“Ula (Siz Muğla deyin) için önemli açıklama” - Hamle GazetesiHamle Gazetesi

“Ula (Siz Muğla deyin) için önemli açıklama”

Bu haber 13 Şubat 2020 - 0:03 'de eklendi ve 1.988 views kez görüntülendi.
Özcan Özgür
Özcan Özgürozgurmugla@hotmail.com
Özgürce

Özcan Özgür

Hafta sonunda “Ula Aşığı” olarak tanıdığımız, Ula siyasetinin önemli figürlerinden Timur Kocabıçak tüylerimi diken diken eden bir paylaşımda bulundu. Çok sayıda kişi ile birlikte benide etiketlemiş paylaşımına.

ULA İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA” başlığını taşıyan paylaşımda şöyle denilmiş:

2008 ve 2013 yılları arası uluslararası yemek festivallerinde 20 kişilik ekibim ile Ula yemeklerinin tanıtımı için gittiğimiz yarışmalarda 16 altın madalya kazanmıştık. Ula yemeklerini dünyaya tanıtma girişimlerimiz hiç bir zaman sonuçsuz kalmadı. Ula yemekleri gastronomi dünyasının dikkatini çekti.

Değerli dostum ünlü sunucu rahmetli Vatan Şaşmaz ile önemli çalışmalar yapmıştık. Bu ay sonu yapılacak uluslararası bir yemek yarışmasında daha Ula yı temsil edeceğiz.

Şaşırdım, üzüldüm, utandım… 16 altın madalya ne demek? Uluslararası yarışmalarda Ula‘mız ünlenmiş ve bu ay sonunda bir başka uluslar arası yarışmada Ula yeralıyor haberimiz yok!

Ben bir gazeteci olarak kendi kendime kızarken, devamını okudum şoke oldum…

xx        xx        xx

Paylaşımın devamında “Ula kıllı kelle, Ot kavurması, Ula kebabı, Zerde, Yaprak ciğer, Kıyma ciğer, Kuzu göbeği, Tavuk dolması, Kapama, Ekşili tavuk, Ula halkası, Çarşı böreği… Bu yemeklerden en az bir tanesini lezzetli yaptığını düşünen gönüllü ev hanımlarına ihtiyaç var. Ula ya tekrar Altın madalyalar ile dönmek istiyoruz. İletişim: lütfen buradan mesaj atınız. Size mutlaka döneceğiz. (son 10 gün) Saygılarımla. Timur Kocabıçak / Ula Aşığı” denilmiş.

Allah aşkına bu “Ula yemekleri” hangi “mutfağın” yemekleri?

Bu defada utkum tutuldu…

Biri veya birileri “Ula yemekleri” diye dünya yarışmalarına katılıyor. O yemekler başka yerlerde de olduğu gibi Ula‘da da yapılıyor, yeniliyor olabilir, ama bunlar “Ula Mutfağında” olan yemekler mi?

Sevgili Timur Kocabıçakbu işi 2008‘den beri yapıyormuş. Ama “Sen dernek bile değilsin, sen ne yapıyorsun?” diyen yok!

Paylaşımda Vali yardımcılarımızdan birinin makamında çekilmiş fotoğraflara da yer verilmiş.. Bu Muğla bu kadar mı sahipsiz, kültürümüze sahip çıkan yok mu?

xx        xx        xx

Özelden MUTSO Başkanı Mustafa Ercan‘ı arayıp, kendisine Timur Kocabıçak‘ın linkini atarak, “Başkan mutfağımıza sahip çıkalım” diye uyarıda bulundum.

Tabi buarada biz Timur Kocabıçak ile tartışmaya başladık. “Sayın Kocabıçak benide eklemişsiniz, ama bu konu beni şaşırttı. Saydığınız listede Ula’ya ait adı üstünde Kıllı Kelle var… Gerisi ya Ula-Muğla kollektiftir veya Muğla’dır. Bu olmamış… Üzüldüm…” diye yazdım. Şöyle karşılık verdi:

Çarşı böreği, Kıyma ciğer, Yaprak ciğer ve Kıllı Kelle haricindeki yemekler kolektif yemekler olup Muğla İl ve ilçelerinde de yapılmaktadır. Amaç Ula yemeklerini tanıtırken, Muğla ve ilçelerindeki yemekleri de tanıtarak gelecek nesillere Ula ve Muğla yemek kültürü anlamında önemli bilgiler aktarmaktır. Bu sayede bölgemizin gastronomi kültürüne katkı sağlamak istiyoruz. Bu sebeple Medya sektöründe önemli bir gazeteci ve duayen olan siz değerli beyefendinin desteği bizi mutlu edecektir.

