Üniversite’de Türk Evi…

Bu haber 06 Nisan 2017 - 0:34 'de eklendi ve 982 kez görüntülendi.
Özcan Özgürozgurmugla@hotmail.com
Özgürce

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde geçtiğimiz günlerde Muğla Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Naci Önal sorumluluğunda ve Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça tarafından “Türk Evi” hizmete açıldı.

Türk Evi’nde et çeşitleri ve sulu yemekler yanında pizzalar, kahvaltı çeşitleri, yörelere ait yemek çeşitleriyle hizmet verilecek.

Bu yeni bir şey mi, Türk Evi zaten vardı, diyenler olacaktır.

Evet, bu yeni bir şey değil ve Türk Evi hep vardı.

Ancak Türk Evi bu defa bir “Türk Mutfağı” konseptinde üniversitenin kendisi tarafından işletiliyor.

Üniversite bunu keşke ta baştan yapmış olsaydı…

xx           xx           xx

Türk Evi”nin yeni bir konseptle yeniden hizmete açılmasından önce hem üniversite, hem de Muğla için güzel ve gurur verici birbirinin benzeri iki ayrı olay yaşandı.

Basınımızın o iki olaya yeterince ilgi göstermemesi beni şaşırttı.

İlk haber Milas’tan geldi.

Milas Meslek Yüksekokulu (MMYO) Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğrencileri 2 – 5 Şubat 2017 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen “15. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri”ne ve ardından 9 – 10 Mart 2017 tarihleri arasında da Fethiye’de düzenlenen “7. Fethiye Şef Mavi Ulusal Yemek Yarışması”na katılmışlar.

Geleceğin şefleri öğrenciler her iki yarışta da büyük başarılara imza atmışlar…

Ortaca Meslek Yüksekokulu (OMYO) Aşçılık Programı öğrencileri katıldıkları Ulusal Yemek Yarışması’nda ve okulun Aşçılık Programı 1. Sınıf öğrencileri de Fethiye‘de düzenlenen “Şef Mavi Fethiye Ulusal Yemek Yarışması”nda madalya kazanmışlar.

xx           xx           xx

Geçmişte üniversitemizi, Muğla gibi turizmin önde gelen merkezlerinden birinde “Gastronomi okuluna, bölümüne” sahip olmamakla eleştiren yazılarım olmuştur.

Bugün beş Meslek Yüksekokulu’muzda “Aşçılık Programı”na sahibiz:

Datça Kazım Yılmaz Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı.

Muğla Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı.

Marmaris Turizm Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı.

Ortaca Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı.

Milas Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı.

Bugün üniversitemiz 5 yüksekokulda sektöre başarılı şefler yetiştiriyor…

xx           xx           xx

Milas Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğrencileri, 2 – 5 Şubat 2017 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen “15. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri”nde başarıları ile sadece Milas’ın değil, Muğla’nın adını da duyurmuş oldular.

Fethiye’deki yarışmada önemli ama İstanbul’daki yarışma Muğla dışında ve “uluslararası” olması nedeniyle çok daha önemli…

Milas Meslek Yüksekokulu öğrencileri “15. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri”nde 1 Altın, 2 Gümüş, 9 Bronz, 3 Merit kazanmışlar. Ödül alan öğrenciler ve ödülleri ise şöyle;

Gamze KavutTaze Makarna” kategorisinde (Altın); Murat ÖzdemirSüsleme Pastaları”nda (Gümüş); Berkay Gürsoy, “Ana Yemek” kategorisinde (Gümüş); Ege AcarRestaurant Tatlı Tabağı” dalında (Bronz); Gamze KavutRestaurant Tatlı Tabağı”nda (Bronz); Rabia ŞahinBalık Kategorisi”nde (Bronz).

Üniversitelerarası Ekip Yarışması

  1. Ekip Alper Fikir (Bronz), Kezban Akdoğan (Bronz), Necdetcan Şenyapıcı (Bronz).
  2. Ekip Betül Çürük (Merit), Hatem Sezer (Merit), Azize Avanaş (Merit).
  3. Ekip M. Ensar İzdemen (Bronz), Okan Onur Akgedik (Bronz), Hüseyin Değnek (Bronz).

xx           xx           xx

Milas Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri İstanbul’dan sonra Fethiye’de “7. Fethiye Şef Mavi Ulusal Yemek Yarışması”nın ödüllerini toplamışlar; Altın; 6, Gümüş;8, Bronz; 5, Merit;1, Klasman Kupası;1.

