Samsun'un Atakum sahilinde yetişen kum zambakları, nadir görülen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan bitkiler arasında bulunuyor.

Dünya Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alınan bu bitkileri koparmanın cezası 387 bin 141 TL olarak belirlendi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, İncesu mevkisinde kum zambaklarını korumak için uyarı tabelaları yerleştirdi. Vatandaşların, bu nadir bitkileri koruyarak doğal güzelliklerini sürdürmeleri önem taşıyor.


NADİR GÖRÜLÜYOR!

Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından nadir rastlanması ve neslinin tükenme tehlikesi altında olması nedeniyle koruma altına alınan kum zambakları, Samsun sahilini süslüyor. Özellikle Atakum ilçesi İncesu mevkisinde açan kum zambakları, ziyaretçilere görsel bir şölen sunuyor.


HER YERDE UYARI TABELALARI VAR

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kum zambaklarını korumak amaçlı İncesu mevkiinde uyarı tabelaları konulsa da bazı vatandaşlar bu çiçeklerin koparılmaması gerektiğini bilmiyor.

2024 yılında koparılmasının cezası 387 bin 141 TL olan kum zambağı, endemik bir tür olarak dikkat çekiyor. Bu durum, bu çiçeklerin korunması için ne kadar önemli olduğunu da vurguluyor.

Kaynak: İ.H.A. Haber Merkezi