Tuz Tüketimine Dikkat!

Bu haber 01 Mart 2016 - 23:50 'de eklendi ve 734 kez görüntülendi.
Dr. Gülten Şimşekgultensimsek@hamlegazetesi.com.tr
Bakış

Tuzun tüketiminin fazlası kadar, az kullanımı da bazı riskleri beraberinde getirdiği araştırmalarla ortaya koyuldu.

Türkiye’nin de aralarında olduğu 18 ülkede yapılan PURE araştırması “sağlıklı tuz” tüketiminin sınırlarını çizdi. Araştırmada tuz ile hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarından ölüm ilişkisi ayrı ayrı değerlendirildi. Buna göre, günde 3 grama kadar tuz almak tansiyonu etkilemiyor. 5 gram ve üstü ise ciddi şekilde yükseltiyor.
Kalp ve damar hastalıklarında ise en düşük risk günlük 3-6 gram tuz tüketiminde. Ancak araştırmanın sürpriz bir bulgusu da var. Az tuz tüketimi (günde 3 gramdan az) kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskini başlatıyor.
PURE araştırmasının Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Aytekin Oğuz, araştırmanın yayınlanan son iki raporunun tuz tüketimi hakkındaki geleneksel görüşü değiştirdiğini belirti ve 1-2 ÇAY KAŞIĞI makuldür dedi.
Araştırma sonucundan çıkan ana mesaj ise günde 1-2 çay kaşığı tuz kullanmak sağlık için ek risk getirmiyor.
Hipertansiyon ve tuz ilişkisine bakıldığında günlük 3 gram tuz almak tansiyonu etkilemiyor. 3-5 gram tuz almak tansiyonu hafif yükseltmekte. Toplamda alınan tuz miktarı günde 5 gram ve üzeri olursa tansiyonu ciddi oranda yükseltmekte olduğu tespit edilmiştir…
Tuzla ilgili yapılan bilimsel çalışmaya göre, tuz ile kalp damar hastalıklarından ölüm riski en düşük 3-6 gram tuz tüketenlerde. Bu araştırmaya göre bol bol tuz tüketin anlamına gelmiyor. Hiç tuz tüketmemek ve tuz zehirdir anlayışı da yanlıştır…
Türkiye’de tuz tüketimi dünya ortalamasının üzerindedir.Bir araştırma Türk Halkı’nın 18 grama çıkan değerlerde tuz tükettiğini tespit edilmiş olup bu kadar yüksek tuz insan sağlığını olumsuz etkilemektedir…
Anlaşılan o dur ki günlük 5 gramı geçmeyecek kadar bir tuz tüketimimiz olmalıdır.
Böbrek sağlığınız için tuz tüketimine dikkat ediniz…

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.