Bal Parmak Muğla’ya geliyor

Bu haber 12 Ekim 2010 - 0:00 'de eklendi ve 1.368 kez görüntülendi.
Özcan Özgürozgurmugla@hotmail.com
Özgürce

Muğla, geçen hafta çok önemli bir kongre yaşadı;
2. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi…
Muğla Üniversitesi’nde yapılan kongreye, Türkiye’nin yanı sıra İtalya, Arjantin ve İngiltere’den gelen uzmanlarca 45′ i arı yetiştiriciliği ve bal üretimini, 12’si ise arı hastalıklarını ve tedavisini konu alan 57 bildiri sunuldu.
Kongre, Muğla’da “kongre turizminin” adeta habercisi, olurken, Muğla’nın (şimdilik) dünya da olmasa da Türkiye’de arıcılığın merkezi, olduğunu ortaya koydu.
Bu anlamda Muğla’nın sadece arıcılarının değil, turizmcilerinin de Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin’e çok büyük bir teşekkür borcu var…
 
xx      xx      xx
MAYBİR, bu kongreyi Muğla Üniversitesi ile gerçekleştirdi.
Ancak bu önemli kongrede, uluslararası uzmanlar vardı da, Muğlalı arıcılar yoktu!..
İklim koşulları nedeniyle bu sene bal üretimi neredeyse yok gibi… Arıcılar bir bakıma kendi derdine düşmüş durumdalar… Fethiye’den, Dalaman çukurundan, Milas’tan, Marmaris’ten arıcılar “kendileri için eğitim olabilecek kongreye” yığınsal olarak katılamadılar…
Kongrenin düzenlenebilmesinde Muğla Valiliği’nin gereken desteği verdiğini belirten MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, “Maalesef aynı desteği yerel yönetimlerden göremedik. Oysa belediye başkanları yörelerindeki arıcıların kongreye toplu taşınmalarını sağlayabilirdi.” diyor…
Umarız gelecek yıl bu çok önemli ve anlamlı kongrenin üçüncüsü yapılır ve umarım yerel yönetimler bu organizasyonda varlıklarını gösterirler…
Ve umarım Muğlalılar, Muğla yöneticileri kongre turizmi konusunda fikir sahibi olabilmişlerdir…
 
xx      xx      xx
2.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin, benzer etkinliklerde olduğu gibi sponsorları da vardı. Bu Kongrenin altın sponsoru ise “Bal Parmak”tı…
Bu 30 yıllık köklü şirketin patronu, Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ile Akyaka’da birlikte olduk. Azmak kıyısında yenilen yemekte Bal Parmak ailesi ile yakından tanışma olanağı bulduk.
Ben memnun oldum…
Çünkü Bal Parmak Muğla’ya geliyor.
Paketli bal sektöründe yüzde 55’lik pazar payına sahip olan Bal Parmak’ın Muğla’ya gelişi, Muğla arıcılığında çok önemli atılımlara neden olacağı gibi; Muğla’yı gerçek anlamda Türkiye Arı Ürünleri Merkezi yapabilir…
Belki de MAYBİR Başkanı Ziya Şahin’in Muğla’yı “Bal Borsası Merkezi” yapma hayali de daha erken gerçekleşecektir.
Ki,  Özen Altıparmak ta aynı görüşte. “Muğla’yı Bal Borsası Merkezi yapabiliriz. Bu Muğla’ya yakışır” diyor.
 
xx      xx      xx
Akyaka’da Cennet Restoran’da Özen Altıparmak’ın yanı sıra firmanın Ar-Ge ve Kalite Güvence Müdürü Aslı Elif Sunay, Bal Paketleyicileri, İhracatçıları ve Sanayicileri Derneği Başkan Vekili İsfendiyar Üzümcü, şirketin Arıcılık Uzmanı Tayfun Samancı ve Pazarlama Müdürü Gülay Yalçınkaya ile arıcılık ve Muğla üzerine her şeyi konuştuk. Kendilerini tanımamız ve Muğla’nın arıcılıkta geleceğini görmek bakımından oldukça yararlı bir toplantı oldu.
1980’de arı ürünlerini işleme, ambalajlama ve pazarlama amacıyla kurulan Bal Parmak sahibi Altıparmak’ın verdiği bilgilere göre, bir süre önce satın aldıkları Binbirçiçek markasıyla Brüksel’de düzenlenen II. Uluslararası AB Kalite Zirvesi’nde, “2010 AB Kalite Ödülü” almışlar…
Baldaki naftalin ve benzeri kalıntılar nedeniyle düne kadar Türkiye’nin ihraç ettiği balların gümrük ten geri döndüğünü anımsarsak, bu ödül ve bu ödülü getiren gelişmeler çok önemli…
MAYBİR sayesinde Muğla’da naftalin ve benzeri ilaç kalıntısız ve katkısız bal üretiminde çok ciddi yol alınması sağlanmış durumda olmakla birlikte Bal Parmak’ın Muğla’ya gelişi bu anlamda yeni katkılar yaratacak ve Muğla Balı’nı nefaseti yanında “güvenilirlikte” öne çıkan marka haline getirebilir…
 
xx      xx      xx
Bal Parmak Yönetim Kurulu Başkanı Altıparmak’ın verdiği bilgiye göre, firma Muğla’da, Ula kavşağında 40 dönümlük bir arazi satın almış durumda. Burada 19 milyon dolarlık bir yatırım ile Türkiye’nin en büyük arıcılık merkezinin temellerini atma hazırlığı içindeler. Arıcılık Eğitim, Araştırma, Destek ve Lojistik Merkezi’nde arıcılara ücretsiz eğitimler verecekler. Altıparmak, birkaç ay içinde inşaatına başlanacak olan yatırımla bölgede 60 kişilik bir istihdam yaratılacağını söylüyor.
Bence Marmaris yolu üzerinde Ula Kavşağı’nda inşa edilecek 20 bin m2 kapalı alana sahip tesiste 60 kişinin çalışmasından çok, bu tesisin Muğla’da yaratacağı sinerji ve arıcılıkta yaşanacak gelişmelerin büyüteceği ekonomik pasta çok daha önemli…
Anladığım kadarı ile Muğla’ya Muğla arıcılarına, Muğla arı ürünleri ihracatçı ve pazarlamacılarına ve özellikle MAYBİR’e rakip değil, yeni bir sinerji odağı geliyor…
Başta TÜBİTAK olmak üzere bilim kuruluşları ile ortak proje üreten Bal Parmak’ın Muğla’ya gelişi bu anlamda çok önemli…
Yarın devam edelim.
 
xx      xx      xx
DÜZELTME; Akyaka’da gerçekleştirilen toplantı ile ilgili haberlerde (bizim gazete dahil); “12 bin 350 ton bal mumu alıyoruz…” ve “Ar-ge yatırımlarımız  3 milyar doları buldu” gibi yanlış ifadeler yer almış. Aman yanlış anlaşılmasın… Bal Parmak bal mumu alan bir firma değil… Doğrusu İsfendiyar Üzümcü’nün düzeltmesine göre de Bal Parmak yılda 6 bin ton bal topluyor ve Ar-ge yatırımları da 3 milyon euro’ya ulaşmış bulunuyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.