Dalaman’da gübreleme toplantısı

Bu haber 06 Şubat 2013 - 9:14 'de eklendi ve 1.065 kez görüntülendi.

dalamanadagubreleme1235Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası tarafından TİGEM Konferans Salonunda “Narenciye, Nar ve Zeytinde Gübreler ve Gübreleme” konularında çiftçilere yönelik toplantı yapıldı.
Haber Merkezi
Dalaman’da Nar, narenciye ve zeytin üreticilerine yönelik Dalaman Gıda tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile ziraat Odası tarafından toplantı düzenlendi. Toplantıya Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Dalaman TİGEM Müdürü Şefaattin Zeybek, Köyceğiz İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Enver Aydın, Ziraat Odası Başkanı Ünatin Barın ve çiftçiler katıldı.
Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Dalaman’ın narenciye, nar ve zeytin yetiştiriciliğinde önemli yeri olduğunu belirterek, “İlçemiz çiftçisinin daha bilinçli olarak tarım yapabilmesi için İlçe Müdürlüğümüzce çiftçi eğitimleri devam etmektedir. Gübreleme eğitim toplantısı da bunun bir parçasıdır. Tarım İşletmesi Müdürlüğümüz dahil toplam narenciye üretim alanı 12 bin 616 dekar civarında olup yaklaşık 27 bin ton limon ve portakal üretimimiz, 2 bin dekar alanda 3 ila 4 bin ton nar üretimi ve 19 bin 423 dekar alanda 8 bin ton yağlık ve sofralık zeytin üretim söz konusudur. İlçemiz ekonomisinde tarım önemli bir yer almaktadır. İlçemizin tarımsal potansiyeli çok yüksek olup bitkisel ve hayvansal üretim çeşitliliği mevcuttur. Tarımda başarı, bilinçli çalışmaktan geçiyor. Zengin toprakların fakir çocuğu olmayalım. Ülkemizde olduğu gibi, İlçemizde de tarımda her geçen gün daha iyiye gidiyoruz” dedi.
Muğla il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ise, “Günümüzde tarımsal üretimin arttırılması amacıyla yapılan uygulamalar yalnızca ekonomik yönden gelişmeyi değil çevre kalitesini korumayı ve geliştirmeyi de amaçlamaktadır. Sürdürülebilir tarım için, toprak ve suyun korunması için en uygun zamanda doğru gübrenin uygun miktarda kullanıma özen göstermemiz gerekmektedir” dedi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Nuri Arı, “Gübrelemede sihirli bir formül yok. Bilinçli gübre kullanmak için toprak analizi, bitki analizi, su analizi yaptırmalıyız” derken, Dr. Cevdet Fehmi Özkan, “Azotlu gübreler taç iz düşümüne serpme olarak verilir ve toprağa karıştırılır. Bitkilerin fosforlu ve potaslı gübrelerden azami derecede istifade edebilmeleri için taç iz düşümlerine bant usulü ya da çukurlar açılarak tatbik edilmeleri gerekmektedir. Bitkiler serpme usulü ile fosforlu ve potaslı gübrelerden %10 istifade edebilirken bant veya çukur yöntemi ile %40 istifade edebilirler” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.