Zeytinyağı işletmelerinde gıda ve hijyen eksikliği

Bu haber 14 Şubat 2013 - 0:00 'de eklendi ve 1.494 kez görüntülendi.

zeytinyagihijyennMilas’ta bulunan Zeytinyağı işletmelerinin hijyen, kalite ve gıda güvenliği üzerine araştırma yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü öğretim elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur, işletmelerin yeterli bilgiye sahip olmadıklarını açıkladı.

Haber Merkezi

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon Bölümü öğretim elemanlarından Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur, Milas’ta bulunan zeytinyağı işletmeleri üzerinde değerlendirme çalışması yaptı. Yapılan çalışmada “Zeytinyağı Tesislerinde İşletmecilerin Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetimi” konusunda zeytinyağı işletmelerinin yeterli bilgiye sahip olmadıkları açıklandı.

Milas ilçesinin zengin tarımsal ürün yelpazesi ile gerek ilçe gerekse Muğla ili ekonomisine önemli katkı sağladığını belirten Çukur, “Milas ilçesi, Ege Bölgesi ekonomisinde de özellikle zeytin ve zeytinyağı üretimi ile yarattığı katma değer açısından önemli bir konumdadır. Milas ilçesi çevre il ve ilçelere gönderilen zeytinyağı ile tüketim pazarlarında geniş bir kitleye hitap etmektedir. Bu aşamada, tüketicilerin gıda güvenliği ve kalite kriterlerini göz önünde bulundurmasıyla ortaya çıkan ve değişen satın alma tercihleri ile birlikte Milas ilçesinde üretilen zeytinyağlarında gıda güvenliği ve kalite kriterlerinin sağlanmasının gerekliliği önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Projenin amaçlarına da değinen Yrd. Doç. Dr. Figen Çukur, “Milas ilçesinde zeytinyağı işleme tesislerinde işletmecilerin gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerine bakış açılarının değerlendirilmesi çerçevesinde; işletmelerin sosyo-ekonomik ve yapısal özellikleri, işletmecilerin gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi düzeyleri ve bu sistemlerin uygulanmasıyla ilgili tutum ve davranışlarının belirlenerek gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerinin çeşitli kriterler itibariyle uygulanabilirliği amaçlanmıştır. Ayrıca, işletmecilerin gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemlerinin uygulanabilirliğine yönelik eğilimlerini ve bu sistemlerin uygulanabilirliği sırasında ortaya çıkabilecek olası sorunları ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin belirlenmesi yer almaktadır. Proje sonuçlarına göre, Milas ilçesinde zeytinyağı tesislerinde işletmecilerin gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri ile ilgili olarak yeterli bilgiye sahip olmamaları nedeniyle, zeytinyağı tesislerinde bu sistemlere istenilen düzeyde yer verilemediği belirlenmiştir. Bu nedenle, zeytinyağı tesislerinde sağlık, hijyen ve kalite kriterlerinin sağlandığı zeytinyağı üretiminin gerçekleştirilebilmesi için, işletmecilerin gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemleri hakkında yeterli bilgi düzeyine ulaştırılması ve bunun için mevcut eğitim ve yayım çalışmalarının etkin hale getirilmesi ve artırılmasının önemli olduğu sonucuna varılmıştır” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.