Menteşe ‘Ot Şenliği’

Bu haber 05 Nisan 2018 - 0:41 'de eklendi ve 499 kez görüntülendi.

Menteşe Belediyesi 1. Ot Şenliği’ni Perşembe Pazar alanında yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Menteşe Bölgesinde yetişen tüm otların sergilendiği şenlikte bölge kadınlarının pişirdikleri ot yemeklerini Argela Türkiye Sınır Tanımayan Şefler Derneği Ahmet Çetin vatandaşlara ikram etti.

Muhittin Direk

Menteşe Belediyesi 1. Ot Şenliği’ni Perşembe Pazar alanında yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Menteşe Bölgesinde yetişen tüm otların sergilendiği şenlikte bölge kadınlarının pişirdikleri ot yemeklerini Argela Türkiye Sınır Tanımayan Şefler Derneği Ahmet Çetin vatandaşlara ikram etti.

Şenliğin açılış konuşmasını yapan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Menteşe’de kendiliğinden yetişen ve köylümüzün yetiştirdiği otları tanıtmak istiyoruz. Bun otları köylülerimiz biliyor ama Menteşe’ye dışardan gelenler pek bilmiyor. Burada amacımız doğal güzelliği onlara tanıtmak. Doğal beslensinler sağlıklı yaşasınlar. Bu kültürü yaşatıp gelecek kuşaklara aktaracağız. Normalde bu alanda Perşembe günleri pazar kuruluyor ama köylü pazarımız her gün açık. Köylümüz kendi yetiştirdiklerini burada getirip satıyor. Bu pazardan ücret almıyoruz ve köylümüzün ekonomiye katkısını sağlıyoruz. Burada ebe gömeci, kapçık, arapsaçı, dedem sakalı, kişkiş, tilkişen, kuzu göbeği, ısırgan otu bunların hepsi Menteşe’nin bereketi” dedi.

Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız ise, “Bu güzel Muğla güneşi altında, yeşilin, mavinin muazzam bir kompozisyon oluşturduğu bu güzel ilimizde yaşamak çok büyük ayrıcalık. Coğrafya fizik doğal güzellikleri Allah vermiş de vermiş. Ot Şenliği düzenlemek her şehrin harcı değil. Bunlar sağlığa sağlık ömre ömür katıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de katkıları ile Türkiye’nin en uzun yaşayanların olduğu şehir olarak tescil edilecek. ‘Ve tanrı insanlar uzun ömürlü olsun diye Muğla’yı yarattı’ bu hemşerimiz Herodot’un sözüdür. Burada yaşamaktan büyük sevinç ve gurur duyuyoruz. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza ben teşekkür ediyorum” dedi.

Son olarak Konuşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, “Biz yıllardır otun şenliğini evimizde yaşıyoruz. Muğlalı ot yemeği ile ilgili zengin çeşitliliğe sahip fakat bunu bir şenlik haline getirme gereği doğdu. Türkiye’nin her yerinde ot şenlikleri oluyor. Sebepte şu dondurulmuş gıdalar, paket gıdalar o kadar tüketimimize sunuldu ki biz daha büyük bir farkındalık yaratma için tabii olarak doğadan koparılıp soframıza yemek olarak sunulmak üzere gelen gıdaların öneminin tekrar altını çizerek halkımıza anlatmamız lazım amaç budur. Gıda ile ilgili çok büyük bir terör yaşanıyor. Biz büyükşehir olarak tohum bankası kurduk. Yaşlılarımızın sandıkların köşesinde sakladıkları 460 farklı tohumun şu an genetik incelemesini yapıyoruz. Gerçekten yerel tohum ise onu yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Doğal beslenmeye dönmemiz lazım bunun içinde doğal ürünlerimize dönmemiz gerekiyor. Bu bilinci gelişmesi için bu festival çok önemli” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri hazırlanan ot stantlarını gezdi. Program dâhilinde hazırlana ot yemeği yarışmasında ise jüri üyeliğini Argela Türkiye Sınır Tanımayan Şefler Derneği Başkanı Ahmet Çetin, Ziraat Mühendisi Tuğba Alhan, Ziraat Mühendisi Gözde Nur Gökhal, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ersev yaptı. Aregela Türkiye Sınır Tanımayan Şefler Derneği Başkanı Ahmet Çetin ve kırsal mahallelerden gelen kadınlar tarafından yöresel otlar ile değişik yemekler yapıldı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.