‘Zeytin Yağ’da hedef kalite « Hamle Gazetesi

‘Zeytin Yağ’da hedef kalite

Bu haber 03 Ekim 2014 - 0:08 'de eklendi ve 665 kez görüntülendi.

ZEYTİNYAGIIMuğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenen ‘Zeytinyağı Duyusal Tadım Eğitim’ projesi çalışmaları başladı. Zeytin yetişen bölgelerde pehlivan güreşlerine dikkat çekilerek “Bol olunca pehlivan zeytinyağı ile yağlanıyor” denildi.

İlkay Yıldız

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) tarafından hazırlanan ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenen ‘Zeytinyağı Duyusal Tadım Eğitim’ projesi çalışmaları başladı. Zeytin yetişen bölgelerde pehlivan güreşlerine dikkat çekilerek “Bol olunca pehlivan zeytinyağı ile yağlanıyor” denildi.

Proje kapsamında il genelinde 200 kişiye 8 ayrı konuda eğitim verilirken, zeytinyağının üretimi ve tüketimindeki püf noktaları anlatılarak kaliteli zeytinyağı üretiminin ve bilinçli tüketimin sağlanması hedefleniyor. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası 2014 yılı destek programında kapsamında Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) desteklediği proje kapsamında 13-20 Ekim tarihleri arasında 8 alanda eğitim organize edileceği kaydedilirken seminerin ilk gününde konuşan Zeytin Dostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş, Muğla’da yılda ortalama 30 bin ton zeytinyağı üretildiğini ve kişi başına düşen yağın 28 litre olduğunu belirterek, “Zeytinyağı oranında dünya bu bolluğu bulamazken, biz pehlivanlarımıza sürecek kadar bir bolluğa sahibiz. Zeytinyağı oranında dünya bu bolluğu bulamazken, biz pehlivanlarımıza sürecek kadar bolluğa sahibiz” dedi.

Proje tanıtım toplantısında konuşan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkan Yardımcısı Mustafa Ercan, GEKA 2014 yılı destek programında kapsamında ‘Zeytinyağı Duyusal Tadım Eğitimi Projesi’ başvurusunun onaylandığını ve destek almaya hak kazandığını belirterek, şunları söyledi:

“Proje kapsamında eğitimler MUTSO koordinatörlüğünde 13-20 Ekim tarihleri arasında konferans salonumuzda gerçekleştirilecektir. 25’er kişilik katılımcı sayısı ile toplam 200 kişiye eğitim verilecektir. Eğitimde asıl amaç, zeytinyağının üretimi ve tüketimindeki püf noktalara dikkat çekerek kaliteli zeytinyağı üretim ve tüketimi için farkındalık yaratmak. Zeytinyağı tadımında uzman kişilerin vereceği eğitimler ile Muğla’da üretilen zeytinyağını daha kaliteli hale getirmek için katılımcılar bilinçlendirecektir”

Zeytin Dostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş ise, Türkiye’nin şu anda 150-200 bin ton civarında zeytinyağı üretimin gerçekleştiğini önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu üretimin 600 bine çıkarılmasının beklediğini kaydetti. Atilla Totoş, Muğla’nın zeytinyağı üretiminde Türkiye sıralamasında dördüncü olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Muğla yılda yaklaşık 30 bin ton zeytinyağı üretiyor. Zeytinyağı oranında dünya bu bolluğu bulamazken, biz pehlivanlarımıza sürecek kadar bir bolluğa sahibiz. Türkiye’de 60 çeşit zeytin çeşidi arasında en çok dikilen tür ise Memecik cinsi zeytindir. Bunun da çıkış noktası ise Muğla’dır. Ancak çiftçimiz eğer sağlıklı bir zeytinyağı üretmek istiyorsa topladığı zeytini çuvalla değil kasa ile taşımalı. Ayrıca bunun yanında zeytinleri temiz fabrikalarda sıktırmalılardır. Aksi takdirde sağlıklı zeytinyağı elde edemez.”

Zeytin Dostu Derneği hakkında bilgi veren Genel Sekreter Totoş, TÜBİTAK ve MUTSO ile birlikte çalıştıklarını belirtirken “Buralarda elde ettiğimiz kazanımları halkımıza yansıtmak istiyoruz. Dünyada meyveden elde edilen tek yağ olan zeytinyağını n insan salığına olumlu etkileri var. Ama doğru şekilde hazırlanırsa ve doğru tüketilirse bu mümkün.” Diyerek şöyle devam etti:

“İşte bu doğru hazırlama ve tüketim sürecini biz insanlarımıza aktardığımızda bazı rahatsızlıkların oluşmadan engellendiğini göreceğiz. Bazı rahatsızlıklarında çok daha rahat tedavi edilebildiğini göreceğiz. Çünkü zeytinyağı ilaç benzeri etkiler gösterir. Mesela hepimizin bildiği bir şey Egeli çocuklar düşünce anneleri hemen dolapta ki eczaneye gider zeytinyağını alır ve sürerler. Çünkü zeytinyağı içindeki oleoşental maddesi ödem dağıtıcı maddeye sahiptir. Aynı zamanda doku iyileştirici etkiye sahiptir. Zeytinyağı sürdüğünüzde eğer o çocuk derin bir yaraya sahip değilse enfekte olmadan çabucak iyileşecektir. İşte biz bunun teknik yönlerini halkımıza anlatmak için geliyoruz Ticaret Odamızın ve GEKA’nın desteği ile üç kuruluş olarak bunları halkımıza aktarmak istiyoruz”

 

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.