Foça tarhanayla şenlenmiş!

Bu haber 09 Eylül 2013 - 0:00 'de eklendi ve 1.537 kez görüntülendi.
Özcan Özgürozgurmugla@hotmail.com
Özgürce

İzmir’in “Foça”sı tarhana ile şenlenmiş. Muğla neden şenlenmiyor? Muğla’nın tarhanası yok mu?

Habere şu başlık atılmıştı:

Foça Yeryüzü Pazarı tarhanayla şenlendi

Foça’nın bir de “Yeryüzü Pazarı” varmış. Muğla’nın neden yok?

AnkaraBeypazarı” aldı başını gidiyor. Safranbolu’yu, Şirince’yi hiç sormayın. Türkiye’de korumanın kıblesi Muğla idi… Ne oldu? “En iyi korunan kent” olmakla övünmeye, ayağa kaldırdığımız evi “Kültür Evi, Merkezi..” ilan etmeye devam ediyoruz!

Bir ara “Tohum Takası”nı taklit etmeye kalktık, o kadar….

xx        xx        xx

Habere göre, İzmir’in Foça İlçesi’nde her pazar günü yerel ürünlerle kurulan Pazar, “Uluslararası Slow Food Hareketi” tarafından dünyanın 28’nci “Yeryüzü Pazarı” olarak tescil edilmiş. O yerel pazarda 18 Ağustos 2013 günü ikinci Tarhana Şenliği gerçekleştirilmiş.

Birincisinden haberim olmamıştı, ikincisini duyunca hayıflandım.

Foça’da geleneksel hale gelen tarhana şenliği yerel pazarın da kurucusu olan Slow Food Foça Zeytindalı Grubu ve Foça Belediyesi işbirliği ile düzenlenmiş. Bölge ürünleri kullanılarak ve yöreye özel olarak yapılan Nohut Mayalı Tarhana’ya şef aşçı Ünal Sermet’in öneri ve katkıları ile börülce eklenmiş. Zeytinyağı, sarımsak ve domates soslarıyla ayrı bir tat kazandırılan Tarhana Çorbası pişirilerek pazar ziyaretçilerine bardak bardak ikram edilmiş.

İsteyen pazar ziyaretçilerine yapılan tarhananın tarifi de basılı olarak verilmiş. Bu tarifte tarhana hazırlama süreci “Hazırla, Pişir, Yoğur, Ser, Kurut, Ov, Ele, Sakla, Ye” cümlesiyle özetlenmiş.

xx        xx        xx

Foçalılar hızını alamamış.

4 kuşaktır ailece aşçılık yaptıklarını, halen Yaşar Holding Pınar Gıda Grubu Araştırma Geliştirme Bölümü’nde danışman şef olarak görev yaptığını belirten Ünal Sermet, Foça Zeytindalı Grubu ile bir süredir birlikte çalıştıklarını belirtirken “Türkiye’nin tüm bölgelerinde yapılan değişik çeşitleri bir araya getiren bir tarhana kitabı oluşturmak, çok çok yararlı ve ülkemizin bu çok özel ürününü dünya mutfaklarına katmak istiyoruz” demiş.

Gözümüz aydın tarhananın kitabını da yapıyorlar. (!)

xx        xx        xx

Foçalıların insanı kıskandıran haberini okurken, o günlerde Muğla’dan “Yörüklerin 300 Yıllık ‘Sarı Lira’ Tatlısı Dünya Mutfaklarına Girdi” başlığı ile haber çıkmıştı, aklıma geliverdi.

Anadolu Ajansı’nın yaptığı haberde şöyle deniliyordu:

Muğla’da 300 yıl önce Yörükler tarafından kız isteme merasimlerinde hazırlanan ‘Muğla Sarı Lirası’ tatlısı, bir firma tarafından ‘Muğla Saraylısı’ ismi ile tescillendi. Ege ve Akdeniz mutfağına katkı sunan gözde turizm merkezleri arasında yer alan Muğla’da, unutulmaya yüz tutmuş bir tatlı türü, bir firmanın girişimleriyle yeniden üretilmeye başlandı.

Gel de isyan etme! Ayıp, çok ayıp…

xx        xx        xx

Bu “Saraylı” meselesi daha öncede tartışma konusu olmuştu. Muğla Saraylısını tescillettiklerini iddia eden firma, AA MuhabirineMuğla Saraylısı”nın hikâyesini anlatmış. O hikâyeyi ben “Gadın Molam” kitabında anlatmıştım. Alın oradan okuyun diyeceğim, ama kitap bitti. İkinci baskıyı yapmak artık şart oldu…

Söz konusu firma (pastane) birkaç yıl önce Saraylı’yı tescilletmeye kalktığında, bunun yanlış olduğunu bir kişi veya firmanın bir “anonim ürünü” alıp şahsına veya firmasına tescilletemeyeceğini belirtip, bu işi Muğla Belediye’sinin veya Muğla Ticaret Odası’nın yapması gerektiğini yazmıştım.