Ne diyeceğimi bilemedim. “Üzgünüm. Emeğe saygı duyarım, ama yanlışı desteklemem. Çarşı böreği Muğla Pidesidir. Kavurmalısı ayrıcalıklıdır. Kıyma ciğeri Fethiyelilere sormak lazım… Kıllı kelle tartışmasız Ula’nın olmakla birlikte kelle Muğla’da da vardır… Sadece yapan kalmadı…” diye nokta koymaya çalıştım.

xx        xx        xx

Noktayı koyamadım…

Bizim MUTSO Başkanı sevgili Mustafa Ercan da Timur Kocabıçak‘a hitaben şöyle yazmaz mı:

İlimizi ve Ula’yı tanıtmanız adına yaptığınız girişimi yürekten kutluyorum. GASTRONOMİ turizmin önemli bir kolu. İlimizin marka olma yolunda tanıtılacağı her türlü projeyi proje sürdürülebilir olana dek destekleyeceğiz.

Hayırlı işler…

Kendi kendime, “Bende bir sorun olmalı.” diye düşünmeye başladım.

O gün Timur Kocabıçakile benden başka tartışan olmadı. MUTSO Başkanı Ercan da öyle…

Demek ki Muğla‘nın tanıtımı için Mustafa Ercan ve arkadaşları sanki farklı bir bakış açısına sahipler.

Bırakın yapsınlar, bırakın geçsinler…!

Yeni trend bu olmalı. Yaşasın liberalizm, yaşasın yozlaşma…

Biz solcular bazı sağcılardan daha tutucuyuzdur. “Muğla şovenliğimiz” farkında olmadan “bağnazlığa” dönüşmüş olmalı…

xx        xx        xx

Timur Kocabıçak ile biraz daha tartıştık. Arada MUTSO Başkanı Ercan‘a “Mustafa Başkan burada bir ‘Mutfak istilası’ var. Bunu destekliyor musunuz?” diye sormayı ihmal etmedim.

Sevgili Ercan‘dan aldığım yanıt “Özcan abim Ula ve Muğla vurgusu yaptım. Sınırlamak yerine serbestlikle Muğla gastronomisinin önünün açılıp destekleme mecburiyetimimiz bulunmakta…” şeklinde oldu.

Bırakın yapsınlar, bırakın geçsinler” dedikleri ve “kültürel yozlaşma” böyle olmalı…

Nitekim Ula Aşığı Timur Kocabıçak Özcan Özgür Muğla mutfağında yer alan yemeklere baktığınızda Bodrum çökertme kebabından, Datça salyangozuna, Dalyan kefal bağırsağından Ula kıllı kellesine varana kadar çok değişik yemeklerimiz var. Bunların ortak adıdır Muğla mutfağı. Biz Muğla mutfağında önemli yer teşkil eden Ula yemeklerini ve bunun yanında Muğla yemeklerini tanıtıyoruz.Muğla muffağı bizim mutfağımız. Ve Ula yemekleri bizim mutfağımızın önemli yemekleri… Biz bu yemekleri ve Muğla mutfağını tanıtıyoruz. Kimse mutfak istilası yapmıyor.” diye devam etti…

Ben de “Siz bu lafı ettikten sonra sizinle tartışmam. Datça’nın Salyangozu, Muğla Mutfağı mı…” deyip nokta koymak istedim.

O “Datça Muğla ilinin bir ilçesi ise ve bu yemek deniz kenarındaki bazı restaurantlarda servis ediliyorsa Muğla yemek kültürünün bir parçası sayılmaz mı?” diye sorunca, ben noktayı “Sen Salyangoz yedin mi? Öyle bir kültürün var mı?” diyerek koydum…

xx        xx        xx

Aidiyetinizi hiçbir şeyiniz, deliliniz kalmasa dahi diliniz ve mutfağınızla ortaya koyabilirsiniz.

Datça‘nın salyongoz yemeğini Muğla il sınırlarında yapılıp tüketiliyor diye “Muğla Mutfağı” içinde gösteremezsiniz.

