Milas’ta ot şenliği

Bu haber 17 Nisan 2019 - 1:11 'de eklendi ve 104 kez görüntülendi.

Muğla’nın Milas İlçesinde yöresel otların tanıtımı amacıyla “1. Milas Ot Festivali” düzenlendi.

Sultan Kocakulak

Muğla’nın Milas İlçesinde yöresel otların tanıtımı amacıyla “1. Milas Ot Festivali” düzenlendi.

Milas Kaymakamlığı, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Milas Belediyesinin katkılarıyla Milas-Kapıkırı Mahallesi’nde düzenlenen festival, kortej yürüyüşüyle başladı.

Milas Kaymakamı Eren Arslan yaptığı konuşmada, “Tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen ilçenin aynı zamanda sağlıklı yaşamın olmazsa olmazı şeklinde değerlendirilen yenilebilir ot türleri ve şifalı bitkiler yönünden de oldukça zengindir” dedi.

Festivalde sarmaşık otu, tilkişen, arapsaçı, hardal otu, ebegümeci, sarı ot, köreme, kazyak ve Şevketi Bostan(kenker) gibi yenilebilir yöresel otların halk tarafından sergilendiğini belirten Arslan, konuşmasına şöyle devam etti;

“İlçemizin otlarının ve ot yemeklerinin tanıtımını yapmak, endemik bitki türlerimizle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Heraklia Antik Kenti’nin de bulunduğu Kapıkırı Mahallemizde, tarihle ve muhteşem doğayla iç içe bir festival gerçekleştirdik. Yenilebilir doğal otlarımızın yanı sıra çayı yapılarak, şifa niyetine içilen altın otu, kekik, karabaş otu gibi bitkiler de tanıtıldı. Vatandaşlarımızın ilgiyle takip ettiği festivalimizde çocuklarımıza ve katılımcılara yönelik yöresel otlar hakkında bilgilendirme, ot yemekleri yarışması, müzik, resim sergisi gibi sanatsal etkinlikler gerçekleştirdik. Şenliğimizi geleneksel bir hale getirip, her yıl başka bir mahallemizde düzenlemeyi düşünüyoruz.”

Muğla Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç ise; şehir yaşamının insanın doğa ile bağlantısını kopardığını fakat bu tip şenliklerin insanın özüne dönmesinde önemli katkı sağladığını belirterek, yöresel otların bilinçsiz tüketiminin önüne geçmenin, bu bitkilerin gelecek nesillere ulaştırılmanın önemli olduğunu söyledi.

Festivale katılan vatandaşlar, stantlarda satışa sunulan yöresel otlara ve lezzetli ot yemeklerine yoğun ilgi gösterdi. Festivalde 11 ilçeden belirlenen kadın üreticileri arasında gerçekleşen yemek yarışmasında, doğada yetişen doğal otlardan ve kuzugöbeği mantarından yapılan çeşitli yemeklerin yer aldığı yemek yarışması düzenlendi. Renkli görüntülerin yaşandığı yemek yarışmasında kıyasıya yarışan kadın üreticilerin yaptığı yemekleri, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Süleyman Kurnaz, Gıda Mühendisi Ayşe Uğur ve Gıda Mühendisi Zeliha Bahar Kentel tadarak puan verdiler. Yarışma sonucunda; 4.’lüğü Dalaman’dan Hatice Orhan, 3.’lüğü Ula’dan Fatma Armutçuoğlu, 2.’liği Menteşe’den Nurhayat Bilgir, 1.’liği ise Köyceğiz ilçemizden Esin Pirci aldı. Dereceye giren yarışmacılardan 3. ve 4.’ye küçük mutfak aletleri, 2.’ye gram altın, 1.’ye ise çeyrek altın takdim edildi.

Konser, yemek yarışması ve çocuklara yönelik etkinliklerle renkli görüntülere sahne olan festivalde, yoğun bir ziyaretçi katılımı gerçekleşti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.