
Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclisi'nin Seçimli Olağan Genel Kurulu, Menteşe ilçesindeki Konakaltı Kültür Merkezi’nde yapıldı. Genel kurula Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, daire başkanları ve çok sayıda kadın meclis üyesi katıldı.

“Hep birlikte başaracağımıza inanıyorum”
Menteşe Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkan adayı Nilgün Yorgun kurulda yaptığı açıklamada Menteşe’nin kadın kenti dostu için mücadele edeceğini belirterek, “Bugün burada sizlerin karşısında başkan adayınız olarak bulunmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Bu adaylık yalnızca benim görevlerim değil, yıllardır yürüttüğümüz mücadelenin devamı. Ortak hayallerimizin adıdır arkadaşlar. 2 dönemdir Muğla Karya Kadın Derneği Yönetim Kurulu'nda yürüttüğü görev boyunca adaylık için, eşitlik için, yaşam hakkı için kadınlarla birlikte mücadele ettim. Şimdi bu işleri büyütmek, karar alma süreçlerine taşımak, kadınların bu kentte daha görünür, daha güçlü ve daha etkili olabilmesi için buradayım. Kadınların sesini duyulduğu, emeğini değer gördüğü, sözünü kulak verilen bir kent hepimizin hakkı. Menteşe’nin kadın dostu bir kent olması için bu meclis bir araya gelmeli, birlikte üretmeli, birlikte güçlenmeli, gerçek bir zirve hale getirmek istiyorum. Çünkü biliyorum ki mücadeleye umut ve kararla yürümeye hazırım. Bu yolda gücümü sizden alıyor. Hep birlikte başaracağınıza inanıyorum” diye konuştu.

“Kadınlar o zincirlerini kopardı”
Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Gizem Özcan, kurulda yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Menteşe'de, Muğla'da, Türkiye'de bütün kadınlar bu heyecanı hissettiği vakit biz sizlerle o eşitlik mücadelesinde bir adım daha yolda beklemiş olacağız. Hepimizin, kentimizin karar mekanizmalarında yer alması, burada var olduğunu bilmesi, hep birlikte karar alabilme kültürünü geliştirmemiz gerekiyor. Değerli yol arkadaşlarım, bizler bugün burada yalnızca bir seçim yapmıyoruz. Aynı zamanda bir iddia ortaya koyuyoruz. Çünkü kadının sesinin evde yankılandığı yüzde bir zemin değil, sokakta, mecliste, karar alınan mercilerden her alanda kadının var olduğu bir düzenin iddiasını hep birlikte sizlerle ortaya koyuyoruz. Bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde biz kazanımlarımızı çok önce elde ettik. Hakkınızı kazandık. Ama ne yazık ki geçen süreçte? Temsiliyet noktasında eşit temsil mücadelesinde istediğimiz noktalara kadınlar olarak henüz gelebilmiş değiliz. Bununla ilgili süreci de hep birlikte geliştirmeye çalışıyoruz. Cumhuriyet'in ikinci yüzyılına girdiğimiz bugünlerde hala eşit yurttaşlık temeliyle eşit temsil için ve en önemlisi yaşam hakkı için, şiddetsiz bir yaşam için hep birlikte mücadele ediyoruz. Evvela Büyükşehir'de bir kadın daire başkanlığımız kuruldu.Şiddetsiz bir yaşama örgütlemek için ve eşit temsili sağlamak için var gücümüzle mücadele ediyoruz. Ben hepsine emekleri için buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Kadını sadece aileyle çerçevelendiren, sınırlayan bir anlayışla da bir iktidar perspektifiyle de mecliste mücadele ediyoruz. Ama bizler diyoruz ki siz o dar koltukların içerisine yerleştirmeye çalışabilirsiniz. Ama kadınlar o zincirlerini kopardı. Artık onlar her iki kişiden biriyse değiştirecek gücümüz, söyleyecek sözümüz var diyorlar ve hayatın her alanında var olma mücadelesini sizlerle birlikte hep birlikte veriyoruz. Geçtiğimiz dönemden bu yana her zaman, her alanda temsiliyette, şirketlerin yönetim kurullarında, özel sektörde, eğitimde, yönetici patronlarda her alanda var olacağız ve eşit muhtaçlık temelinde halk temelli bu mücadelede bu mücadeleyi sizlerle birlikte ortaklaşarak yükseltmeye devam edeceğiz. Ben bugün yapılan seçimde de bu mücadelenin taşıyıcı kolonlarından biri olacağına eminim. Bugüne kadar emeğiyle katkısıyla gücümüze güç katan değerli başkanınıza teşekkür ediyorum. Bundan sonra da seçilecek olan hem başkanımıza hem yönetim kurulu üyelerine de başarılar ediyorum. Hep birlikte kadın mücadelesini büyüteceğiz, örgütleyeceğiz. Birbirimizin omuzlarında bu mücadeleyi dayanışarak yükselteceğiz diyorum.”

