirdi. Boy ve kilo gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra buzağıların karakteri ve sağlık durumu da sonuçların belirlenmesinde dikkate alındı. Sahiplerinin yaptığı süslemeler de değerlendirme kriterleri arasında yer aldı. Yarışmaya Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Osman Can Yenice, Yerkesik Mahalle Muhtarı Kemal Çamlıbel ve Muğla Damızlık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Gül de katıldı. Mahalle sakinlerinin de yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte buzağıların podyuma çıkması renkli görüntüler oluşturdu. Özellikle sahipleri tarafından farklı süslemelerle hazırlanan hayvanlar yarışmayı izleyenlerin ilgisini çekti.
Cumali birinci, Kibar ikinci, Afrodid üçüncü oldu
Yerkesik’te düzenlenen Buzağı Güzellik Yarışması’nın ardından dereceye giren buzağılar ve sahipleri için ödül töreni gerçekleştirildi. Abdullah Uysal’ın Cumali isimli buzağısı yarışmayı birinci sırada tamamladı. Cumali’nin sahibine 8 çuval yem verildi. Sevil Sarıoğlu’nun Kibar isimli buzağısı ikinci olurken, sahibine 6 çuval yem hediye edildi. Ayyüz Özbek’in Afrodid isimli buzağısı ise üçüncülüğü elde etti ve sahibine 4 çuval yem verildi.
Kaynak: İHA