Muğla Valiliği’nin talimatıyla jandarma ve zabıta ekipleri, sokak hayvanlarını besleyen vatandaşlara yönelik denetimlere başladı. Talimat doğrultusunda, “hayvanları beslemeyin” uyarısı yapılırken, yasağa uymayanlara para cezası uygulanacağı bildirildi. İlk denetimler Dalyan’da başlarken, Köyceğiz’den gelen görüntülerde de ekiplerin vatandaşları uyardığı görüldü.
Hukuka Aykırı İtirazı
Muğla Yaşam Savunucuları, uygulamanın hem Anayasa’ya hem de Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, “Anayasa’nın 21. maddesi konut dokunulmazlığını garanti altına alır. Zabıta keyfi şekilde evlere giremez. Ayrıca 5199 sayılı yasa açık: Sokak hayvanlarının yaşam alanlarında beslenmesi hem vatandaşın insani görevi, hem de belediyelerin yükümlülüğüdür” ifadeleri kullanıldı.
Tepkiler Çığ Gibi Büyüyor
Hayvanseverler, yasağın hayvanları açlığa mahkûm etmek anlamına geldiğini ve insanlık dışı bir uygulama olduğunu dile getirdi. Sosyal medyada başlatılan tepkiler kısa sürede büyürken, birçok kişi valiliğe çağrıda bulunarak kararın derhal geri çekilmesini istedi.
Dalyan ve Köyceğiz’de Görüntülendi
Uygulamanın ilk olarak Dalyan’da başladığı, ardından Köyceğiz’de görüntülendiği kaydedildi. Köyceğiz’den gelen videolarda jandarma ve zabıta ekiplerinin vatandaşlara “hayvanları beslemeyin” uyarısı yaptığı görüldü.
Geri Adım Bekleniyor
Valiliğin yasağı, sokak hayvanlarının yaşam hakkına müdahale olarak yorumlanırken, hayvan hakları savunucuları ve vatandaşlardan gelen yoğun tepki üzerine uygulamanın gözden geçirilmesi çağrıları yapılıyor.




