Kaybolan meslekler ‘Kapurcuk’ projesi ile hayat bulacak

Bu haber 13 Temmuz 2016 - 23:55 'de eklendi ve 558 kez görüntülendi.

KAYBOLAN MESLEKLER 'KAPURCUK' PROJESİ İLE HAYAT BULACAKMarmaris’in kültürünün ve gastronomisinin tanıtımına birebir yardımcı olacak, kaybolan mesleklerinin yeniden aktif hale gelmesi için teşvik edici rol üstlenecek ‘Kültür ve Gastronomi Evi’ hizmete girdi.
Çevre halkın ve esnafın “müze ev” diye nitelediği yapıya akla türlü hayaller getiren küçük deniz kabuklarının yani “Kapurcuk” adı verildi. 79 yıllık geçmişe sahip yapıyı aslına sadık kalarak restore edip, ilçe turizmine, tanıtımına kazandıran Marmaris Ticaret Odası Başkanı da olan işadamı Mehmet Baysal, ‘Kapurcuk’un, ilçenin kültürüne ve gastronomisine hizmet etmenin yanısıra, kaybolan mesleklerin yeniden hayat bulmasına, çarşıdaki ticari hayatın dönüşümüne öncülük etmeyi amaçladığını da söyledi .
Marmaris Ticaret Odası Başkanı ve işadamı Mehmet Baysal, ilçenin yöresel değerlerini gün yüzüne çıkartıp, turizmin hizmetine sunmaya yönelik yıllardır sürdürdüğü çalışmalarını, ‘Kapurcuk’ adını verdiği kültür ve gastronomi eviyle taçlandırdı. Baysal Ltd şti nin 30. yılı nedeni ile Ahde vefa ilkesi ile yapılan bu proje yani Kapurcuk; Mehmet Baysal ‘ın Marmaris‘e sevgi saygı ve birikiminin dışa yansıması olarak adlandı.
Mehmet Baysal, kendisine ait olan Baysal Limited Şirketi aracılığıyla, 2015’te, çarşının Anatolia Meydanı girişine yakın bir bölgede,Bedesten’ın karşısında bulunan eski Marmaris evini satın aldı.
Merhum marangoz Hacı Mehmet Cengiz tarafından, ahşap kısımları bizzat kendi elleriyle 1937’de yapılan ev, 8 ay süreyle, aslına sadık kalınarak baştan aşağıya restore edilerek yenilendi.
İçerisi, yüzde 70’i Mehmet Baysal’ın kişisel koleksiyonundan olmak üzere, Marmaris kültürüne ait eski ve antika eşyalarla döşendi. Türkiye’nin en ünlü heykeltıraşlarından Murat Daşkın’a sipariş edilen üç gerçekçi heykel, Marmaris’e özgü kıyafetleriyle eve ayrı bir yaşanmışlık havası kazandırdı.
Giriş katı ;kaybolan tadlar ,kültürel miras , kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin anlatıldığı 3 ayrı bölümden oluşuyor. Tamamen yöresel ve organik ürünler bilinmeyen bir çok yönleri ile Marmarisin gizli kalmış çeşitliliğini ve bilgilerini görme ve öğrenme şansını vermektedir. Kaybolan tadlar da , parmak tatlısı, kıyam ,Marmaris kurabiyesi, Marmaras gazozu, içi boş, kalburabastı , peksimet , limonata ,koruk suyu, adaçayı sunulacağı oturma mekanını eski damak tadlarına bir yolculuk sunacak.
Marmaris’in kaybolan mesleklerinin de tanıtıldığı alanda satışı yapılan ürünlerin tamamının, ilçedeki zanaatkaların el işi göz nuru orijinal eserler olmasına büyük özen gösterildi. En ince ayrıntılar düşünülerek, 8 ay boyunca titizlikle yürütülen çalışmaların sonunda ziyaretçilerine Türkçe, İngilizce ve Almanca olmak üzere 3 dilde yardımcı olan 4 personelin görevlendirildiği ev, ‘Kapurcuk Kültür ve Gastronomi Evi” adıyla geçtiğimiz hafta hizmete girdi.
Müze ev
1920-1980 yılları arasındaki Marmaris yaşamı üstkata çıkan merdivenin başından itibaren ziyaretçileri karşılıyor. Gezinirken duyguların adeta körüklendiği, kendinden ,geçmişinden, atalarından çok şey bulacağı geçmişini yad edeceği ve saygıyla anacağı bir çok obje duygusal bir yolculuğa çıkarıyor. Misafirlerinin, “Marmaris’te insanlar nasıl yaşarlardı, ne yaparlardı, ne yerler, ne içerlerdi, ne giyerlerdi?” sorularına yanıt bulabileceği, satın alabileceği, özetle Marmaris kültürüne şahit olup, tanıyabileceği, çevre halkın ve esnafın ‘müze ev’ diye nitelediği “Kapurcuk”un açılışı dolayısıyla yakın zamanda bir tören düzenleneceği bildirildi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.