Yemek sadece karın doyurma işi değildir. Kültürdür…

Muğla Mutfağını Akdeniz Mutfağı”nın neresine koyabilirsiniz? “Akdeniz Mutfağı’nda Muğla Yemekleri” mi diyeceğiz? O Akdeniz‘de Muğlakıyılarının mutfağını da etkilemiş olan koskoca “Girit Mutfağı” var… Girit Mutfağı’na “Yunan Mutfağı” diyebilirmisiniz? O “Yunan Mutfağı”nın da neredeyse yarısı “Osmanlı Mutfağı”… Elbette Girit Mutfağı‘nın da… Yunanistan‘da da boşına çay çay; imam bayıldı İmam Bayildi; cacık caciki; musakka musakka; dolma dolmades değil…

O Datça‘nın “salyangoz yemeği” de Muğla Mutfağı‘nın değil, “Adalar Kültürü”nün,Datça‘nın adalarla ilişkisinin ürünüdür…

Mutfak yemek, karın doyurmak değil, “kültür”dür…

Avrupalıgastronomi turizmi”nde sadece “yemek” satmıyor, aynı zamanda ve asıl kültür satıyor!

“Muğla Mutfağı”nın yerini “Muğla gastronomisi” aldıysa mutfağımız “nam salmaya” değil, “nem almaya” başlamıştır.

Arasta‘da, Karabağlar Yaylası‘nda hala Muğla Mutfağını öne çıkaramamışsak, hala birileri eti tencerede haşlayıp, lokantasının camına “Muğla Kebabı bulunur” diye yazabiliyorsa olacağı budur…

Sahi Kabak Çiçeği Dolması hangi mutfağın?

xx        xx        xx

Biz bu garip tartışmanın ertesi günü (Pazartesi) bilgisayarın başına oturunca MUTSO Başkanı Mustafa Ercan‘dan davet aldım. “Muğla Tanıtım Platformu”muz varmış, haberimiz yok… Bu platform tarafından “Menteşe Kentsel Sit Alanında Turizmin Canlandırılması” konulu çalıştay düzenlenmiş ve o gün yapılıyormuş, ona davet ediliyordum.

Sanki bu etkinliğe o sabah karar verilmiş, sanki biz de “Bugün kim çağırır” diye bekleyipduruz… (!)

Bir de maşallah platformda herkes var, asıl ‘olması gerekenlerden‘ biri yok. Senelerdir bu “meselenin” haberini yapanlar, köşe yazısı yazanlar ve hatta kitabını yazanlar; yani “Gazeteciler” akıllara gelmemiş…

Tabi onlar “konuşurlar”; toplanır dağılırlar, yine toplanırlar; gazeteciler de yazarlar!

Hayırlı işler..

O çalıştaya gitmedik.. Onu da yarın paylaşalım.

——————————                     ——————————

GÜNÜN SÖZÜ: Başkalarının ne düşündüğü önemli değil çünkü her halükarda yine aynısını düşünecekler. -Paulo Coelho

ÇİVİ

Erol Doğan (Komünist Erol) “Muğla Milletvekilimiz kim olsun?” diye facebook’ta sayfa açmış. Arkadaşım, “Erol vekillerden ne çabuk sıkılmış.” dedi.

Beni Bi Gülmek Aldı: )))))

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

1 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
resat öztepeŞubat 13, 2020 / 10:27 amCevapla

Gocuman; yazınızı şimdiye kadar üç sefer okudum.Akşama kadar da ne kadar okurum bilemem. Ula Mutfağı yada Ula Yemekleri ile ilgili sevgili Timur Beyefendi nin yaptıklarını yakinen izlerim. Güzel işler yapar. Beyaz yakalı yada Muğla piyasasındaki Beyaz Türklerden olmadığı/olamadığı için yaptığı hareketler pek yazılıp çizilmez. Hele hele konu Ula olunca bir defa daha defans gelir önünüze. İşte bu defans tan dolayıdır ki halen yağmur suları nın tahliye dileceği rögarlar ve kanalizasyon sistemi yeni yapılıyor. Napalım kader utansın. Merkeze çok yakın olmak da çok uzak olmak da dezavantajdır. Bunu en iyi Ulka’lılar bilir. Sarımsağı bile koruyamadık. Semercilik ve Hasırcılık zaten gitti. Bari Tarihi Ula Kebabımız ile Kıllı Kellemizi koruyabilsek. sevgi ve saygı


Hit Counter provided by Curio cabinets