Lütfen okul kantinlerine dikkat!

Bu haber 16 Kasım 2009 - 0:00 'de eklendi ve 785 kez görüntülendi.
Dr. Gülten Şimşekgultensimsek@hamlegazetesi.com.tr
Bakış

Sağlığımız önemli ama; çocuklarımızın sağlığı çok daha önemli diye her fırsatta söylemeye çalışmaktayım.. Sağlıklı nesiller yetiştirmek, biz erişkinlerin önemli sorumluluklarındandır…
Geçmişte bizler, daha sağlıklı bir çevrede, daha mutlu hayat sürmüşken; şimdilerde çocuklarımız, sağlıklarını tehdit eden pek çok etmenlere maruz kalmaktalar…
Yine gündeme bomba gibi düşen GDO gıdalar, kirli sular, hava kirliliği ve saydıkça da yenilerini ekleyebileceğiniz kirletilmiş dünya kaynakları bizlerin sağlıkları için tehdit oluşturmaktalar…
İnsan sağlığını tehdit eden unsurlar say say bitmez…
Özellikle içinde bulunduğumuz bu çağda kazancı maksime etme ve pastadan pay alma yarışı ile gıda sektörü de hiç boş durumuyor. Durur mu?… Elbette durmaz…
Albenisi olan ürünleri sürekli piyasaya sürmekteler ve iyi bir pazarlama taktikleri ile de  başarılı olmaktalar… Gıdaların albenili ambalajları, tüketicileri yanına çekiyor.. Muhteşem albenilileri ve görsellikleri ile tüketiciyi kendine çekmekte…
Tüketimde görsellik bazen kaliteden de önde olabiliyor.. 
Tüketim varsa, satış için hedef kitleler de var… Çocuklara yönelik pazar payı geniş bir yelpazede önemli bir yüzde oluşturmak… Bu yelpazenin sunulacağı hedef kitlede, bizim değerli çocuklarımız…
Tüketime sunulan gıdalar tam bir bilmece şeklinde.. Eskiden gıdaların raf ömürlerinin uzun olabilmesi için; tuz, şeker, sirke gibi insan sağlığına zarar vermeyen maddelerle sağlanırken, şimdilerde ise çok fazla katkı maddeleri gıdalarımız da mevcuttur..
Katkı maddeleri dayanıklılığı arttırması dışında besine tat, koku yada renk vermek amacıyla da eklenebiliyor…
Gıdalara katkı maddeleri, yönetmelikler dışına çıkarak insan sağlığını tehdit eder boyutlardadır.. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) kurmuş olduğu JECFA ( Joint FAO/WHO Expert Committee On Food Additives ) ve gıda katkı maddeleri üzerinde çalışmalar ve düzenlemeler yapmaktadırlar…..
Sağlığa etkileri her geçen yıl daha fazla tartışma konusu olan gıda katkı maddeleri pek çok araştırmaya da konu oluyor. Bazı araştırmaların sonuçları, kimi katkı maddelerinin alerjik, karsinojenik  ( kanser gelişmesine yol açan ) ve teratojenik  (Anne karnındaki bebeğin büyümesini aksatan ve onda çeşitli şekil bozukluklarına yol açan madde) etkilerinin olduğu tartışılmaktadır.
Bilimsel bir dergide de (Lancet) yayınlanan bir çalışmada; katkı maddeli meyve suları verilen çocuklarla, katkı maddesiz içecekler alan çocuklar karşılaştırılmış ve bu çalışmada katkı maddeli meyve suyu içen çocuklarda, hiperaktivite, dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü sıklığının daha fazla olduğu gözlenmiştir..
Görüldüğü gibi, gıdalara renk ve tat vermek ve ayrıca da  raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddeleri çocuklarımızın sağlığını tehdit ettiği gibi toplumun diğer bireylerinin sağlıklarını da bozmaktadır.
Özellikle son yıllarda, katkı maddesi içeren yiyecek ve içeceklerin tüketiminde büyük artışlar var.. Metropollerde yaşayan annelerin, hem çalışma yaşamıyla, hem de ev işleriyle ilgilenmeleri gerekiyor. Zamanları kısıtlı olunca, çocuklarına beslenmede ev yapımı ürünler yapmaya fırsatları olmuyor… Bu yüzden, özellikle hazır gıdaya yönelerek, çocuklarının bu gıdaları tüketmesine seyirci kalıyorlar…
Katkı maddeleri konusunda yeterince bilgilendirilmeyen gıdalardan dolayı tüketicilerimiz risk altında.. Gıda ürünleri üzerindeki bazı ibareler tüketiciyi yanıltıyor…
Örneğin, “Koruyucu madde içermez” ibaresi yüzde yüz katkısızmış gibi algılanmakta..
Bazı ürünlerde de katkı maddesi yoktur, denmesine rağmen yapılan analizler sonucu katkı maddesi içerdiği ortaya çıkmaktadır..
Okullar açıldı ve en önemli tehlikelerden birisi de okullarımızın kantinlerinde satılan gıdalar… Bunlar çocuklarımızın sağlığı üzerinde tehlike çanları çaldırtmakta.. Bliim çevrelerine göre, bunlar çocuklarımız da  hiperaktivite, dikkat eksikliği ve öğrenme güçlüğü, obezite, hipertansiyon, diabet, koroner arter hastalığı gibi risk ve tehlikeler yaratıyor..
Cips, cola, gazlı içecekler başta olmak üzere, öğrencilerin sağlığını tehlikeye sokan yiyecek ve içeceklerin de okul kantinlerindeki satışı üzerine titizlikle düşünülmesi gereklidir…
Yukarıda katkı maddeli gıdalar yerine, pastörize süt, ayran, yoğurt, taze meyve, taze sıkılmış meyve suları, kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar (Fındık, Badem vs.) içme suyu, kefir satılması çocuklarımızın sağlığının korumasında yararlı olacaktır..
Lütfen okul kantinlerinde neler satılıyor kontrol edelim..
Çocuklarımızın sağlığı risk altında mı? Neler yapmalıyız?.Bunun üzerine lütfen düşünmelisiniz..

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.