Muğla çam balının standartları GEKA desteğiyle belirlenecek

Bu haber 11 Kasım 2013 - 23:17 'de eklendi ve 742 kez görüntülendi.

muglacambaliDünya çam balı üretiminin yüzde seksenini karşılayan Muğla çam balının standartları, Muğla Ticaret Borsası’nın Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) ile ortaklaşa yürüteceği ve GEKA’nın desteklediği Muğla Çam Ballarının ‘C4 Şeker Oranı ve Şeker Profillerinin Belirlenmesi’ projesiyle belirlenecek.

Haber Merkezi

Muğla Ticaret Borsası’nın Muğla yöresi kızılçam ormanlarından elde edilen çam balının kalite kriterlerinin belirlenerek Türk Gıda Kodeksinde ayrı bir bal olarak değerlendirilmesi ve bal ihracatında son yıllarda yaşanan engellerin önüne geçilmesini sağlamak amacıyla GEKA’ya sunduğu proje onaylanarak destek almaya hak kazandı. Ajansın Denizli’de bulunan merkezinde GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen ve Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sadettin Özer’in sözleşme imzalamasıyla yaklaşık 3 ay sürecek proje için ilk adım atılmış oldu.

Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gökmen, GEKA’dan destek alan proje ile Muğla çam balının gerçek kimliği belirlenerek Türk Gıda Kodeksinde ayrı bir bal olarak değerlendirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Muğla’nın ulusal ve uluslararası ölçekte bir arıcılık merkezine dönüşmesine giden yolda ilk adımın atılmış olacağına dikkati çeken Gökmen şunları söyledi:

“Proje kapsamında Muğla ve ilçelerinden toplanan tüm çam balı örneklerinin polen tür analizleri yapıldıktan ve çam balı olduğu kanıtlandıktan sonra, şeker profili analizleri ile balda protein ve ham bal delta Cl3 değerlerinden hesaplanan C4 şekerleri oranı analizleri yapılacak. Böylece Muğla çam balının C4 özelliklerinin ortaya çıkmasında üretici ve çevresel faktörler belirlenecek. Elde edilen sonuçlar diğer orijinli ballar üzerinde yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak Avrupa ve Türk Gıda Kodeksindeki yeri tartışılacak. Böylelikle Muğla çam balının farklı karakteristiği ortaya çıkartılacak.”

Gökmen konuşmasında ayrıca Muğla’da potansiyel 6 binden fazla üreticiyi doğrudan etkileyecek projenin sonucunda elde edilen verilerin yapılacak eğitim ve seminerlerle üreticilere ve ilgili kuruluşlara aktarılacağını, bu sayede bal üretiminde yanlış uygulamaların önüne geçilerek bal üretim teknikleri ve bal analiz yöntemlerinde standart yakalanmasının sağlanacağını belirtti.

Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata ise, “Proje ile gerçekleştirilecek analiz çalışmaları neticesinde, Muğla çam balının üretiminde ve kalitesinde standartların yükseltilmesi sağlanacak. Ürünün diğer çam ballarından farklı karakteristiğinin belirlenmesi ile de pazarlama ve ihracat faaliyetlerinde avantaj sağlanacak. GEKA Bölge Planında belirlenen çerçeve doğrultusunda, bölgede yöresel zenginlik kaynağı olan ürünlerin markalaştırılıp pazarlanması ve bölgenin rekabet gücünün daha üst seviyelere çıkarılmasının Ajans olarak öncelik veriyoruz” dedi.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.