Ödüllerin dağılımı ise şöyle;

Mahmut Ensar İzdemen Ekmek Büfesi”nde (Altın), Okan Onur AkgedikSüsleme Pastaları”nda (Altın), Berat TosunRestaurant Tatlı Tabağı” kategorisinde (Altın), Mahmut Ensar İzdemen (Klasman Kupası).

Modern Türk Mutfağı’nda; Azize Avanaş (Gümüş), Hüseyin Değnek (Gümüş), Berkay Gürsoy (Bronz), Rabia Şahin (Bronz), Dilvin Berra Harçvuran (Merit).

Taze Makarna”da; Mert Can Çınar (Gümüş), Enes Emre Girgin (Gümüş), Betül Cürük (Gümüş).

Üniversitelerarası Ekip Yarışması

  1. Ekip Özge Yavuz (Gümüş), Zehra Uygun (Gümüş), Sezen Göknar (Gümüş).
  2. Ekip Nursel Taşçı (Bronz), Gamze Er (Bronz), Aybüke Çalışkan (Bronz).
  3. Ekip Gamze Kavut (Altın), M. Ensar İzdemen (Altın), Okan Onur Akgedik (Altın).

xx           xx           xx

9 – 10 Mart 2017 tarihleri arasında da Fethiye’de düzenlenen “7. Fethiye Şef Mavi Ulusal Yemek Yarışması”na Milas Meslek Yüksekokulu (MMYO) Aşçılık Programı öğrencileri ile birlikte Ortaca Meslek Yüksek Okulu (OMYO) Aşçılık Programı öğrencileri katılmış.

Okulun 1. sınıf öğrencilerinin katıldığı yarışmada, Zeynep Demirli, “Modern Türk Mutfağı” kategorisinde teriyaki soslu pilav eşliğinde dil balığı ile gümüş madalya aldı.

Üniversitelerarası Ekip Yarışması” kategorisinde Ahmet Ufuk Türk, zerdeçallı patates püresi üzerinde ahtapot polpo; Zeynep Demirli, taze baharata sarılı California usulü dil balığı; Ebru Karaca da limonlu parfe ile ekip olarak gümüş madalya aldılar.

Aşçılık Programı öğrencilerinin her geçen gün kendilerini daha iyiye doğru geliştirdiklerini belirten Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Ramazan Güp, “Okulumuzu başarı ile temsil eden öğrencilerimizi ve öğretim görevlilerimizi başarılarından dolayı kutluyorum” dedi.

Biz de kutluyoruz… Hem Milas Meslek Yüksekokulu hem de Ortaca Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı öğrencilerini kutluyoruz…

xx           xx           xx

İşte bu iki güzel haberin üzerine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Evi hizmete açıldı.

Üniversite içerisinde çalışanların yemek seçimi yapabilecekleri; “Türk Mutfağı”nın çeşitli yörelere ait yemek çeşitleriyle hizmet alabilecekleri bir mekan haline getirilmiş Türk Evi

Açılışa basın olarak davetliydik.

Ben gidemedim.

  1. S. K. Ü Türk Evi Restoranı açılışını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça yapmış.

Açılışta konuşma yapan Akça şunları söylemiş:

Bugüne kadar üniversite personelimiz misafirini ağırlayabileceği bir mekanımız yoktu. Muğla Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Mehmet Naci Önal’ın sorumluluğu altında İktisadi kuruluşu gerçekleştirdik. Meslek Yüksekokulu hocalarımızın denetiminde, üniversite personelimize tabldot ve çeşitli yemekleri yiyebilecekleri nezih bir ortam sunuyoruz.

xx           xx           xx

Doğrusu 5 ilçede  “Aşçılık Programı”na, yani “gastronomi”ye sahip bir üniversitenin “Türk Evi” gibi bir işletmesi olmalıydı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Misafirhanesi’nin ardından isabetli olmuş.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça ve Muğla Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Naci Önal’ın verdikleri bilgiye göre, Türk Evi’nden Muğlalı vatandaşlarda yararlanabiliyorlar.

Yani misafirinizi akademisyenlerin kontrolünde hazırlanan yemeklerle Türk Evi’nde ağırlayabilirsiniz.

Türk Evi’nde çocukların oynayabileceği alanlarda düşünülmüş. Zaten Türk Evi’nin hemen yakınında güzel bir “hayvanat bahçesi” de bulunuyor.

Hayırlı olsun…

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.