Anadolu Ajansı’nın yeni haberini görünce hemen MUTSO yönetiminden tanıdıklarımı aradım. Rahatladım. Meğer benim o yazımdan sonra MUTSO “Muğla Saraylısı”nı tescilletmiş.

xx        xx        xx

Doğrusu MUTSO Yönetiminin Muğla Saraylısı’nın tescili ile ilgili yazılı veya sözlü bir basın açıklaması yapmasında yarar var.

Çünkü AA haberine göre, adı bende firma (pastane) sahibi “Muğla Sarı Lirası” olarak bilinen tatlının 2007 yılında “Muğla Saraylısı” ismi ile endüstriyel tasarım tescilini yaptırdıklarını, yöresel bir ürünü markalaştırarak Türk gıda sektörüne yeni bir lezzet kazandırdıklarını söylemiş.

Gerçekten ayıp…

O tatlının adı “Muğla Sarı Lirası” değildir. “Sarı lira” tatlının hikayesinde geçen bir figürdür. Muğlalı benim bildiğim yüz yıldır o tatlıya “Saraylı” der. Öyle yok olmaya yüz tutan bir ürün haline de gelmemiştir. Klasik Muğlalıların evlerinde özellikle Ramazan Aylarında hep yapıla gelmiştir. Şu anda Muğla’daki bütün pastanelerde üretilmektedir ve “Muğla Saraylısı” olarak satılmaktadır…

xx        xx        xx

MUTSOMuğla Saraylısı”nı tescillettiği gibi “Muğla Tarhanası”nı da tescilletmelidir.

Yer Yüzü Pazarlarınıtarhana ile şenlendirenFoçalılar, “Nohut Mayalı Foça Tarhanası”nı şöyle tarif etmişler:

Malzemeler: Kırmızı Biber (14 Kg). Kuru Soğan (4 Kg). Domates (4 Kg). Kese Yoğurt (4 Kg). Nohut (800 Gr). Un (12 Kg). Tarhana Otu (2 Bağ). Tuz.

Bu tarife, 18 Ağustos 2013’te yapılan şenlikte “Foça tarhanasına” şef aşçı Ünal Sermet’in öneri ve katkıları ile börülce eklenmiş. Zeytinyağı, sarımsak ve domates soslarıyla ayrı bir tat kazandırılmış.

İddia ediyorum, o şef aşçı bir biçimde Muğla Tarhanası yemiş. Bizim tarhanamızda börülce, hem de kuru börülce en az 100 yıldır var. Sarımsaksız da yenmez. Şef aşçı bir tek kuru biber ile kemikli eti eklemeyi unutmuş.

Bizim “Muğla tarhanası” galiba “Foça Tarhanası” olmak üzere.

xx        xx        xx

Beyler yeni bir ürün geliştirip, markalaştırdığınız yok, bari var olan geleneksel ürünlerimize sahip çıkın. Bir an önce “Muğla Tarhanası”nı, “Biber çentmesi”ni, “Arap aşı”nı, “Döş”ü, “Büryan”ı, “Muğla köftesi”ni, “Muğla makarnası”nı, “Muğla kebabı”nı, “Muğla sucuğunu”, “Ekmek dökmesini”, “Muğla halkasını”, “Muğla simidi”ni, üzüm şırasından yapılan “Cevizli Sucuk”u ve hatta Muğla’nın “Ev Baklavası”nı standartlarını belirleyerek tescilletin.

Birilerinin Muğla Köftesi’ni kimyon katmasını, Muğla kebabı diye et haşlaması satmasını da engelleyin…

Ayıp oluyor artık…

Sahi Muğla’nın neden bir “Yeryüzü Pazarı” yok!

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

1 ADET YORUM YAPILDI
Bayram Akça 09 Eylül 2013 / 11:11

merhaba özcan Bey
sizleri muğlanın değerlerinin ortaya çıkarılması konusundaki hassasiyetinizden dolayı kutluyorum
Muğla’nın tarhanası
Hardal ekşilemesi
semiz otu
saraylısı
yörük yemekleri
nice yemek türlerimiz unutulmaya yüz tutmuş
Ayrıca su ula pabucu diye birşey var Bodrum sandaleti gibi
neden k,imse onu hatırlamaz acaba