Yeni alternatif ürün Karabuğday

Bu haber 26 Haziran 2015 - 19:22 'de eklendi ve 957 kez görüntülendi.

tarim56196196519Muğla tarım kalitesini arttırmak gerçekleştirilen alternatif ürün geliştirme çalışmaları çerçevesinde Yatağan’a bağlı Bozüyük ve Seydikemer’e bağlı Üzümler Mahallelerinde 10 dekarlık alana ekimi yapılan Kara Buğday’ın ay sonunda ilk hasadı yapılacak.

Mert Can Kaymak

Muğla tarım kalitesini arttırmak gerçekleştirilen alternatif ürün geliştirme çalışmaları çerçevesinde Yatağan’a bağlı Bozüyük ve Seydikemer’e bağlı Üzümler Mahallelerinde 10 dekarlık alana ekimi yapılan Kara Buğday’ın ay sonunda ilk hasadı yapılacak.

Konu hakkında bilgi veren Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, “Karabuğday bir yılda iki defa ekilebilmektedir. İlk ekim Nisan ayında, ikinci ekim ise Temmuz ayının ortasında yapılabilmektedir. Toprak seçiciliği olmadığı gibi her türlü toprak yapısında tarımı yapılabiliyor. Karabuğdayın tahıllarla hiçbir akrabalık bağlantısı yoktur. Bu ürün Muğla’da ilk kez ekildi” dedi.

Karabuğday’ın dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmekte olduğunu belirten Ekici, “Tarımsal açıdan alternatif bir bitki olan karabuğday kullanım bakımından da oldukça çeşitlidir. Dünyada iki türün tarımı yapılmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde üretilen, önemi ve yaygınlığı gün geçtikçe artan, uluslararası ticarette yeri olan ve 3-3.5 ayda yetiştirilebilen bir bitkidir. Karabuğday iklim istekleri bakımından hassas bir bitkidir. Nemli ve serin iklim şartlarını sevmekle beraber dona da duyarlı bir bitkidir. 60 ile 100 gün arasında yetişen ve çiçeklenme döneminde görülecek yüksek sıcaklar ve soğuklardan etkilenmektedir. Karabuğday bir yılda iki defa ekilebilmektedir. İlk ekim Nisan ayında, ikinci ekim ise Temmuz ayının ortasında yapılabilmektedir. Toprak seçiciliği olmadığı gibi her türlü toprak yapısında tarımı yapılabiliyor. Karabuğdayın tahıllarla hiçbir akrabalık bağlantısı yoktur” dedi.

Karabuğday’ın kullanım alanlarının çok geniş olduğunu söyleyen İl Müdürü Ekici, “İnsan beslenmesinde, hayvan beslenmesinde, bal bitkisi olarak arı beslenmesinde, yeşil gübre ve toprak düzenleyicisi olarak, diyet bitkisi ve tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Unu ve danesinin glüten içermemesi nedeniyle çöl yak hastaları rahatlıkla kullanabilmekte ve yeşil kısımlarından ise rutin maddesi elde edilmektedir. Rutin maddesi, kalp damar hastalıklarında ve kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde karabuğday ıslah çalışmaları ilk olarak Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde başlamış olup, 2012 itibariyle iki karabuğday çeşit adayının üretim izni alınmıştır. Enstitüde tohum üretimi faaliyetleri devam etmektedir”.

Dünya karabuğday üretimi yıldan yıla değişmekle birlikte günümüzde ortalama 3.5 milyon ton civarında olduğunu belirten Ekici; “Çin, Rusya ve Ukrayna en büyük üreticilerindendir. Günümüzde karabuğdaya olan ilgi sağlıklı bir gıda olması ve organik tarım için alternatif bir ürün olarak kullanılabilmesi nedeniyle artmıştır. Ülkemizde 2006 yılında başlayan araştırmalar ile karabuğdayın Ülkemizde rahatlıkla yetiştirileceği anlaşılınca Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde Dr. Ahmet Güneş tarafından hazırlanan “Karabuğday Islah Projesi” Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmiş ve şu an sürekli yürüyen Islah Projesi olarak karabuğday ıslah çalışmaları ve yetiştiriciliği ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Kuruluşumuzda yürütülen bu ıslah çalışmaları kapsamında geliştirilen 2 adet karabuğday hattı 2011 yılında üretim izni almıştır. Proje ile karabuğday tarımıyla ilgili eğitim verilmiş, ana ve ikinci ürün tarımına yeni bir alternatif belirlenmiş, Bölgemiz ve Ülkemiz tarımına yeni bir ürün kazandırılmıştır. Bununla birlikte Çölyak, şeker, kolesterol ve kalp damar rahatsızlığı çeken hastalar için alternatif bir ürün olan karabuğdayın tanıtımı sağlanmıştır. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce 25 ilde yürütülmekte olan “Itri Tıbbi ve Aromatik bitkiler ile Boya Bitkilerinin Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Muğla ili Menteşe ilçesi ve Fethiye ilçesinde 5,5 da alanda Karabuğday demonstrasyonları kurulmuş olup deneme çalışmaları devam etmektedir “ diye konuştu.

Çölyak hastaları rahat kullanabiliyor

Farklı ülkelerde insanlar tarafından karabuğdayın taneleri, sap ve yapraklarından elde edilen rutin içerikli ürünler tüketilmektedir.  Bitkinin tanelerinden elde edilen unu saf veya diğer unlarla karışım halinde, ekmek, bisküvi, kek, makarna, kurabiye, gibi unlu mamullerde, diğer tatlı ve dondurma külahı yapımında, taneleri direkt olarak pilav, çorba, dolma ve tarhana yapımında kullanılabilmektedir. Karabuğday tanesi ve ununda çölyak hastalarına zararlı olan ve serin iklim tahıllarında bulunan glüten bulunmadığından gerek tanesini gerekse ununu, başka tahıl ve ürünleriyle karıştırılmadan rahatlıkla tüketilebilir. Türkiye’de yaklaşık 800 bin arasında çölyak hastası olduğunu, bu kadar kişinin glütensiz ürün ile beslenmesinin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve glütensiz gıdaların fiyatlarının yüksek olması sebebi ile alım gücü düşük hastaların problemler yaşadığını hepimiz bilmekteyiz. Tedavisi şimdilik mümkün olmayan bu hastalara yaşamlarını ancak diyetle sürdürebilmekteler.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.