“Sizlerin desteğiyle ciddi bir dönüşüm başladı”
Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, kadınların desteğiyle bir dönüşümün başladığını belirterek, “Hepimiz birer kız çocuğu olarak dünyaya geldik. Erkek çocuklarından farklıydık. Tabii farklı oyuncaklarımız vardı. Farklı kıyafetlerimiz vardı. Sonra büyüdük, ergenlik döneminde yine farklı bir sürecin içindeydik. Koşullarımız farklıydı, şartlarımız farklıydı, vücudumuz farklıydı, gücümüz farklıydı. Farklıydık. Daha sonra yetiştik, birer yetişkin olduk. Yine farklı koşullara sahibiz. Ama toplumun her alanında yaşı ne olursa olsun eğitim ne olursa olsun bir şekilde eşit koşullara eşit şartlara ulaşma imkanımız hiçbirimizin maalesef olmadı. Sadece kendimden örnek vermek istiyorum. Sizlerin desteğiyle, sizlerin aslında bana verdiği güçle Cumhuriyet tarihi boyunca Muğla'mızda hiçbir ilçede, ilçe diyorum çünkü Zümra Başkanımı atlamam burada. Milas'ın Bafa Beldesinde bir kadın belediye başkanımız oldu. 100 küsur yıl boyunca koskoca Muğla'da yüzlerce belediye başkanının içinde hiçbir ilçe kadın belediye başkanımız olmamış. Çünkü neden? Koşullarımız hiçbir zaman eşit değil. Siyasetin içinde de bu böyle, iş yaşamında da bu böyle, okulda da bu böyle. Sağlığa erişim imkanlarında da eğitime erişim imkanlarında da maalesef hiçbir zaman eşit koşullara, eşit imkanlara sahip olmamışız. Sizlerin desteğiyle ciddi bir dönüşüm başladı.Bu bugün başlayan ya da sürecinde başlayan bir dönüşüm değildi. Kadın mücadelesi, kadın hareketi her zaman çalıştı. Aynı Cumhuriyet Dönemi'nde çalıştığı gibi. O üç hakları alınmadan çok daha önce o ilk hakları aldığımız anda itibariyle zaten kadın hareketi çalışıyordu. Muğla'da da Menteşe’de de öyleydi. Kadın dernekleri, kadın meclisleri, hepsi çalışma yürüttüler ve bunun meyvelerini hep birlikte topladık. Yani burada başka bir farklılık oluştu. Bugün bu salonda böyle bir katılımla bir aradaysak bizim 66 mahallemizden temsilciler, her sivil toplum örgütünden temsilci kadınlar, hepsi buradaysa bu gerçekten geçmişten bugüne yapılan bir çalışmanın ve sizin duyarlılığınızın bir göstergesidir. Hepinizin ayağına sağlık buraya gelenlerin fikir verenlerin, öneri verenlerin her birinize teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından yapılan seçimde Nilgün Yorgun Menteşe Kadın Meclisi’nin Başkanı seçildi.





