ODTÜ’den ‘Elibelinde’ tarlaya

Bu haber 26 Ocak 2017 - 0:20 'de eklendi ve 2.162 kez görüntülendi.

manşettODTÜ’den ‘Elibelinde’ tarlaya

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi’nde masterını tamamlayan, İstanbul’da tekstil ve gıda üretiminde pazarlama müdürü görevini yürüten 35 yaşındaki Aslı Aksoy, kariyerini geride bırakarak ‘Elibelinde’ markasını oluşturmak için tarlaya girdi. Muğla’nın Ula İlçesi’ne bağlı Kızılyaka Mahallesi’nde 20 dönümlük alanda kuşkonmaz yetiştirmek için tarlaya giren Aslı Aksoy, ilin ilk kuşkonmaz üreticisi oldu.

Kadir Tamer

Orta Doğu Üniversitesi (ODTÜ) mezunu 35 yaşındaki Aslı Aksoy, iş kariyerini geride bırakarak tarıma yöneldi. Aslı Aksoy, Muğla’nın Ula İlçesi’ne bağlı Kızılyaka Mahallesi’nde bulunan 40 dönümlük tarlanın 20 dönümünde kuşkonmaz yetiştirerek ilin ilk kuşkonmaz üreticisi oldu.

ODTÜ’den mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi’nde masterını tamamladığını ve İstanbul’da iş hayatına atıldığını kaydeden Aslı Aksoy, “İstanbul’da tekstil ve gıda üretiminde pazarlama müdürü olarak görev yaptım. İyi bir kariyer hedefim varken ABD’nin New York kentine düzenlenen bir iş gezisine katıldım. Orada bir akşam yemeğinde kuşkonmaz ile tanıştım. İlk kez tattığım kuşkonmazın farklı bir karakterist tadı vardı. Yaptığım araştırmalarda kuşkonmazın ülkemizde fazla tanınmadığını,  hatta kültüre alınmış kuşkonmaz üretiminin çok sınırlı yapıldığını öğrendim. Neden üretimi ülkemizde yaygınlaştırılmıyor diye de düşünmedim değil” dedi.

Hayatını değiştirmeye karar verdi

İş hayatının yoğunluğu nedeni ile radikal kararlar almanın kendisinde bir zorunluluk olduğunu hissettiğini anlatan Aslı Aksoy, “Yolun, çizilen değil seçilen olduğunu anladığım bir dönemde hayatımın hızla geçmesinden dehşete kapıldığımı, daha çok hayal kurup daha fazla özlem duyduğumu hissetmeye başladım. İzmir’deki mutlu çocukluğumu, ODTÜ’deki öğrenciliğimi, İstanbul’daki çok yıllık profesyonel iş ve hayat tecrübemi bir cebime; hayallerimi ve iyi yemek tutkumu diğerine koymaya ve New York’ta tanıştığım bu tatla yeni bir hayata çıkmaya karar verdim. New York’ta kuşkonmazın neden ülkemizde üretimi neden yaygın halde yapılmıyor diye de düşündüğüm sorunun cevabını böyle bir dönemde kendime verdim ve bu anlamda sayılı bir kaç üreticiden biri olmak için ilk adımı attım” diye konuştu.

Baba memleketini tercih etti

Kuşkonmaz üretimini nasıl yapılacağı konusunda araştırmalara girdiğini kaydeden Aslı Aksoy, bu konuda ilk etapta zorluklarla karşılaştığını söyledi. Türkiye’de kuşkonmazın bilinmemesinden dolayı net bir bilgi alamadığını anlatan Aslı Aksoy, Hollanda ve İspanya’dan kuşkonmaz üretimi konusunda görüşmeler yaptığını sözlerine ekledi.

Kuşkonmaz üretimi için baba memleketi Muğla’yı tercih ettiği kaydeden Aksoy, “İlk etapta Ortaca’da 2,5 dönümlük alanda bir deneme dikimi gerçekleştirdim. Burada yetiştirdiğim kuşkonmazları bölgede bulunan otellere sattım. İlk denemende başarılı olunca bu kez Kızılyaka Mahallesi’nde 40 dönümlük bir arazinin 20 dönümüne kuşkonmaz ektim. Kızılyaka Mahallesi’nde yaşayan 7 kadın arkadaşımla birlikte kuşkonmazlarımızı diktik bakımlarını yaptık. Mart ayında ilk hasatımızı gerçekleştireceğiz. Bir yandan hasat zamanı için çalışırken diğer yandan bu ürünün pazarlamasını yapmak için çalışmalarımı sürdürüyorum. Ürettiğim kuşkonmazları ‘Elibelinde’ markası adında pazarlamasını yapacağım. “dedi.

Artık ODTÜ’lü bir çiftçi

Muğla’ya gelmekten dolayı çok mutlu olduğunu anlatan Aksoy, “Ben bir yolculuğa çıktım, her anından büyük zevk aldığım, bildiğimi zannettiğim her şeyi unuttum. Şimdi Elibelinde 7 kadın ve toprak, bana hayatı yeniden öğretiyor. Artık evine, Ege’ye, toprağa dönen bir çiftçiyim. Her gün toprağa dokundukça şaşkına dönen, eken, ektiğini emekle büyüten, büyüttüğünden ekmek yiyen bir çiftçi olmaktan çok mutluyum” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

4 ADET YORUM YAPILDI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
canan karaosmanoğlu 27 Ocak 2017 / 12:11

Yaklaşık olarak 4-5 sene önce bende İstanbul’da bir restaurantta yemiş ve çok beğenmiştim. Çocukluğumuzda yediğimiz tilkişenin ehlileştirilmiş şeklidir.Bende bu güne kadar Türkiye’de neden üretmiyorlar diye düşünmüş hatta bir tanıdığıma da tavsiyede bulunmuştum üretmesi için. Sizin gibi genç ve başarılı birinin bunu yapmış olduğuna çok sevindim Hayrlı olmasını diler işlerinizde başarılar dilerim

EKREM DISCI 05 Mart 2017 / 13:44

Almanya seyahatlerimde restorantlarda kuşkonmaz çorbası söylerdim. Çok lezzetli ve faydalı.

dursun dağcı 05 Mart 2017 / 18:40

KAYSERİDE YETİŞTİRİLİRMİ ARAZİNİN RAKIMI 1236 METRE TOPRAK DERİNLİĞİ 50- 60 CM KADAR ÜZÜM BAGI OLUYOR KUŞ KONMAZDA OLURMU ACABA

cemal Akay 05 Mart 2017 / 19:47

kuskonmaz Benim 6 Hafta Yedgim zebseVaz gecemem ilkbaharda benim tadina doyamadgim yemgeimdir12 sene önce türkiyedeki dostlarima burdan götürdüm pisirdim yedirdim üretimini yapin dedim Anlatamadim yalvardim yine Anlatamadim Spagel Almancasi,Beyazi Daha Lezetlidir sizi Takdir Ediyoru,Lederstudio Düsseldorf cemal Akay,