Çıntarın Mutlulukla Bir İlişkisi Vardır

Bu haber 06 Kasım 2018 - 1:27 'de eklendi ve 718 kez görüntülendi.
Namık Açıkgöznamikacikgoz@gmail.com

Prof. Dr. Namık AÇIKGÖZ

Kasımda aşk başkadır” sözü çok yaygındır ama Egeliler için Kasım, çıntar ayıdır.

Ekim sonu başlayan çıntar uyanması, Kasım’da iyiden iyiye ürün bolluğuna döner ve işte bu günlerde Egeliler için çıntar bayramı başlamış demektir.

Çıntarı tanıyan var tanımayan var. Kısaca tanıtalım mı çıntarı Süheylâ?…

Çıntar” dediğimiz yiyecek, bir tür mantardır. Mantarın irisi… Bazı çıntarlar sarı veya kırmızıya yakın sarıdır; bazıları beyazdır. Mor çıntar da vardır; beyaz-mor… Halkımız daha çok kırmızı (sarı) çıntarı sever. Bu çıntarın daha lezzetli olduğunu söylerler. (Laf aramızda ben her tür çıntarı severim.)

Çocukluğumdan itibaren çıntarı bilirim. Rahmetli kardeşim Adem (16 Ağustos 2016 günü kaybettik.) ile kelter kelter toplar getirirdik dağlardan. Çam ağaçlarının dibinde de olurdu; pinar çalılarının ve kaba çalıların altında da… Çalıların altında bulduğumuz çınarların daha lezzetli olduğuna inanırdık. Bazen zehirli çıntarları da toplarmışız ki rahmetli anacığım kelteri boşaltır ve zehirlileri ayırıp “Bu yenmez.” derdi. Biz de zehirli ve zehirsizi ayırmayı o zamanlardan öğrendik.

Çıntar, bir tür parazit… Ama harika bir parazit… Latince adı Lactarius Salmanicolor’dur. (Salman adlı biri mi tanımlamış acaba ilk defa?…) Bazı yerlerde “kanlıca” denir, bazı yerlerde “melki” …

Adı ne olursa olsun, çıntarın lezzeti ve insana verdiği mutluluk bir başkadır…

Ege bölgesinde çıntar mutluluğunun başladığı günlerdir bu günler…

İnsanlar grup grup dağlara çıkıyor… Bir yandan çıntar toplanıyor, bir yandan yürüyüş, bir yandan da sohbetler… Gezerken sohbet, dinlenirken sohbet… Şayet çıntar toplandıysa çıntar közleyip yerken sohbet… Bir yandan çıntar tadının verdiği mutluluk, bir yandan dost sohbeti mutluluk… İlk kar düşünceye kadar dağlardaki mutluluğun merkezidir çıntar…

Çıntarı iki türlü yemek iyidir. Biri közleyerek, diğeri zeytin yağında kavurarak… İkisi de çok lezzetli olur. Közde mantar biraz tuzlu olur. Yüksek tansiyon hastalarına tavsiye etmem.

Çıntar sadece insanlara değil tavşanlara da mutluluk verir… Tavşanlar çıntarı çok sever… Çıntar çok olduğu zaman tavşan da çok olur. Tavşanlar iyi beslenince popülasyonu da artıyor.

Cemal Süreya “Kahvaltının mutlulukla bir ilişkisi var” diyor ya… Ben de “Çıntarın mutlulukla bir ilişkisi var.” diyor ve ekliyorum: “Bu mutluluk sadece insan için değil, tavşanlar için de geçerlidir.”

***

Üniversite kampüs alanımızda bol miktarda çıntar oluyor. 2004’te idi galiba… Arkadaşlarla kampüsteki çamların altına dağılıp kilolarca çıntar toplamış ve ilk defa “Çıntar Festivali” gerçekleştirmiştik. Kulakları çınlasın emekli hizmetlimiz Fatma Mersin âdetâ çıntar avcısı gibi, nerede çıntar var eliyle koymuş gibi bulurdu. Sanki oriyantring (orienteering) oyununu çıntarla oynuyormuş biri gibidir Fatma hanım.

Üniversitemiz ve özellikle mantar konusunda çalışan arkadaşlarımız, keşke çıntarı hava şartlarına bağlı olmaktan kurtarıp sürekli verimlilik haline dönüştürse. Üniversitemizdeki zihniyet sıçraması buna müsait. Hem sayın rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, hem de Doç. Dr. Hakan Allı kardeşimiz bu konuda üniversitemiz için bir fırsat ve imkândır. İkisi de heyecanlı, ikisi de verimlilik peşinde koşan insanlardır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.