Galiba Doğru Yolu Bulduk

Bu haber 14 Haziran 2014 - 12:40 'de eklendi ve 808 kez görüntülendi.
İsmail Ataseverismailatasever@hamlegazetesi.com.tr

Muğla Tarım İl Müdürlüğü öncülüğünde 2013 tarihinde başlayan “Çandır Organik Köy Projesi” sertifikasyon kuruluşu ile imzalanan protokol gereğince Köyceğiz İl Çandır Köyü resmen organik köy oldu.

Böylelikle Çandır Köyü Türkiye genelindeki 4 organik köyden biri olarak yerini aldı.

Bu demektir ki, bundan böyle aynı köy halkı, belirlenen kriterler doğrultusunda organik tarım ürünleri yetiştirecek.

Zihinlerde ürünlerin özellikle GDO’lu olup olmadığı konusunda şüpheye yek olmayacak.

Kısaca, Çandır Köy halkı olmak üzere aynı ürünleri alan diğer yerleşim merkezleri rahat bir nefes alacak demektir.

***

Peki nedendi?

Neden, yaklaşık çeyrek asırlık süreçte sadece kendi bölgemiz değil Türkiye genelinde konuşlanan nice yerler GDO’lu ürünlere mahkum edildi?

Nereden çıktı bu ürünler?

Oysa, asırlardır sofralarımızda kendi öz ürünlerimiz vardı.

Dolayısıyla halkın zihninde oluşan en küçük bir tereddüt yoktu.

Ya bugün?

Her kim olursa olsun aldığı ürünlere şüpheyle bakar hale geldi.

Nasıl bakılmaz?

İster sebze türü olsun isterse kabak türü ürünleri baktığınızda, dıştan gayet güzel görünüyor.

Özellikle dış yüzeyleri parlak.

Ya içi?

Muğla tabiriyle gömgök.

Yetmezmiş gibi tadı da damak zevkimize hitap etmiyor.

Sebzelerde durum böyle de kabak türü ürünlerimiz içinde farklılık yok.

İster karpuzlar olsun ve de kavunlar, adeta kabak tadında.

İçi kıpkırmızı ama tat namına bir şey yok.

Hal böyle olunca, nerede eski sebzeler ve meyveler! demekten kendimizi alamıyoruz.

***

Birde asırlardır sofralarımızı donatan ürünlere bakalım.

Hangi birimiz geçmişteki sebzeleri aramıyor?

Özellikle yaz sezonunda sofralarımızdan eksik olmayan karpuz ve kavunlarımızın tadına doyum olmazdı.

Bilhassa kendi bölgemiz Muğla’da yetiştirilen sebze ve meyvelerin tadı bir yana kokusu dahi bir başkaydı.

Bilhassa evlerin almalık adına verilen tezgahlara sıralanan kavunların tadı, kaç metreden burnunuza gelirdi.

Şimdi ara ki aynı tadı ve kokuyu bulabilesin!

Bulamıyoruz.

Dedim ya ürünlerin genetiğiyle oynandı.

İsrail başta olmak üzere birçok ülkeden getirilen tohumlar yüzünden yıllardır kullandığımız tohumları bir kenara ittik.

Belki rekolte bağlamında bir farklılık oldu ama ne yazık ki lezzet namına bir şey kalmadı.

Şimdi ise her halde aklımız başımıza gelmiş olmalı ki, yıllar öncesinin sebze ve meyvelerine yönelmek istiyoruz.

Bu yüzden Köyceğiz İlçesi Çandır Köyünde başlatılan “Organik Köy Projesi” ümit edilir ki, geçmişin ürünlerini geri getirir.

Aynı köyde başlatılan girişimler diğer yerleşim merkezlerine yayılır da ağzımızın tadı gelir.

Değilse, tadı tuzu olmayan sebzeler ve de kabak gibi meyveleri yemeye devam ederiz.

Ardından kendim ettim kendim buldum! diye dövünürüz.

Sonuçta tekrar tekrar altını çizmek istiyorum.

İçinde bulunduğumuz bölge, gerek iklim itibariyle, gerekse toprak yapısı bağlamında, sebze ve meyve yetiştirmede ideal merkezler durumunda.

Yıllar öncesinde yediğimiz meyve sebzelerin tadı, bunun en güzel örneği.

Öyleyse tüm çiftçilere düşen görev, asırlardır kullandığımız tohumlara yönelmektir.

Ancak o zaman, yeniden ağzımızın tadı gelir.

 

 

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.