Çıntar festivaline büyük ilgi

ge Bölgesinde ormanlık alanda doğal ortamda yetişen mantar türlerinden biri olan Çıntar için Muğla’nın Menteşe İlçesinde festival düzenlendi. Menteşe Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde yaklaşık 100 kilo çıntarın 70 kilosu ile pide yapılırken 30 kilosu ise mangalda pişirilerek vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı. Festivalde vatandaşlar ücretsiz olarak dağıtılan çıntarları alabilmek için birbirleri ile yarıştılar.

Kadir Tamer

Ege Bölgesinde ormanlık alanda doğal ortamda yetişen mantar türlerinden biri olan Çıntar için Muğla’nın Menteşe İlçesinde festival düzenlendi. Menteşe Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen festivale vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Festivalde yaklaşık 100 kilo çıntarın 70 kilosu pide yapılırken 30 kilosu ise mangalda pişirilerek vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı.

Her hafta Perşembe günü kurulan halk pazarı girişinde gerçekleşen festivale Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ve vatandaşlar katıldı.

Geleneksel hale getirilecek

Menteşe Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen Çıntar Festivalini geleneksel hale getireceklerini kaydeden Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Çıntar bölgemizdeki ormanlık alanlarda doğal olarak kendiliğinden yetişen ve besin değeri çok yüksek bir mantar türlerinden biridir. Kışa yakın sonbaharın sonlarında yağmurun yağmasıyla toprak ısısının 15-16 derece olduğu dönemlerde bir ay boyunca ormanlık alanlarından çeşitli bölgelerinden çıkar. Bölge halkımız tarafından da çıntar sevilerek tüketilen bir mantar türüdür. Kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız ormanlık alandan topladıkları çıntarları satarak aile ekonomilerine katkı sağlarlar. Bize sunulan bu Allah’ın nimetini, Menteşemizin güzelliklerinden birisi olan bu nimeti Muğla halkı çok iyi biliyor ama dışarıdan gelenler Mantar deyince biraz tereddüt ile yaklaşıyor. Bizde Menteşe Belediyesi olarak çıntarı hem besin değeri açısından, hem tanıtımı yapmak hem de ekonomik girdisinin artması amacıyla bir festival düzenleyerek katkı sağlamak istedik. Bu festivali geleneksel hale getirerek iler ki yıllarda da sürdürmek istiyoruz” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, “Çıntar, Muğla’nın mutfağında olan ve çok özel bir lezzeti olan ürünümüz. Çıntar festivali ilk defa yapılıyor. Ben ilçe belediye başkanımızı kutluyorum. Gerçekten çok güzel bir noktada bir başlangıç yaptı. Bunun daha sonra yemekleri ile çeşitli kullanım şekilleriyle de tanıtıp, daha çok tüketilmesini, köylümüzün daha çok gelir elde etmesini temin etmeye çalışacağız” dedi.

Bilmiyorsanız tüketmeyin

Festivalde çıntar hakkında bilgi veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Allı, “Çıntar mantarı başka bölgelerde Melki, Kanlıca ve Kilmik gibi isimlerle anılıyor ama Muğla’da Çıntar diye biliniyor ve sevilerek tüketiliyor. Özellikle Muğla halkı Çıntarı farklı mantarı farklı düşünüyor. Aslında Çıntar bir mantar türüdür ve çok lezzetlidir. Çıntara benzeyen zehirli mantarlar Muğla pazarında satılmıyor. Bu anlamda rahatlıkla yiyebilirsiniz. Ama doğadan topladığınız mantarları toplarken dikkat etmek gerekiyor. Ben insanlara şunu söylüyorum. Bilmediğiniz doğal mantarlar konusunda babanıza bile güvenmeyin” dedi.

Konuşmaların ardından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş mangal başına geçerek pişirdikleri çıntarları vatandaşlara dağıttılar. Pidesi yapılan, mangalda pişirilen ve ücretsiz olarak dağıtılan çıntarları almak isteyen vatandaşlar birbirleri ile yarışırlarken zaman zaman izdihama neden oldular.

Çıntar

Sonbahar aylarında yağışlar ile birlikte güneşin açması sonrası özellikle çamlık alanlarda yetişen, bölge halkının en önemli geçim kaynaklarından olan Çıntar kırsal kesimdeki vatandaşlar tarafından toplanarak kilosu 15-20 liradan satılıyor. Çıntar demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksek olan ve rejim yemeği olarak da kullanılan çıntar Muğla’da et tadını anımsattığı için vatandaşlar tarafından da özellikle kış aylarında tercih edilen besin türü arasında yer alıyor.

 

 

 

Okunma Sayısı:268

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.